Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict de interese
Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.
La începutul lunii martie 2014, Moldova Curată relata în articolul “Preferă să divorţeze decât să-şi concedieze soţia” despre un eventual conflict de interese la Primăria din satul Coşerniţa raionul Criuleni. Acolo Fiodor Tipa este primar, iar soţia sa – specialist pentru probleme funciare. După ce a studiat situaţia, CNI a emis, la 10 aprilie, un act de constatare, prin care a decis că Fiodor Tipa a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, exprimat prin angajarea şi menţinerea soţiei în funcţia de specialist pentru probleme funciare în cadrul primăriei. Actul CNI a fost expediat recent la Centrul Naţional Anticorupţie pentru aplicarea sancţiunii contravenţionale.
“M-am consultat cu toţi judecătorii şi procurorii”
Fiodor Tipa se consideră nevinovat şi spune că argumentele aduse de CNI nu sunt justificate. “Eu m-am consultat cu toţi judecătorii şi procurorii în privinţa presupusei încălcări şi mi-au spus că nu sunt vinovat. Soţia mea este în subordinea consiliului local, dar nu a primarului”, afirmă alesul local.
În actul CNI se precizează însă că la 29 octombrie 2008, când deţinea primul mandat, Fiodor Tipa a semnat fişa postului soţiei sale, prin care îi specifica atribuţiile de serviciu.
Menţionăm că funcţia de specialist pentru probleme funciare, pe care o deţine Maria Tipa, este una publică, iar cadrul normativ privind statutul funcţionarului public interzice acestuia să fie în subordinea unei rude apropiate. Precizăm că această reglementare era prevăzută şi în Legea serviciului public din 1995, care era în vigoare în anul 2007, atunci când Fiodor Tipa şi-a angajat soţia. Mai târziu, această lege a fost abrogată, iar în anul 2008 a intrat în vigoare Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, care păstrează această interdicţie.
Pentru nedeclararea conflictului de interese de către persoana care activează în cadrul unei autorităţi publice, primarul din Coşerniţa riscă să fie amendat cu până la 6 mii de lei.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici.
Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...
Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă.
Usatîi cere bani de la CNI
Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.
GUVERN CU AFACERI NEDECLARATE
Opt dintre miniștrii actualei guvernări dețin acțiuni sau cote-părți în diferite firme, lucru pe care nu l-au indicat în declarațiile de venituri și proprietăți, depuse la Comisia Națională de Integritate. Acest lucru a fost descoperit și probat cu documente de către jurnaliștii de la RISE Project Moldova.
Decizie finală: Anatol Arapu a folosit ilegal mașina de...
După 2 ani de contradicții și argumentări prin instanțe, Comisia Națională de Integritate a obținut câștig de cauză în fața lui Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus la nunta directorului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu. Curtea de Apel a decis că utilizarea automobilului de serviciu în interes personal este ilegală.
Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...
Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.
Aici așteptăm comentariul tău!