Cu ce s-a încheiat litigiul candidaților din circumscripția 2 Comrat. Curtea Supremă a admis o eroare?

Alegeri în AP din UTAG 30 septembrie 2021 881Curtea Supremă de Justiție, care urma să pună punct în disputa candidatului Vladimir Bogaciov cu CEC a Găgăuziei în privința cheltuielilor electorale ale contracandidatului Victor Petrov, a respins cererea ca fiind depusă tardiv, fără să o examineze. Vladimir Bogaciov spune că la mijloc ar putea fi o eroare, întrucât a expediat plângerea în termen și poate proba asta. El a depus o cerere de revizuire.

Moldova Curată a relatat într-un articol publicat pe 24 septembrie că unul dintre cei doi candidați de pe circumscripția nr. 2 Comrat la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, Vladimir Bogaciov, a cerut CEC-ului din regiune, apoi și instanței de judecată, să-l excludă din campania electorală pe contracandidatul său, Victor Petrov, acuzat că folosește în campanie bani de proveniență necunoscută și, respectiv, nedeclarați la CEC. Drept argument, Bogaciov a invocat informații de la Serviciul Fiscal și Biroul Național de Statistică, care susțin că Organizația de voluntari „Centrul Comunitar Anticriză”/Народный антикризисный штаб (НАШ), fondată de Petrov și care este activă și în campanie, nu și-a declarat sursele de venit.

Întrucât și CEC a Găgăuziei și Curtea de Apel Comrat i-au respins cererea, Vladimir Bogaciov a depus o cerere de casație la Curtea Supremă de Justiție, care, la 27 septembrie, a respins cererea ca fiind depusă tardiv. Decizia CSJ este irevocabilă.

Vladimir Bogaciov susține însă că a depus cererea în termen.

„Eu am expediat cererea mea de casație la CSJ la 24 septembrie, ora 20.55, iar termenul de depunere expira la 24 septembrie ora 24.00. În decizia lor însă judecătorii au scris că eu aș fi depus cererea pe 27 septembrie la ora 8.27. Pot presupune că la 27 septembrie (era zi de luni) ei au accesat poșta electronică, au văzut cererea mea, dar la data și ora când ea a fost expediată pur și simplu nu au atras atenție. Fie acest lucru este făcut intenționat, ca să nu examineze pe fond cererea mea, întrucât am expus acolo fapte reale, fie au făcut asta din neatenție, mai degrabă poate fi anume așa, nu au fost atenți. Acolo este o anumită ordine în ce privește scrisorile electronice, se citează până la secunde ora la care a fost trimisă”.

Menționăm că la Curtea Supremă de Justiție dosarele sunt examinate fără prezența părților.

La Biroul pentru audienţă şi relaţii cu publicul Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ și la anticamera președintelui CSJ, unde am sunat în cursul zilei de miercuri, 28 septembrie, pentru clarificări, nu a răspuns nimeni.

În acest litigiu încă nu este pus punct. Deși decizia este irevocabilă, la 29 septembrie Vladimir Bogaciov a depus o cerere de revizuire, invocând eroarea de calculare a timpului de recepționare a cererii. Nu se știe dacă CSJ va accepta cererea de revizuire și dacă va reuși examinarea ei până la alegerile care urmează să aibă loc duminică, 3 octombrie la Comrat. Pe această circumscripție, nr. 2 scrutinul de duminică va fi unul repetat, întrucât alegerile de pe 19 septembrie au fost invalidate din cauza prezenței reduse la vot. Alegeri repetate din aceeași cauză vor avea loc duminică și în alte 5 circumscripții. Tot duminică, în unele circumscripții va avea loc turul doi ale alegerilor pentru AP a Găgăuziei.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacțieiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Sechestru pe averea consilierului municipal Stepan Cara...

Patimile afacerilor politicianului găgăuz

13 septembrie 2021
1175
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Alexandr TARNAVSKI

12 septembrie 2021
904
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
890
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VALENTIN GAIDARJI

14 septembrie 2021
1101
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DRAGAN

17 septembrie 2021
930
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

14 septembrie 2021
975