CNA: rezultatele monitorizării „stilului de viaţă” al colaboratorilor

Arhiva 5 aprilie 2014 77

Membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au stabilit vineri, 4 aprilie 2014, că stilul de viaţă a trei colaboratori nu corespunde Codului de conduită a colaboratorului CNA, în privinţa acestora urmând să fie aplicate sancţiuni disciplinare. Despre această decizie a comunicat Cristina Ţărnă, Vicedirector al CNA, la şedinţa Grupului de Monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie.Subdiviziunea de securitate internă a CNA a monitorizat recent 11 angajaţi ai CNA privind „stilul de viaţă al colaboratorilor CNA”, fiind bănuiţi că ar exista diferențe vădite între veniturile obținute și proprietatea dobândită de către aceştia. Vicedirectorul CNA, CristinaŢărnă, a precizat că înainte de finalizarea verificărilor, trei angajaţi vizaţi au depus cererea de demisie din funcţii, iar în privinţa altor trei colaboratori, Colegiului Disciplinar a decis să aplice sancţiuni disciplinare: o persoană va fi demisă din funcţie, altele două vor fi retrogradate. Încă asupra a cinci persoane urmează să fie încheată procedura de control. “Având un statut special ce presupune rigori mai restrictive faţă de activitatea desfăşurată, angajaţii CNA sunt verificaţi mai des decât colaboratorii altor instituţii. În calcul sunt luate nu doar verificarea veniturilor şi proprietăţile acestora, dar şi a familiilor lor, a persoanelor cu care duc un trai comun, chiar dacă nu sunt căsătoriţi oficial”, a specificat vicederectorul CNA.

Solicitată de Moldova Curată, Cristina Ţărnă a confirmat că printre persoanele care au încălcat Codul de conduită a colaboratorului sunt şi persone care au fost vizate anterior în materialele de presă, că ar deţine automobile de lux, fără să ofere, însă, numele acestora. Acum câteva săptămâni, „Ziarul de Gardă” a scris că Valeriu Sîrcu, şeful Direcţiei management operaţional din cadrul CNA (“TOP 10: Automobilele de lux ale ofiţerilor de la CNA” ) şi Mihail Gofman, şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA (“Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA” ) deţin cele mai luxoase automobile şi averi impresionante.

În altă ordine de idei, vicedirectorul CNA a menţionat că toţi cei 310 angajaţi ai CNA şi-au depus declaraţiile de venituri şi proprietăţi, dar şi declaraţiile de interese personale în termenele stabilit de lege. La fel, 12 angajaţi ai CNA au depus declaraţii referitor la cele 46 de cadouri pe care le-au primit în ultimul an de activitate. Lista acestora poate fi găsită pe site-ul CNA şi conţine, între altele: palincă, bomboane, icoană pictată în lemn, scuturi, flash web, cravate, cane etc. Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea unui cadou oferit reprezentanţilor instituţiilor statului nu trebuie să depăşească o mie de lei, însă legea nu precizează de câte ori pot fi acceptate asemenea cadouri.


Ion Mazur


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...

Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la  funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

22 decembrie 2016
63
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
61
Arhiva

Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, sus...

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.

21 octombrie 2015
55
Arhiva

Protestatari cu probleme de integritate

În dimineaţa zilei de 12 ianuarie curent, mai mulţi locuitori ai raionului Nisporeni au participat la un protest în fața sediului Consiliului Raional, scandând că doresc desemnarea unui premier şi instalarea unui Guvern. La manifestație a fost prezent şi preşedintele raionului Nisporeni, dar şi fostul primar al urbei – ambii membri ai Partidului Democrat (PDM). Cei doi s-au aflat anterior în atenţia portalului Moldova Curată: Ion Artene, preşedintele raionului, şi Ion Gangan, fostul primar, nu au indicat în declaraţiile de avere firmele pe care le dețin familiile lor.

13 ianuarie 2016
56
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
60
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
55