ANI cere confiscarea unei părți din averea fostului deputat democrat Nae-Simion Pleșca

Cu ochii pe ANI 7 decembrie 2020 701
Nae-Simion Pleșca Sursa: Curentul.md

Inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat că deputatul democrat din legislatura trecută Nae-Simion Pleșca s-ar fi îmbogățit ilicit.Anume, ei au descoperit o diferență de 831 mii 732 de lei între valoarea averii dobândite și veniturile oficiale ale familiei.

A dat cu împrumut propriei firme

Potrivit unui comunicat de presă emis de ANI, fostul deputat și soția sa au obținut, în  perioada deținerii mandatului de deputat în Legislativul trecut, venituri în sumă totală de aproximativ 1 632 000 lei, din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare.

În același comunicat se spune că familia fostului deputat a avut cheltuieli de circa 2 464 000 de lei, care ar depăși veniturile oficiale. Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate de subiect – alimentare cu numerar pe conturile bancare, deschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împrumut de aproximativ 1 mln 823 mii lei pe numele unei firme fondate de fostul deputat, precum și transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți.

Și soția este subiect al declarării veniturilor

Soția lui Nae-Simion Pleșca este Ludmila Pleșca, directoarea  Colegiului Național de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei, fiind și ea subiect al declarării veniturilor și intereselor personale.  

După efectuarea controlului, inspectorul de integritate a  depus o acțiune în instanța de judecată cerând dispunerea confiscării averii nejustificate de 831 mii 732 de lei, iar la Procuratură - un denunț pe faptul îmbogățirii ilicite a fostului deputat.

Totodată, inspectorul de integritate responsabil de caz a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să realizeze un control pe numele subiectului și soției sale, dar și asupra firmei familiei.

Fostul deputat dă vina pe bănci

Fostul deputat nu a răspuns la telefon pentru a comenta actul de constatare, însă în fața inspectorilor de integritate a motivat că informațiile incomplete i-au fost furnizate de bănci sau alte entități de la care el ceruse date. Totodată, Nae-Simion Pleșca le-a prezentat inspectorilor de integritate recipise prin care confirma că deținea sumele de bani menționate de către inspectori.

”Cu privire la eventuala diferență substanțială între veniturile și cheltuielile sale și a membrilor familiei, Nae-Simion Pleșca a prezentat copiile autentificate ale recipiselor de primire a declarației persoanei fizice cu privire la disponibilul de mijloace bănești la situația din 01.01.2012 a dlui Pleșca Nae-Simion și a doamnei Ludmila Pleșca, în felul dat motivând disponibilitățile financiare”, se spune în actul de constatare emis de ANI.

Dacă actul va rămâne definitiv, fostul parlamentar riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat pe un termen de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Lilia Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Proiectul PSRM ce blochează activitatea ANI a fost adop...

Unii dintre autori sunt vizați de controale ale ANI și s-ar putea eschiva de la sancțiuni, întrucât noile norme vor putea fi aplicate retroactiv

16 decembrie 2020
294
2020

CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului soci...

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.

04 decembrie 2020
800
2020

Rezultate modeste ale ANI privind controlul averilor –...

27 octombrie 2020
503
2020

Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați...

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”

11 decembrie 2020
4793