Lapte „muls” din interes
Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.
Ziarul regional „Cuvântul” publica în aprilie curent investigaţia „Copiii satului şi afacerile primarului”, (www.cuvintul.md), în care relata că primarul de Ignăţei achiziţionează produse alimentare de la propria Întreprindere Individuală „Ion Balan”, condusă de soţia sa, Natalia Balan, tot ea fiind şi şefa grădiniţei. „Dl primar scrie şi semnează declaraţii precum că n-are nicio legătură cu propriul magazin de unde se achiziţionează produse. Numai în 2012, cu ÎI „Ion Balan” au fost încheiate patru contracte de achiziţionare a produselor alimentare în sumă totală de peste 200 de mii de lei”, este menţionat în articolul realizat de ziarul „Cuvântul”.
Pâine şi lapte de la şefă
Solicitat de Moldova Curată, primarul recunoaşte că produsele alimentare sunt achiziţionate de la întreprinderea soţiei. ÎI „Ion Balan” aprovizionează instituţiile doar cu pâine şi lapte. „Când am anunţat concursul pentru achiziţionarea laptelui, au participat doi agenţi economici. Soţia mea a propus preţul de cinci lei pentru un litru, iar celălalt agent economic - de opt lei. Am selectat cel mai mic preţ, adică întreprinderea condusă de soţie. La fermă avem zece vaci, iar laptele este adus proaspăt la grădiniţă”, menţionează primarul. Cât priveşte pâinea achiziţionată, alesul local susţine că la concurs a participat doar întreprinderea ÎI „Ion Balan” şi aceasta a fost selectată ca fiind câştigătoare. „Nu am mai efectuat concursul repetat, grupul de lucru a desemnat ca fiind câştigător unicul participant la concurs. Vă asigur că eu ca primar nu am fost în grupul de lucru”, a specificat Ion Balan.
În vizorul CNI
Experta Transparency International-Moldova, Iana Spinei, menţiona în articolul realizat de ziarul regional „Cuvântul” că această situaţie creată în satul Ignăţei cade sub incidenţa Legii cu privire la conflictul de interese şi ar trebui apreciată în modul corespunzător. Ca urmare a acestei opinii, la 2 mai curent, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat procedura de control asupra acestui caz, pentru a se stabili dacă este vorba sau nu de un conflict de interese între primarul şi şefa grădiniţei din Ignăţei.
„Voi veni cu avocat”
Ion Balan a mai declarat pentru Moldova Curată că este la curent cu procedura iniţiată de CNI. „Mă voi prezenta săptămâna aceasta la CNI, dar voi veni cu avocat şi voi demonstra că la mijloc nu este vorba de un conflict de interese”, conchide primarul de Ignăţei.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...
Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.
Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...
Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun.
Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...
În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.
Interese ”acvatice” la Criuleni
Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.
Aici așteptăm comentariul tău!