Profil candidat: Serghei Cimpoeș

Alegeri în AP din UTAG 11 septembrie 2021 521Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Serghei Cimpoeș (anul nașterii 1966) candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe circumscripția nr.35, satul Tomai, Ceadîr-Lunga, localitatea sa de baștină, alături de alți doi candidați. Potrivit biografiei sale depuse la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Serghei Cimpoeș este managerul companiei „Basarabia Agroexport” SRL și deputat în precedenta legislatură a Adunării Populare. Candidează independent, fără să fie susținut de vreo formațiune politică. Cimpoeș a candidat acum doi ani și pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. În programul electoral, el menționa că vrea să stârpească corupții din regiune.

„Actualmente există trei probleme importante care împiedică dezvoltarea completă și corectă a Autonomiei – nedreptatea totală, corupția și minciunile. Soluționarea acestor probleme este posibilă prin reducerea primară a aparatului birocratic numeros și nefuncțional al Autorității Executive, care ar trebui să fie construit în conformitate cu principiul – un minim de funcționari și un maxim de efect și de beneficii pentru oameni”, menționa Serghei Cimpoeș în programul său electoral. El a pierdut alegerile, clasându-se pe locul al doilea (7,21 % din voturi), fiind devansat de actuala bașcană, Irina Vlah.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Serghei Cimpoeș este cel mai bogat candidat, dacă comparăm veniturile sale cu ale celorlalți candidați. Astfel, potrivit declarației sale de avere și interese personale pentru anul 2020 depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, el a avut un venit salarial în calitate de manager la firma „Basarabia Agroexport” SRL în valoare de 255 600 de lei, iar de la o altă companie cu nume similar, IM „Basarabia-Agroexport-Co” SRL, a obținut 54 500 de lei. Și soția sa este angajată la una din aceste firme, ridicând anul trecut un salariu de 210 000 de lei. Din vinderea unor acțiuni, Serghei Cimpoeș a obținut peste 2000 de lei. El mai arată că anul trecut a obținut 11142 070 de lei din dividende de la firma pe care o conduce.

Candidat cu firmă de milioane

La capitolul patrimoniu, candidatul declară cinci terenuri agricole și două intravilane și două apartamente - unul obținut în anul 2014 și altul în anul 2016. Mai deține o casă de locuit de 140 de metri pătrați. Valoarea indicată a unui apartament este în lei (128 90l de lei), însă al doilea apartament ar avea o valoare de 7 milioane de ruble. Cimpoeș a declarat pentru MoldovaCurata.md că al doilea imobil este în Federația Rusă, în regiunea Moscovei. Familia acestuia nu declară nici un mijloc de transport.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Serghei Cimpoeș participă pentru a cincea oară la alegerile din Adunarea Populară din Găgăuzia. La toate scrutinele a candidat independent. Pe parcursul anilor, el a gestionat fabrica sa de conserve de fructe și legume, „Basarabia-Agroexport” SRL, unde este administrator și fondator unic. Fabrica, cu sediul în Comrat, a avut în anul 2019 un venit din vânzări de 60,81 milioane de lei, potrivit portalului Infobase.md.

Cazier judiciar

În anul 2016 procurorii gestionau două dosare în care figura numele lui Serghei Cimpoeș – unul în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari companiei “Vegfrutis” și altul în baza art. 190, al. 5 Cod Penal, fiind acuzat de escrocherie.

„Despre dosarele penale. Tot ce se referă la plăți fiscale neexecutate ele toate au fost închise din lipsa componentei de infracțiune. Acestea au fost dosare politice, era un procuror în Găgăuzia care executa comenzi politice. Acum, există un dosar în procuratura Cahul, ajuns acolo în primăvara anului 2021, în care au fost cumulate mai multe cauze penale, toate neîntemeiate. Examinarea stă pe loc și noi așteptăm când iarăși dosarul va fi închis”, a comentat Serghei Cimpoieș.

În prezent, Serghei Cimpoieș se judecă cu bașcana Irina Vlah. Aceasta l-a acuzat că în anul 2020, într-o emisiune, ar fi lansat critici nefondate. Irin Vlah a depus plângere la poliție cerând amendarea lui Cimpoieș pentru defăimare. Poliția din Comrat i-a aplicat o amendă de 80 de unități convenționale, echivalentul a 4000 de lei. Deputatul a contestat însă amenda, argumentând că „și-a exprimat criticile față de puterea executivă a Găgăuziei, pe fondul evenimentelor și circumstanțelor, a răspuns la întrebările prezentatorului și ale ascultătorilor”.

El a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că la emisiune a vorbit despre actele de corupție din Executiv, dar nu a defăimat-o pe Irina Vlah.

„Ca deputat, am dreptul să critic puterea executivă. Comitetul executiv al Găgăuziei este fondator al spitalelor din autonomie, iar Inspecția Financiară a găsit abateri care au dus la prejudicierea spitalului municipal Comrat cu 5,5 milioane de lei. Acestea sunt fapte incontestabile și le-am discutat și la Adunarea Pupulară, iar documentele au fost trimise la procuratură, deci despre asta am spus în emisiune. Apoi am spus că fratele ei a scos noaptea, la 2 mai, grîu, din țară. Aici, la o adică, el putea să nu fie de acord cu ce am spus, dar nu ea. Ea este conducătoarea puterii executive, iar deputatului, dacă nu i se permită să critice, ce poate să mai facă? Sunt absolut neîntemeiate pretențiile ei”, a spus Serghei Cimpoeș pentru Moldova Curată.

La începutul anului curent, Judecătoria Comrat a respins ca neîntemeiată contestația lui Serghei Cimpoeș, iar în luna martie curent, Curtea de Apel Comrat a casat plângerea lui Serghei Cimpoeș și a retrimis cazul spre rejudecare în instanța de fond, dar cu un alt complet de magistrați. Cimpoeș a precizat pentru MoldovaCurata.md că procesul de judecată este acum în instanța de fond și că va insista în continuare că e nevinovat.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie p...

24 septembrie 2021
666
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Alexandr TARNAVSKI

12 septembrie 2021
403
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
396
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DRAGAN

17 septembrie 2021
437