Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați PSRM intervin în legislația referitoare la ANI

Cu ochii pe ANI 11 decembrie 2020 5985
Între autorii proiectului se numără deputații PSRM Nicolae Pascaru, Grigore Novac și Adrian Lebedinschi. Sursă colaj foto: tv8.md, curentul.md, tribuna.md

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”O inițiativă legislativă depusă la Parlament la 4 decembrie de mai mulți deputați socialiști ar putea limita semnificativ activitatea Autorității Naționale de Integritate. Asta spun experții anticorupție, iar însăși ANI, care a dat proiectului aviz negativ, a sugerat, într-un comunicat de presă, că unii dintre semnatari ar urmări să-și asigure astfel încetarea controalelor în derulare pe numele lor. Deputații, de cealaltă parte, spun că vor doar să determine ANI să lucreze mai repede și mai eficient.

Proiectul de lege este semnat de deputații PSRM Anatolie Labuneţ, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Alla Dolinţă, Nicolae Pascaru, Alexandr Suhodolski, Alexandru Jolnaci, Oleg Savva, Vitalii Evtodiev, Gheorghii Para și Fiodor Gagauz. Ei propun ca procedura de control al averii și intereselor personale să fie efectuată în termen de cel mult 1 an de la încetarea funcției publice sau a mandatului, față de termenul de 3 ani stabilit în prezent de legislație.

„Astfel, pentru subiecții care au deținut consecutiv mai multe funcții, controlul se va diminua substanțial ca perioadă de evaluare, iar ANI nu va putea constata averile nejustificate acumulate în calitate de subiect al declarării, dacă a expirat termenul de mai mult de un an de la încetarea funcției sau mandatului. Totodată, sunt create premise ca subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta, pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de 1 an”, atenționează ANI într-un comunicat de presă.

Alte modificări propuse de deputații socialiști se referă la sancțiunile disciplinare pe care le aplică ANI în caz de încălcare a regimului juridic al incompatibilităților. În prezent, acestea pot fi aplicate într-un termen de 6 luni de la data la care rămâne definitiv actul de constatare sau de la data la care expiră termenul de contestare în cazul în care actul de constatare al inspectorului de integritate nu a fost contestat, prin derogare de la dispozițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, iar socialiștii propun eliminarea acestei derogări. ”Prin urmare, inspectorul de integritate nu va putea solicita eliberarea din funcție/încetarea mandatului pentru nesoluționarea în termen a incompatibilității, iar efectele constatării încălcării regimului juridic al incompatibilităților, vor fi nule, subiectul controlului își va păstra funcția/mandatul iar interdicția de 3 ani de accedere în funcții nu va putea fi aplicată”, explică ANI.

ANI: Se compromite esențial intenția de fortificare instituțională

În final, deputații PSRM propun ca modificările să aibă efect retroactiv, dacă vor fi adoptate, astfel încât controalele inițiate de ANI până la data intrării lor în vigoare, să continue potrivit prevederilor noi. În acest context, Autoritatea atenționează că vor fi afectate grav procedurile de control aflate în derulare și ar putea fi încetate și o serie de proceduri inițiate în privința înalților demnitari, printre care și deputați. Astfel, ANI semnalează că această inițiativă ”compromite esențial intenția de fortificare instituțională”.

Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”În cazul meu, ei s-au dus și au verificat perioade pe care nici nu aveau dreptul să le verifice”

”Nu este nicio limitare, așa cum indică ANI”, a declarat pentru MoldovaCurata.md deputatul PSRM, Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului, dar și unul dintre deputații vizați de controalele Autorității. La 3 iunie 2020, ANI a emis un act de constatare pe numele acestuia, în care arată că deputatul socialist a încălcat regimul declarării averilor și intereselor, deoarece a inclus date incomplete în declarațiile sale făcute pentru anii 2015-2019. De asemenea, ANI a constatat o diferență vădită de 113 mii de lei procurarea unui automobil și o diferență nejustificată 358 360 de lei între veniturile legale ale lui Grigore Novac și plăților cu scop politic sub formă de donații și cotizații, pe care le-a făcut între 2015-2018.

”În cazul meu, ei s-au dus și au verificat perioade pe care nici nu aveau dreptul să le verifice”, a spus Grigore Novac, dar a negat că proiectul promovat ar avea vreun scop vindicativ sau intenția ca alți colegi deputați PSRM să scape de control.

