Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați”

Arhiva 31 mai 2013 1102

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.



24 de autosesizări, majoritatea din presă

Anatolie Donciu, președintele CNI a declarat pentru www.moldovacurata.md că materialele jurnalistice sunt surse importante din care membrii acestei instituții se autosesizează pe marginea cazurilor ce relatează conflicte de interese, dobândiri ilicite de averi sau în care sunt invocate incompatibilități de funcții. „Jurnaliștii ne ajută mult în acest sens, dar, pentru că suntem o instituție nouă și multă lume încă nu știe care este menirea noastră, vreau să ne ajute și cetățenii reclamând astfel de cazuri”, specifică Anatolie Donciu.

De la persoane fizice au fost expediate 11 din cele 31 de petiții, iar 20 au parvenit de la persoane juridice. Potrivit CNI, majoritatea acestor sesizări reclamă conflicte de interese.

Unde pot fi expediate petițiile?

Astfel, dacă cetățenii cunosc cazuri în care funcționari publici, șefi de instituții ar fi angajat în funcții de conducere rude apropiate sau situații în care funcționarii ar avea în proprietate bunuri mobile și imobile valoarea cărora depășesc cu mult venitul lor declarat, pot reclama astfel de cazuri la Comisia Națională de Integritate, expediind petițiile pe adresa: oraşul Chişinău, strada Alecu Russo 1, etajul 4 sau pe adresa de e-mail: info@cni.md. Cetățenii pot solicita informații suplimentare și la telefonul 022 820601.

Sesizarea formulată de persoana fizică sau juridică trebuie să fie semnată și datată, să indice datele și informațiile pe care se întemeiază petiția, precum și sursele de unde acestea pot fi solicitate. Controlul din oficiu, inclusiv ca urmare a publicațiilor din mass-media, se face în baza unui proces-verbal privind efectuarea controlului din oficiu, aprobat de Comisie. Sesizările depuse de persoanele fizice sau juridice sunt examinate de Comisie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii lor.

După constatare, CNI sesizează instanța de judecată

Potrivit Legii nr. 180 cu privire la Comisia Națională pentru Integritate, persoanei verificate i se comunică imediat despre începerea procedurii de control. Comisia este în drept să solicite tuturor autorităților și instituțiilor publice implicate, persoanelor fizice sau juridice documentele și informațiile necesare pentru realizarea controlului, precum și efectuarea controlului veridicității datelor expuse în declarații de către autoritățile abilitate. În cazul în care Comisia constată că persoana supusă controlului a adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese sau că persoana dată s-a aflat ori se află în stare de incompatibilitate, atunci se adoptă un act de constatare. După rămânerea definitivă a actului de constatare a conflictului de interese, Comisia sesizează instanța de judecată. Sesizarea se depune în instanță și în cazul când persoana bănuită mai deține funcția respectivă. Comisia sesizează și organele competente în vederea atragerii persoanei la răspundere disciplinară sau, după caz, în vederea încetării mandatului, raporturilor de muncă sau de serviciu ale acesteia.

Sesizările cetățenilor – potențiale materiale jurnalistice

De asemenea, petițiile pot fi reclamate și pe www.moldovacurata.md. Acest site este o platformă mediatică on-line axată pe tema integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea activitatea CNI prin metodele specifice muncii jurnalistice. Astfel, cetățenii ne pot informa despre eventualele cazuri de abuzuri în serviciu ale persoanelor cu funcții publice, ca mai apoi aceste situații să fie investigate și publicate. În echipa redacțională a paginii web www.moldovacurata.md activează un redactor cu experiență și un jurnalist de investigație care scriu articole și investigații pe tema integrității, conflictelor de interese și dobândirea ilicită a averii de către demnitari și funcționari publici. Sesizările pot fi expediate și pe adresa: orașul Chișinău, str. Romană 2/2, etajul 1, pe mail: lilia.zaharia@api.md sau ne puteți suna la telefonul 022 235704.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Doi deputaţi şi trei judecători, din nou în vizorul CNI

În şedinţa de joi, 3 octombrie 2013, a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), vor fi examinate declaraţiile de avere depuse de către doi deputaţi şi trei judecători. Astfel, pe numele deputaţilor Vladimir Hotineanu şi al lui Nicolae Juravschi vor fi emise acte de iniţiere a controlului averilor acestora. Acte de constatare privind eventualele încălcări efectuate în timpul declarării proprietăţilor vor fi emise pe numele magistraţilor: Tudor Micu, judecător al Curţii de Apel Chişinău; Liuba Pruteanu, vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Buiucani al municipiul Chşinău şi Nicolae Gordilă, judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

03 octombrie 2013
1000
Arhiva

Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în d...

Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.

10 ianuarie 2015
1021
Arhiva

Guvernul României a făcut legământ de integritate

Nu au fost implicați în conflicte de interese, nu au obținut avantaje materiale nejustificate, nu au fost informatori ai Securității. Sunt câteva dintre afirmațiile făcute pe propria răspundere de către cei 24 de membri ai noului Guvern al României, învestit la 17 noiembrie. Ei au semnat câte o declarație de integritate, al cărei formular a fost elaborat și propus pentru semnare de către platforma România Curată, care monitorizează integritatea funcționarilor publici și a aleșilor.

23 noiembrie 2015
989
Arhiva

Apel Public: Organizaţiile societăţii civile sunt îngr...

8 februarie 2016

08 februarie 2016
1229
Arhiva

CNI va verifica averea ministrului Mediului după un art...

Comisia Națională de Integrtate a decis la ședința de joi, 19 iunie, să inițieze un control în privința noului ministru al Mediului, Valentina Țapiș, care este bănuită că nu și-a inclus toate veniturile și proprietățile în declarația pentru anul 2012. Controlul vine în urma unui articol publicat de Moldova Curată în luna mai, când Valentina Țapiș deținea funcția de ministru adjunct al Mediului.

19 iunie 2014
1104
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Plahotniuc

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1105