Proiectul PSRM ce blochează activitatea ANI a fost adoptat

Cu ochii pe ANI 16 decembrie 2020 293
Deputații votează proiectul PSRM de modificare a Legii cu privire la ANI. Sursa foto: captură Realitatealive.md

Unii dintre autori sunt vizați de controale ale ANI și s-ar putea eschiva de la sancțiuni, întrucât noile norme vor putea fi aplicate retroactivÎn pofida avizului negativ al Autorității Naționale de Integritate (ANI) și criticilor aduse de unii experți anticorupție, legea care limitează semnificativ atribuțiile ANI, propusă în regim de urgență de câțiva socialiști, a fost adoptată. Astfel, inspectorii de integritate ai ANI vor putea efectua verificări ale averilor și intereselor funcționarilor numai la cel mult un an de la încetarea mandatului sau funcției publice, față de trei ani, cât era până acum.

Totodată, se limitează în timp aplicarea sancțiunii de încetare a mandatului, în cazul constatării încălcărilor legate de conflicte de interese, averi sau incompatibilități, la un an de la abaterea comisă, potrivit unui amendament propus de deputata socialistă, Irina Lozovan.

Potrivit președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, care a prezentat în plenul Parlamentului avizul comisiei, actualele prevederi, care permit aplicarea sancțiunii de încetare a mandatului oricând de la producerea încălcării, nu ar corespunde criteriilor de claritate la care trebuie să răspundă o lege.

În raportul Comisiei juridice se menționează despre o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la lipsa unui termen de prescripție privind aplicarea sancțiunii disciplinare de încetare a mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu, care, însă, a fost declarată inadmisibilă, iar Curtea a constatat doar faptul că în cazul răspunderii penale și contravenționale există termen de prescripție.

”Drept urmare, pentru a exclude aceste inconveniențe, se propune ajustarea termenului în interiorul căruia pot fi efectuate procedurile de control al averii de către ANI, și anume, în interiorul termenului de deținere a mandatului și un an de zile de la expirarea sau încetarea acestui mandat. Suplimentar, se propune instituirea termenului de prescripție în interiorul căruia să poată fi aplicate sancțiunile respective, și anume, în condițiile termenului general de prescripție de tragere la răspundere contravențională”, se arată în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități, prezentat în Parlament.

Noile norme vor putea fi aplicate și pentru controalele deja inițiate de ANI.

Legea a fost votată în prima și a doua lectură de 53 de deputați ai PSRM, ai Platformei Pentru Moldova, din care fac parte cei ai Partidului Șor și foști democrați, deveniți, ulterior, Grupul Pro Moldova.

Autoritatea Națională de Integritate a emis astăzi un comunicat în care și-a reiterat îngrijorarea față de faptul că acest proiect de lege a fost inclus pe agenda Legislativului, în pofida faptului că ANI îi dăduse aviz negativ. ANI a constatat, astfel, că observațiile sale nu au fost luate în considerare, iar modificările propuse vor bloca activitatea inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a  misiunii Autorității, după cum se arată în comunicatul ANI.

Anterior, MoldovaCurată.md a semnalat că autorii acestei inițiative sunt vizați de controale pe averi și interese. Și ANI a atenționat, într-un comunicat de presă, că ”unii din semnatarii inițiativei legislative ar putea fi interesați în promovarea proiectului respectiv, pentru a le fi încetate procedurile de control, iar în cazul altora – de a nu fi inițiate proceduri de control, admițând, în cazul dat și o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese”.

Natalia Zaharescu

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului soci...

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.

04 decembrie 2020
800
2020

Litigiu între ANI și Consiliul de Integritate

Membru al CI: ”Președinta ANI, pentru neexecutarea deciziei, trebuia dată la CNA și trasă la răspundere contravențională”

09 decembrie 2020
919
2020

Rectorul Universității Agrare, Liviu Volconovici, riscă...

12 noiembrie 2020
1148
2020

Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați...

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”

11 decembrie 2020
4793