”Noi am avut mai multe semnale din partea societății că, bunăoară,  ANI efectuează controale pentru 5-6 ani în urmă. Cetățenii care sunt supuși controlului, deseori, nu mai pot aduce probe. Nu toți păstrează acasă extrasul de la Fisc de pe declarația de venit. Pentru a-și demonstra nevinovăția, cetățeanul trebuie să caute tot setul acesta de acte. Asta (n.r.: modificările propuse) se face în beneficiul cetățeanului. Mai mult, se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ. Ei o să știe că există un termen de un an de zile. Dacă de verificat, acum trebuie, nu peste 3 ani”, a subliniat deputatul.

”Atunci când vor fi ei legislatori, atunci să facă ei așa cum consideră oportun. Noi, dacă facem o acțiune de îmbunătățire a legii, să nu se supere”

Totodată, Grigore Novac a acuzat ANI că ar „politiza” acest subiect. ”Noi modificăm Codul Civil, Codul Penal, Codul Vamal, însă nimeni nu vine cu critici, toți se supun legii. Și ei (n.r.: cei de la ANI) ar trebui să se spună legii, pentru că atunci când vor fi ei legislatori, atunci să facă ei așa cum consideră oportun. Noi, dacă facem o acțiune de îmbunătățire a legii, să nu se supere. Și dacă această modificare îi impune să lucreze mai calitativ, asta e doar binevenit și ei nu ar trebui să critice. Dar așa, ei se gândesc: «Lasă noi avem trei ani și o să reușim». Nu, băieți! Lucrați, pentru că sunteți plătiți din bani publici și vrem rezultate de la voi, să lucrați la timp, corect și fără să trageți de timp. Este termenul acesta, fiți buni, încadrați-vă. Nu lăsați să treacă timpul, că apoi nu mai găsești nici persoana peste 3 ani de zile”, a declarat Grigore Novac.

În nota informativă a proiectului, autorii argumentează că un motiv din care au elaborat modificările este că Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, ”oferă spațiu decizional nejustificat inspectorului de integritate”.

Menționăm că printre dosarele privind controlul averii, considerate de interes public major, este și cel al lui Igor Dodon, care a anunțat că intenționează să revină în fruntea Partidului Socialiștilor, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte. Controlul a început în luna februarie 2020 și nu a fost deocamdată finalizat, acesta fiind inițiat în baza a 9 sesizări parvenite la ANI pe numele lui Igor Dodon.

Ion Guzun, expert CRJM: Aceste prevederi vin să promoveze impunitatea

Pe de altă parte, consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ion Guzun, specializat pe domeniul justiție, integritate și anticorupție, atrage atenția că aceste propuneri promovează impunitatea în cazurile de averi nejustificate, conflicte de interese sau incompatibilități.

”Am rămas neplăcut surprins, deși era previzibil, că legislația cu privire la ANI să fie modificată. Cert este faptul că Ministerul Justiției a fost notificat despre recentele recomandări ale GRECO prin care se stabilea că mecanismul de verificare a averilor și intereselor, precum și ANI, urmează să fie consolidate. Pe când aceste prevederi, invers, vin să promoveze impunitatea, așa ca inspectorii de integritate să nu poată face investigații depline asupra averilor și conflictelor de interese, iar în final subiecții declarării să nu fie trași la răspundere nici măcar disciplinară. Și cu siguranță nu o să mai putem vorbi despre prevederile care se referă la diferențele substanțiale și confiscarea diferențelor de avere care nu pot fi justificate de către subiecții declarării”, afirmă consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ion Guzun.

Referitor la propunerea ca legea să aibă efect retroactiv, Ion Guzun afirmă că așa ceva se acceptă doar în cazuri excepționale și că aici retroactivitatea nu este justificată cu nimic.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament la 4 decembrie, fiind examinat de Comisia juridică, numiri și imunități la 10 decembrie. Potrivit unui comunicat al Legislativului, Comisia va propune plenului aprobarea acestui proiect de modificare a Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate.

Natalia Zaharescu

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Dezbateri

Al doilea Raport de monitorizare al ANI: ”Un act de con...

19 februarie 2020
3259
2020

Autoritățile reacționează tot mai puțin la investigații...

12 martie 2020
2028
2020

Proiectul PSRM ce blochează activitatea ANI a fost adop...

Unii dintre autori sunt vizați de controale ale ANI și s-ar putea eschiva de la sancțiuni, întrucât noile norme vor putea fi aplicate retroactiv

16 decembrie 2020
1013
2020

Rezultate modeste ale ANI privind controlul averilor –...

27 octombrie 2020
1143
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
3170
2020

ANI cere confiscarea unei părți din averea fostului dep...

Inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat că deputatul democrat din legislatura trecută Nae-Simion Pleșca s-ar fi îmbogățit ilicit.

07 decembrie 2020
2323