Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați”

Arhiva 31 mai 2013 128

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.24 de autosesizări, majoritatea din presă

Anatolie Donciu, președintele CNI a declarat pentru www.moldovacurata.md că materialele jurnalistice sunt surse importante din care membrii acestei instituții se autosesizează pe marginea cazurilor ce relatează conflicte de interese, dobândiri ilicite de averi sau în care sunt invocate incompatibilități de funcții. „Jurnaliștii ne ajută mult în acest sens, dar, pentru că suntem o instituție nouă și multă lume încă nu știe care este menirea noastră, vreau să ne ajute și cetățenii reclamând astfel de cazuri”, specifică Anatolie Donciu.

De la persoane fizice au fost expediate 11 din cele 31 de petiții, iar 20 au parvenit de la persoane juridice. Potrivit CNI, majoritatea acestor sesizări reclamă conflicte de interese.

Unde pot fi expediate petițiile?

Astfel, dacă cetățenii cunosc cazuri în care funcționari publici, șefi de instituții ar fi angajat în funcții de conducere rude apropiate sau situații în care funcționarii ar avea în proprietate bunuri mobile și imobile valoarea cărora depășesc cu mult venitul lor declarat, pot reclama astfel de cazuri la Comisia Națională de Integritate, expediind petițiile pe adresa: oraşul Chişinău, strada Alecu Russo 1, etajul 4 sau pe adresa de e-mail: info@cni.md. Cetățenii pot solicita informații suplimentare și la telefonul 022 820601.

Sesizarea formulată de persoana fizică sau juridică trebuie să fie semnată și datată, să indice datele și informațiile pe care se întemeiază petiția, precum și sursele de unde acestea pot fi solicitate. Controlul din oficiu, inclusiv ca urmare a publicațiilor din mass-media, se face în baza unui proces-verbal privind efectuarea controlului din oficiu, aprobat de Comisie. Sesizările depuse de persoanele fizice sau juridice sunt examinate de Comisie în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii lor.

După constatare, CNI sesizează instanța de judecată

Potrivit Legii nr. 180 cu privire la Comisia Națională pentru Integritate, persoanei verificate i se comunică imediat despre începerea procedurii de control. Comisia este în drept să solicite tuturor autorităților și instituțiilor publice implicate, persoanelor fizice sau juridice documentele și informațiile necesare pentru realizarea controlului, precum și efectuarea controlului veridicității datelor expuse în declarații de către autoritățile abilitate. În cazul în care Comisia constată că persoana supusă controlului a adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese sau că persoana dată s-a aflat ori se află în stare de incompatibilitate, atunci se adoptă un act de constatare. După rămânerea definitivă a actului de constatare a conflictului de interese, Comisia sesizează instanța de judecată. Sesizarea se depune în instanță și în cazul când persoana bănuită mai deține funcția respectivă. Comisia sesizează și organele competente în vederea atragerii persoanei la răspundere disciplinară sau, după caz, în vederea încetării mandatului, raporturilor de muncă sau de serviciu ale acesteia.

Sesizările cetățenilor – potențiale materiale jurnalistice

De asemenea, petițiile pot fi reclamate și pe www.moldovacurata.md. Acest site este o platformă mediatică on-line axată pe tema integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea activitatea CNI prin metodele specifice muncii jurnalistice. Astfel, cetățenii ne pot informa despre eventualele cazuri de abuzuri în serviciu ale persoanelor cu funcții publice, ca mai apoi aceste situații să fie investigate și publicate. În echipa redacțională a paginii web www.moldovacurata.md activează un redactor cu experiență și un jurnalist de investigație care scriu articole și investigații pe tema integrității, conflictelor de interese și dobândirea ilicită a averii de către demnitari și funcționari publici. Sesizările pot fi expediate și pe adresa: orașul Chișinău, str. Romană 2/2, etajul 1, pe mail: lilia.zaharia@api.md sau ne puteți suna la telefonul 022 235704.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca: cu 11 clase absolv...

Raionul Basarabeasca este condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, socialistul Piotr Pușcari, care a absolvit doar 11 clase și nu are o profesie. Pușcari spune că urmează să se înscrie pentru a susține bacalaureatul, chiar dacă afirmă că lipsa studiilor nu are nicio importanță în munca sa: ”Important e să fii un manager bun și oamenii să simtă rezultatele”.

25 noiembrie 2015
86
Arhiva

Încă o tergiversare! Nu a fost aleasă conducerea Autori...

Nici în ședința de astăzi, 31 iulie 2017, nu a fost ales președintele și vicepreședintele ANI. Din cei patru candidați înscriși în concurs, membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI au stabilit că doar dosarul lui Victor Strătilă a fost complet. Concursul a fost prejungit cu zece zile.

31 iulie 2017
93
Arhiva

Șefii noii Autorități Naționale de Integritate vor ridi...

Conducătorii Autorității Naționale de Integritate (ANI), structură care urmează să fie creată la Chișinău în locul actualei Comisii Naționale de Integritate (CNI), vor ridica salarii de până la 20 de mii de lei lunar, adică de aproximativ 3 ori mai mari față de retribuțiile actualilor membri ai CNI. Asta prevede pachetul de legi privind reformarea sistemului național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016.

01 august 2016
87
Arhiva

În doi ani, doar trei persoane au ajuns după gratii pen...

Deși Centrul Național Anticorupție (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a inițiat în ultimii ani sute de dosare penale, foarte puțini dintre inculpați prinși că au luat mită ajung după gratii. În doi ani și jumătate, doar trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru trafic de influență. Datele se conțin într-un studiu prezentat de CNA.

03 decembrie 2013
116
Arhiva

De ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la...

În timp ce reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale acuză Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, autorităţile se spală pe mâini şi spun că, pe viitor, la perfectarea legislaţiei, vor ţine cont de sugestiile şi criticile societăţii civile. În context, Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, ţine partea ONG-urilor şi afirmă că procedura prin care Executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”.

22 octombrie 2014
104
Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Maia Sandu: tehnocratul c...

Maia Sandu este candidatul „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) înregistrat de CEC cu nr. 7 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. În 1994–1998, 2005–2006 activează în cadrul Ministerul Economiei, în 1998–2005 — economist, Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, din 2007 — coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2010–2012 — consilier al directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA. În 2012–2015 — ministru al Educaţiei în guvernele Filat 2 şi Leancă. 2014–2015 — membră a PLDM. Din 2016 — preşedinte al PAS[1].

14 octombrie 2016
95