Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

2013-2018 29 aprilie 2013 1119

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.Circa 30 mii de lei – „remunerare în familie”

Aleșii locali îl acuză pe directorul ÎM ”Rețele Termice” din Călărași, Vissarion Gori, că ar fi în conflict de interese, pentru că are printre subalterni și rudele apropiate. În baza acestei sesizări a fost pornită o urmărire penală.

„Este clar un conflict de interese, fiindcă acest conducător nu poate să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu imparțialitate și obiectivitate față de alți angajați. Aici interesele private se intersectează cu cele profesionale, fiindcă acest director este interesat ca subalternii respectivi să aibă și sporuri salariale, dar și premii lunare”, susține consilierul orășenesc Sergiu Artene.

În sesizarea expediată de către aleșii locali din Călărași mai este specificat faptul că directorul Î.M. „Rețele Termice” ar avea un salariu lunar de peste nouă mii de lei. Totodată, soția acestuia, Elena Gori, ar fi angajată cu un salariu și jumătate în calitate de șefă a secției de cadre și casier, fiind remunerată cu peste șapte mii de lei lunar. Consilierii susțin că ea ar fi angajată și profesoară la școala profesională din oraș.

Fiul lui Traian Gori, este angajat la întreprindere în calitate de șef energetic, primind de aici un salariu de circa cinci mii de lei, un spor salarial de 700 de lei și un premiu lunar de 500 lei, în total încasând de la întreprindere peste șase mii de lei pe lună. Mai mult, semnatarii mai afirmă că fiul directorului locuiește și lucrează în municipiul Chișinău, iar la întreprinderea din Călărași se prezintă doar sâmbăta și duminica.

Despre fiica lui Vissarion Gori, Greta Durtca, în scrisoare este menționat că ar fi angajată pe 1,5 salarii în calitate de contabil economist, cu un salariu de bază de peste 3 500 de lei. În total cu sporul salarial și cu premiile, ea ridică lunar peste șase mii de lei.

Gori: ”Jocuri politice”

Un alt consilier local, Iacob Mândrescu, susține că Vissarion Gori este directorul Întreprinderii Municipale, fiind în același timp și directorul firmei „Instal Service” SRL al cărui fondator este. Această firmă prestează servicii similare cu cele ale întreprinderii municipale. „Mai mult decât atât, după fondarea SRL-ului, directorul a întreprins acțiuni în detrimentul ÎM „Rețele Termice”, prin care a determinat beneficiarii de servicii ai întreprinderii să rezilieze contractele existente și să încheie contracte de prestare a serviciilor cu el în calitate de director al „Instal Service” SRL”, menționează consilierul.

Pe de altă parte, Vissarion Gori susține că toate învinuirile care îi sunt aduse nu sunt altceva decât jocuri politice din partea consilierilor locali. „Membrii familiei mele au fost angajați cum se angajează toată lumea, eu nu văd o problemă aici. Iar firma pe care conduc nu prestează servicii asemănătoare cu întreprinderea municipală. Întreprinderea publică unde activez produce energie termică, iar firma a cărui fondator sunt se ocupă cu efectuarea reviziei tehnice a cazanelor termice de perete”, argumentează Vissarion Gori.

Bănuit de delapidare

La 5 aprilie 2013, procurorii au inițiat o urmărire penală în baza petiției celor opt consilieri locali. Potrivit lui Veaceslav Verega, șeful adjunct al Secției de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Călărași, conducerea ÎM „Rețele Termice” din Călărași este bănuită de delapidarea averii străine. Art.191 al Codului Penal al Republicii Moldova prevede că „(1) delapidarea averii străine, adică însușirea ilegală a bunurilor altei persoane, încredințate în administrarea vinovatului, se pedepsește cu amendă în mărime de până la 500 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani”. Omul legii a specificat că o comisie din cadrul  Direcției pentru Control și Revizie urmează să verifice activitatea acestei întreprinderi, iar probele acumulate vor fi anexate la dosar.

Cât privește problema conflictului de interese invocată de consilieri, Adela Griciuc, șefa Direcției control de interese personale din cadrul Comisiei Naționale de Integritate (CNI), spune că Vissarion Gori este conducătorul unei instituții publice, însă nu este funcționar public. „Știu că e o situație delicată, însă potrivit Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, doar persoanele cu funcții publice și cele cu demnitate publică nu sunt în drept să angajeze în instituția unde activează rude și prieteni apropiați. În cazul de față nu este vorba de un conflict de interese. Aici ar fi o altă problemă - să se investigheze dacă membrii familiei au fost angajați prin concurs, fiindcă nu e o afacere de familie, dar e totuși o instituție publică”, specifică Adela Griciuc. Potrivit șefei Direcției control de interese personale din cadrul CNI, deși nu este funcționar public, conducătorul acestei instituții este subiectul declarării intereselor personale.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Familia deputatului-sportiv, Nicolae Juravschi, cu veni...

Familia deputatului democrat Nicolae Juravschi a obţinut anul trecut un venit de peste un milion 715 de mii de lei: aproape jumătate din sumă fiind salariile şi indemnizaţiile ridicate de soţii Juravschi. Cealaltă jumătate, peste 890 de lei, a fost obţinută din chiria unui spaţiu comercial situat în centrul capitalei, dar şi din înstrăinarea unui garaj amplasat în sectorul Botanica.

29 iunie 2017
1182
2013-2018

AVEREA CONDUCERII AȘM: Mașină de 38 de mii de euro pent...

Venitul pentru anul 2016 al familiei președintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, este la fel ca și cel pentru anul 2015 - soții au ridicat lunar 117 mii de lei. Doar că anul trecut familia a dobândit o mașină în valoare de 38 de mii de euro, pe care o achită în rate, conform declarațiilor demnitarului.

26 iulie 2017
1723
2013-2018

Registrul cadourilor? Nu, nu am auzit

Din februarie 2012, au intrat în vigoare modificarile operate în Codul de conduita a functionarului public si în legislatia cu privire la conflictul de interese care se refera la „atentiile” primite de angajatii din serviciul public, precum si tinerea evidentei acestora într-un registru, care, de altfel, este public.

12 iulie 2013
1051
2013-2018

Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de int...

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.

28 iunie 2016
1987
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1189
2013-2018

Judecător de la Comrat: Firme nedeclarate și o piață co...

Magistratul Valeriu Hudoba de la Judecătoria Comrat a evitat să raporteze în ultima sa declarație de avere disponibilă, cea pentru 2016, două firme fondate de soția sa. Una dintre cele două afaceri administrează o piață comercială din Comrat, pe care judecătorul a procurat-o acum aproape doi ani, de la un fost deputat liberal-democrat, în prezent consilier municipal în cel mai mare oraș din Găgăuzia. Valeriu Hudoba nu a indicat venitul încasat din darea în locațiune a spațiilor de pe teritoriul pieței, motivând că veniturile ajung în conturile firmei și nu direct în cele ale familiei sale. În același timp, judecătorul nu a raportat și un apartament de 50 de metri pătrați, unde este înscris încă din 1999.

26 martie 2018
1391