Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict de interese

Interese la vedere 25 aprilie 2014 919

Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.La începutul lunii martie 2014, Moldova Curată relata în articolul “Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia” despre un eventual conflict de interese la Primăria din satul Coşerniţa raionul Criuleni. Acolo Fiodor Tipa este primar, iar soţia sa – specialist pentru probleme funciare. După ce a studiat situaţia, CNI a emis, la 10 aprilie, un act de constatare, prin care a decis că Fiodor Tipa a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, exprimat prin angajarea şi menţinerea soţiei în funcţia de specialist pentru probleme funciare în cadrul primăriei. Actul CNI a fost expediat recent la Centrul Naţional Anticorupţie pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale.

“M-am consultat cu toţi judecătorii şi procurorii”

Fiodor Tipa se consideră nevinovat şi spune că argumentele aduse de CNI nu sunt justificate. “Eu m-am consultat cu toţi judecătorii şi procurorii în privinţa presupusei încălcări şi mi-au spus că nu sunt vinovat. Soţia mea este în subordinea consiliului local, dar nu a primarului”, afirmă alesul local.

În actul CNI se precizează însă că la 29 octombrie 2008, când deţinea primul mandat, Fiodor Tipa a semnat fişa postului soţiei sale, prin care îi specifica atribuţiile de serviciu.

Menţionăm că funcţia de specialist pentru probleme funciare, pe care o deţine Maria Tipa, este una publică, iar cadrul normativ privind statutul funcţionarului public interzice acestuia să fie în subordinea unei rude apropiate. Precizăm că această reglementare era prevăzută şi în Legea serviciului public din 1995, care era în vigoare în anul 2007, atunci când Fiodor Tipa şi-a angajat soţia. Mai târziu, această lege a fost abrogată, iar în anul 2008 a intrat în vigoare Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, care păstrează această interdicţie.

Pentru nedeclararea conflictului de interese de către persoana care activează în cadrul unei autorităţi publice, primarul din Coşerniţa riscă să fie amendat cu până la 6 mii de lei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un ministru a încercat să-și asigure viitorul profitând...

Centrul Național de Integritate (CNI) a depistat existența conflictului de interese în acțiunile a doi demnitari publici. Este vorba despre ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei.

31 mai 2013
1109
Interese la vedere

CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.

10 iulie 2013
908
Interese la vedere

Achizițiile, veriga slabă a instituțiilor publice

Niciunul dintre dosarele penale deschise în ultimii ani de CNA sau Procuratura Anticorupție pentru presupuse fraude comise în procesele de achiziții publice nu s-au soldat cu vreo condamnare, iar cele mai răsunătoare dintre ele se află încă la faza de urmărire penală și nu există niciun bănuit. În majoritatea cazurilor ele figurează prejudicii de milioane de lei. Consiliul Naţional de Participare susţine că în ultimii 2 ani a făcut nenumărate demersuri către Guvern în privinţa asigurării transparenţei achiziţiilor publice, însă lucrurile nu s-au schimbat.

16 octombrie 2014
1137
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
1071
Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
906
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
1024