Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

2013-2018 29 aprilie 2013 1055

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.



Circa 30 mii de lei – „remunerare în familie”

Aleșii locali îl acuză pe directorul ÎM ”Rețele Termice” din Călărași, Vissarion Gori, că ar fi în conflict de interese, pentru că are printre subalterni și rudele apropiate. În baza acestei sesizări a fost pornită o urmărire penală.

„Este clar un conflict de interese, fiindcă acest conducător nu poate să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu imparțialitate și obiectivitate față de alți angajați. Aici interesele private se intersectează cu cele profesionale, fiindcă acest director este interesat ca subalternii respectivi să aibă și sporuri salariale, dar și premii lunare”, susține consilierul orășenesc Sergiu Artene.

În sesizarea expediată de către aleșii locali din Călărași mai este specificat faptul că directorul Î.M. „Rețele Termice” ar avea un salariu lunar de peste nouă mii de lei. Totodată, soția acestuia, Elena Gori, ar fi angajată cu un salariu și jumătate în calitate de șefă a secției de cadre și casier, fiind remunerată cu peste șapte mii de lei lunar. Consilierii susțin că ea ar fi angajată și profesoară la școala profesională din oraș.

Fiul lui Traian Gori, este angajat la întreprindere în calitate de șef energetic, primind de aici un salariu de circa cinci mii de lei, un spor salarial de 700 de lei și un premiu lunar de 500 lei, în total încasând de la întreprindere peste șase mii de lei pe lună. Mai mult, semnatarii mai afirmă că fiul directorului locuiește și lucrează în municipiul Chișinău, iar la întreprinderea din Călărași se prezintă doar sâmbăta și duminica.

Despre fiica lui Vissarion Gori, Greta Durtca, în scrisoare este menționat că ar fi angajată pe 1,5 salarii în calitate de contabil economist, cu un salariu de bază de peste 3 500 de lei. În total cu sporul salarial și cu premiile, ea ridică lunar peste șase mii de lei.

Gori: ”Jocuri politice”

Un alt consilier local, Iacob Mândrescu, susține că Vissarion Gori este directorul Întreprinderii Municipale, fiind în același timp și directorul firmei „Instal Service” SRL al cărui fondator este. Această firmă prestează servicii similare cu cele ale întreprinderii municipale. „Mai mult decât atât, după fondarea SRL-ului, directorul a întreprins acțiuni în detrimentul ÎM „Rețele Termice”, prin care a determinat beneficiarii de servicii ai întreprinderii să rezilieze contractele existente și să încheie contracte de prestare a serviciilor cu el în calitate de director al „Instal Service” SRL”, menționează consilierul.

Pe de altă parte, Vissarion Gori susține că toate învinuirile care îi sunt aduse nu sunt altceva decât jocuri politice din partea consilierilor locali. „Membrii familiei mele au fost angajați cum se angajează toată lumea, eu nu văd o problemă aici. Iar firma pe care conduc nu prestează servicii asemănătoare cu întreprinderea municipală. Întreprinderea publică unde activez produce energie termică, iar firma a cărui fondator sunt se ocupă cu efectuarea reviziei tehnice a cazanelor termice de perete”, argumentează Vissarion Gori.

Bănuit de delapidare

La 5 aprilie 2013, procurorii au inițiat o urmărire penală în baza petiției celor opt consilieri locali. Potrivit lui Veaceslav Verega, șeful adjunct al Secției de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, conducerea ÎM „Rețele Termice” din Călărași este bănuită de delapidarea averii străine. Art.191 al Codului Penal al Republicii Moldova prevede că „(1) delapidarea averii străine, adică însușirea ilegală a bunurilor altei persoane, încredințate în administrarea vinovatului, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 500 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani”. Omul legii a specificat că o comisie din cadrul  Direcției pentru Control și Revizie urmează să verifice activitatea acestei întreprinderi, iar probele acumulate vor fi anexate la dosar.

Cât privește problema conflictului de interese invocată de consilieri, Adela Griciuc, șefa Direcției control de interese personale din cadrul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), spune că Vissarion Gori este conducătorul unei instituții publice, însă nu este funcționar public. „Știu că e o situație delicată, însă potrivit Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, doar persoanele cu funcții publice și cele cu demnitate publică nu sunt în drept să angajeze în instituția unde activează rude și prieteni apropiați. În cazul de față nu este vorba de un conflict de interese. Aici ar fi o altă problemă - să se investigheze dacă membrii familiei au fost angajați prin concurs, fiindcă nu e o afacere de familie, dar e totuși o instituție publică”, specifică Adela Griciuc. Potrivit șefei Direcției control de interese personale din cadrul CNI, deși nu este funcționar public, conducătorul acestei instituții este subiectul declarării intereselor personale.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1510
2013-2018

Firma unui consilier democrat de la Strășeni, abonată l...

Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat, în ultimele șase luni, concursuri de achiziții publice în valoare de sute de mii de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. În cel puțin un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Consilierul neagă că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană.

27 martie 2018
1173
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
1054
2013-2018

Preşedinte de raion şi, în acelaşi timp, administrator...

Nicolae Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca, este bănuit că, în timp ce exercita această funcţie, era şi administrator la două firme, lucru interzis de legislaţie. La sfârşitul lunii trecute Comisia Naţională de Integritate(CNI) a iniţiat un control pe numele lui, deoarece oficialul nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 că ar fi deţinut şi funcţia de preşedinte de raion, dar şi pe cea de administrator la două firme.

15 ianuarie 2014
1251
2013-2018

Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...

Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.

18 septembrie 2014
1309
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1334