Candidat: Ruslan Goreacii, independent

Ocnița 27 octombrie 2019 1570

Primarul satului Clocușna, raionul Ocnița, Ruslan Goreacii, candidează independent pentru al treilea mandat. La 20 octombrie 2019 el a obținut un scor de 35,25 % față de Iurie Bucun, candidatul Blocului ACUM, care a acumulat 34, 75% din voturi. In anul 2015 el făcea parte din PLDM, insă acum candidează independent.Integritatea in gestionarea averii si intereselor personale

In declarația sa de avere pentru anul 2018, depusă la ANI, Ruslan Goreacii declară salariul său de primar și retribuția din activitatea didactică. Familia sa deține 7 terenuri agricole, dintre care trei sunt dobândite prin donație anul trecut. Alte două terenuri din posesia familiei nu au destinație agricolă.

Candidatul deține și o casă cu garaj, dar și un spațiu pe care l-a trecut in declarație la ”altă avere imobilă”. Ruslan Goreacii are de rambursat un credit de 150 000 de lei, contractat in anul 2011, pe un termen de 9 ani, cu dobânda de 13 la sută.

Portalul Moldova Curată a scris în anul 2015 că, fiind in funcția de primar, Ruslan Goreacii a incheiat, în calitate de primar, un contract cu soția sa, prin care a dat in arendă un iaz proprietate publică, în urma unei licitații. Peste un an, a fost incheiat un acord adițional, prin care iazul s-a dat in arendă deja pe 29 de ani. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat atunci că primarul s-a aflat în conflict de interese la semnarea contractului, de aceea contractul a fost reziliat pe cale amiabilă.

La scurt timp, Primăria Clocușna a organizat din nouă o licitație pentru darea în arendă a iazului și din nou resursa de apă a ajuns in gestiunea soției primarului.

Atunci Ruslan Goreacii s-a retras de la luarea oricărei decizii în acest caz și a informat Comisia Națională de Integritate despre eventualul conflict de interese. El a anunţat că Valentina Goreacii este câştigătoarea licitaţiei privind darea în arendă a unui lot de teren, cu o plată anuală de 2700 de lei/an. De asemenea, primarul a informat Comisia că l-a împuternicit pe viceprimarul Rodion Prepeliţa să semneze contractele de arendă, pentru evitarea conflictelor de interese.

CNI a decis însă că primarul a informat Comisia mai târziu decât era termenul prevăzut de lege. El ar fi trebuit să–şi declare interesul personal în această tranzacţie în termen de trei zile de la apariţia conflictului de interese. ”Goreacii Ruslan avea obligaţia de a anunţa Comisia Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de trei zile, despre aflarea sa în situaţie de conflict de interese, şi anume despre ”interesul, său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori la acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se spune în actul Comisiei. CNI a constatat astfel că alesul local din Clocuşna a depăşit cu două săptămâni termenul stabilit de lege. Primarul a spus atunci pentru Moldova Curată că a întreprins toate măsurile pentru soluţionarea acestui conflict, însă deoarece a întârziat, abaterea nu i se pare semnificativă: ”Da, este vorba de acelaşi iaz. Când soţia mi-a spus că vrea să participe la licitaţie, în acea zi am decis să mă retrag. Atunci când s-a desfăşurat concursul, la fel, am anunţat Comisia de licitaţie că sunt în conflict de interese şi am părăsit sala”.

Contractul respectiv nu a fost desfăcut. In declarația de avere a lui Ruslan Goreacii pentru anul 2018 apare o mențiune, la capitolul interese personale: ”contracte de asistență juridică” incheiat in anul 2016, pe o perioadă de 29 de ani, cu valoarea de 2700 de lei, care este plata anuală pentru arenda iazului.

Integritatea in gestionarea funcției publice sau de partid

In anul 2014, de către Judecătoria Ocnița, Ruslan Goreacii a fost recunoscut vinovat de comiterea contravenției de netransferare a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii (art. 294  prim alineat 2 Cod Contravențional) și amendat cu 600 de lei. Potrivit deciziei, primarul și-a recunoscut atunci vina.

O altă amendă, tot de 600 de lei, Ruslan Goreacii a primit-o in anul 2016, petru aceeași abatere. Atunci el nu s-a prezentat la ședință.

Cazier judiciar

Nu există informații privind eventuale antecedente penale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Ocnița

Profil electoral: Victor Artamaniuc, candidatul PSRM pe...

Viceprimarul orașului Ocnița, Victor Artamaniuc, este candidatul Partidului Socialiștilor pentru primăria din această localitate.

19 octombrie 2019
1263
Ocnița

Candidat: Iurie Bucun, Blocul ACUM

Iurie Bucun este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al comunei Clocușna, raionul Ocnița. In tutul intâi de scrutin, la 20 octombrie 2019, el a acumulat 34, 75% din voturi, iar contracandidatul său, actualul primar Ruslan Goreacii, 35,25%. Numai 5 voturi a făcut diferența dintre cei doi.

31 octombrie 2019
1654
Ocnița

Profil electoral: Igor Lucașciuc, candidatul Blocului A...

Igor Lucașciuc este candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar al orașului Ocnița.

19 octombrie 2019
1194
Ocnița

Profil electoral: Andrei Ţopa, candidatul PCRM pentru f...

Vicepreședintele raionului Ocnița, Andrei Țopa, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al acestei localităţi.

19 octombrie 2019
1133
Ocnița

Profil electoral: Eugeniu Cușnir, candidatul PDM pentru...

Eugeniu Cușnir, candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al orașului Ocnița, este militar în rezervă și deține funcția de șef-adjunct al Oficiului teritorial Edineț al Cancelariei de Stat. A fost numit în funcția respectivă de către fostul premier, Pavel Filip. La ultimele scrutine electorale a fost reprezentantul Partidului Democrat în Consiliul electoral local.

19 octombrie 2019
1109