Lapte „muls” din interes

Interese la vedere 21 mai 2013 263

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, (www.cuvintul.md), în care relata că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală „Ion Balan”, condusă de soţia sa, Natalia Balan, tot ea fiind şi şefa grădiniţei. „Dl primar scrie şi semnează declaraţii precum că n-are nicio legătură cu propriul magazin de unde se achiziţionează produse. Numai în 2012, cu ÎI „Ion Balan” au fost încheiate patru contracte de achiziţionare a produselor alimentare în sumă totală de peste 200 de mii de lei”, este menţionat în articolul realizat de ziarul „Cuvântul”.

Pâine şi lapte de la şefă

Solicitat de Moldova Curată, primarul recunoaşte că produsele alimentare sunt achiziţionate de la întreprinderea soţiei. ÎI „Ion Balan” aprovizionează instituţiile doar cu pâine şi lapte. „Când am anunţat concursul pentru achiziţionarea laptelui, au participat doi agenţi economici. Soţia mea a propus preţul de cinci lei pentru un litru, iar celălalt agent economic - de opt lei. Am selectat cel mai mic preţ, adică întreprinderea condusă de soţie. La fermă avem zece vaci, iar laptele este adus proaspăt la grădiniţă”, menţionează primarul. Cât priveşte pâinea achiziţionată, alesul local susţine că la concurs a participat doar întreprinderea ÎI „Ion Balan” şi aceasta a fost selectată ca fiind câştigătoare. „Nu am mai efectuat concursul repetat, grupul de lucru a desemnat ca fiind câştigător unicul participant la concurs. Vă asigur că eu ca primar nu am fost în grupul de lucru”, a specificat Ion Balan.

În vizorul CNI

Experta Transparency International-Moldova, Iana Spinei, menţiona în articolul realizat de ziarul regional „Cuvântul” că această situaţie creată în satul Ignăţei cade sub incidenţa Legii cu privire la conflictul de interese şi ar trebui apreciată în modul corespunzător. Ca urmare a acestei opinii, la 2 mai curent, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat procedura de control asupra acestui caz, pentru a se stabili dacă este vorba sau nu de un conflict de interese între primarul şi şefa grădiniţei din Ignăţei.

„Voi veni cu avocat”

Ion Balan a mai declarat pentru Moldova Curată că este la curent cu procedura iniţiată de CNI. „Mă voi prezenta săptămâna aceasta la CNI, dar voi veni cu avocat şi voi demonstra că la mijloc nu este vorba de un conflict de interese”, conchide primarul de Ignăţei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
263
Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
243
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
284
Interese la vedere

Ana Guțu, suspectată de conflict de interese

Deputatul liberal Ana Guțu este suspectată de încălcarea Legii cu privire la conflictul de interese.

03 mai 2013
283