Primăria rudelor la Bogzești

2013-2018 12 octombrie 2018 2330

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat. 



Din cei 9 consilieri locali de la Primăria Bogzești, 3 sunt rude cu primarul. Oleg Sclifos îi este cumnat, Dumitru Diacenco îi este fin de cununie, iar Ion Petică – nănaș.

Oleg Sclifos este soțul surorii primarului, care exercită în Primărie funcția de contabilă-șefă. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Oleg Sclifos arată că anul trecut a avut calitatea de consilier local, de angajat al Primăriei și de angajat al firmei primarului, ”Oztor” SRL. Contactat de Moldova Curată, el a confirmat că anul trecut a fost angajat al Primăriei, însă a refuzat să spună ce funcție a ocupat. ”Ce importantă are ce funcție am avut? Am văzut că s-a scris despre primar… De ce îl ponegriți? Primarul numai bine face pentru sat, și gaz a tras, și la grădiniță a făcut reparație… dar Dvs. îl ponegriți. Mai mult nici nu vreau să vorbesc”.

Un alt consilier, Dumitru Diacenco, care este administrator al firmei înscrise oficial pe numele fostei soții a primarului, ”Ozun-Cons”, indică și el în declarația de avere faptul că este atât angajat al firmei primarului ”Oztor” SRL, cât și consilier local. Pe Dumitru Diacenco, la fel ca și pe Ion Petică, nu i-am putut găsi pentru a le solicita o reacție.

Aceste relații dintre primar și consilieri reprezintă o sursă de potențiale conflicte de interese, a comentat pentru Moldova Curată Mariana Kalughin, expertă a Asociației ADEPT. ”În sensul prevederilor Legii nr. 436/2006 privind administrația publică locală, pornind de la atribuțiile autorităților publice locale, funcțiile de primar și consilier, într-o mare măsură, sunt interconectate și chiar interdependente. Bunăoară, consiliul local aprobă, la propunerea primarului, organigrama şi statele de personal ale primăriei, ale structurilor şi serviciilor publice din subordine, precum şi schema de salarizare a personalului acestora. Sau, consiliul local este autoritatea care poate decide iniţierea revocării primarului. La rândul său, primarul, în cazul în care consideră că decizia consiliului local este ilegală, poate sesiza oficiul teritorial al Cancelariei de Stat şi/sau instanţa de judecată. Evident, în atare condiții respectarea regimului declarării și soluționării conflictelor de interese este imperioasă. Or, în speță, în condițiile art. 2 din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, primarul, finul și cumnatul acestuia, se confruntă cu numeroase eventuale situații de conflict de interese, ce rezultă atât din relațiile de rudenie prin afinitate (este cazul primarului și cumnatului), cât și din relațiile cu un agent economic (este cazul primarului, finului și cumnatului acestuia)”, a explicat Mariana Kalughin.

Sora contabilă-șefă, în pofida deciziei ANI

La Primăria Bogzești continuă să lucreze sora primarului, Aurelia Sclifos, în funcția de contabilă-șefă. Sătenii spun că, întrucât primarul locuiește la Chișinău și se întâmplă să lipsească mai mult, Primăria rămâne, de regulă, în grija surorii. Aurelia Sclifos lucrează la Primăria Bogzești din anul 2003, fiind inițial contabilă, apoi avansată în funcție de fratele său. La 7 iulie 2016 Comisia Națională de Integritate (în prezent, Autoritatea Națională de Integritate – ANI) a emis un act de constatare prin care a stabilit încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Vasiel Ozun. CNI a sesizat Centrul Național Anticorupție pentru a-i aplica o amendă, dar și Primăria și Consiliul local Bogzești ”în vederea încetării raporturilor ierarhice nemijlocite între primarul localității și contabilul-șef al Primăriei”. Asta înseamnă că unul dintre cei doi – contabila sau primarul – ar fi trebuit concediat sau transferat la o altă funcție.

Atunci, Vasile Ozun declara pentru Moldova Curată că nu intenționează să-și concedieze sora și a atacat în instanță actul de constatare al CNI. ”Există acte internaționale ratificate de către Republica Moldova, care protejează angajații administrației publice locale, la ele vom face referire”, a spus atunci primarul. Prima instanță, judecătoria Chișinău, a respins însă acțiunea ca nefondată, iar ulterior acest litigiu nu mai apare în bazele de date ale Curții de Apel și celei Supreme.

CNA, care a primit actul CNI și urma să-l amendeze pe primar în baza art. 313 al Codului Contravențional (nedeclararea sau nesoluționarea conflictului de interese), ne-a informat că procedura nu a fost finalizată. ”La acea etapă, s-a stabilit că respectivul act al CNI a fost atacat la judecătoria Râșcani mun. Chișinău, CNA fiind în imposibilitate legală de a aplica vreo sancțiune. Între timp, în temeiul Legii 134 din 17.06.2016, în vigoare din 01.08.2016, competenţa de examinare a art. 3132 Cod Contravenţional a fost atribuită Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), despre rezultatul examinării ulterioare de către ANI, CNA nu a fost informat”, se spune în răspunsul CNA.

ANI a refuzat să ne ofere informație referitoare la acest caz, solicitând să expediem o petiție.

Vasile Ozun nu ne-a răspuns la mesajul în care l-am întrebat de ce nu a executat actul CNI privind soluționarea conflictului de interese.

Aurelia Sclifos, contactată la numărul de telefon al Primăriei, a refuzat să ne răspundă la întrebări. ”Da Dvs nu mai aveți nimic ce face? Eu nu vreau să vorbesc cu voi”.

Firma fiului controlează lucrările firmei tatălui

Într-o investigație publicată acum o lună, Moldova Curată scria că primarul Vasile Ozun deține de jure o firmă de construcții, ”Oztor”, iar de facto și altele două – ”Ozun-Cons”, înregistrată pe numele fostei soții și unde administrator e finul său Dumitru Diacenco, și ”Eurodeviz”, înscrisă pe numele fiului său Vitalie Marandici. Vasile Ozun a refuzat să ne răspundă atunci la întrebările legate de firmele sale și nu a comentat în nici un fel investigația după apariție, nu a negat faptele expuse.

Una dintre aceste firme, ”Ozun-Cons”, construiește în prezent, cu bani de la buget, un bloc de locuit în orașul Rezina, destinat persoanelor cu venituri mici, după ce, în anul 2017, a obținut, la un concurs de achiziții publice un contract de 26 mln. lei, iar ulterior suma a fost suplimentată cu alte peste 2 mln. lei.

Suprevegherea tehnică a acestor lucrări a fost atribuită, tot prin concurs de achiziții publice, firmei ”Eurodeviz”, înregistrată oficial pe numele fiului primarului. Astfel, supraveghetorul tehnic ar trebui să fie o entitate independentă, care verifică dacă antreprenorul respectă angajamentele din contract, folosește materialele potrivite, construiește după proiect, dacă construcția corespunde normelor de calitate etc. Consiliul Concurenței, într-o decizie din luna februarie 2018, a demonstrat că cele două firme folosesc același sediu și își desfășoară activitatea în comun. Cât de independent va fi supraveghetorul tehnic al unei firme conectate la afacerea antreprenorului-constructor? Această întrebare am adresat-o Unității de implementare a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile II – instituție care gestionează construcția blocului de la Rezina.

Directoarea Unității, Iunona Lungul, ne-a răspuns că la etapa de organizare a licitației nu existau dovezi că reprezentanții celor două firme ar fi rude între ele, iar chiar și dacă ar exista Legea achizițiilor publice ”nu califică acest fapt drept o interdicție, ce ne-ar oferi posibilitatea descalificării sau respingerii ofertei”. ”De asemenea, considerăm că propriu-zis activitatea de verificare a lucrărilor la șantier nu poate fi afectată de presupusa relație de rudenie dintre fondatorii SRL „Ozun Cons” și SRL „Eurodeviz”, deoarece controlul nemijlocit al calității lucrărilor este efectuat de către specialiștii atestați pentru domeniul corespunzător și nu de către administratorul SRL „Eurodeviz”, care are atribuții de manager al întreprinderii. (...) Fiecare responsabil tehnic atestat poartă răspundere personală pentru lucrările verificate la șantier, confirmate prin semnătura și ștampila proprie. Suplimentar, vă informăm, că pînă la moment, responsabilii tehnici și-au îndeplinit atribuțiile conștiincios, profesionist și în termenii stabiliți de UIP II, nu sunt obiecții asupra calității serviciilor prestate. Reieșind din cele menționate, la moment nu există premise clare care ar constitui temei de îngrijorare privind calitatea serviciilor prestate de către SRL „Eurodeviz””, se mai spune în răspunsul formulat de Iunona Lungul, directoare a Unității de implementare a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile socialmente vulnerabile, structură subordonată Ministerului Agriculturii.

Viorica Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Justiția tăcerii. Apartamentele din proiectul Melniciuc...

Apartamentele obținute în anul 2015 la prețuri mici (360 de euro/m.p.) de către magistrații Judecătoriei sectorului Râșcani în cadrul „proiectului Melniciuc” încep, unul câte unul, să ajungă pe mâini străine. Asta chiar dacă șeful de atunci al beneficiarilor, Oleg Melniciuc, acum urmărit penal, susținea la Primăria Chișinău că angajații săi se află "într-o stare critică în ce privește asigurarea cu spațiu locativ decent". Acum unii angajați vând apartamentele noi. Luați la întrebări, unii dintre ei refuză pe orice cale să dea explicații presei. 

26 octombrie 2017
1313
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2050
2013-2018

Firma deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc câștigă...

04 decembrie 2017
827
2013-2018

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

17 aprilie 2018
1179
2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
923
2013-2018

Electorala 2019. Activitatea parlamentara, veniturile s...

Deputatul socialist Fiodor Găgăuz va candida la viitoarele alegeri parlamentare pe circumscripția Ceadîr-Lunga din partea PSRM. El a fost unul dintre organizatorii și susținătorii referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, organizat la inițiativa guvernatorului regiunii Mihail Formuzal, prin decizia Adunării Populare de la Comrat, care a fost declarat ilegal de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Referendumul s-a mai soldat cu un dosar penal pornit de Procuratura Generală pentru samavolnicie.

08 noiembrie 2018
940