Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie prin acte de caritate din bani nedeclarați. Litigiul va fi examinat de Curtea Supremă

Alegeri în AP din UTAG 24 septembrie 2021 1398Candidatul la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei de pe circumscripția nr. 2 Comrat Vladimir Bogaciov a cerut excluderea contracandidatului său, Victor Petrov, din cursa electorală, pe motiv că acesta și-ar face campanie pe bani nedeclarați corespunzător. Victor Petrov este fondator al Organizației de voluntari НАШ (Народный Антикризисный Штаб) din regiune, care se ocupă de acte de caritate. Bogaciov susține că sub paravanul acțiunilor de caritate a căror surse de finanțare nu o declară, Petrov își face campanie electorală, iar legislația obligă candidații să declare ce sume au cheltuit și din ce surse vin banii. El a adus drept dovezi un document de la Biroul Național de Statistică, publicat de Moldova Curată, care arată că Mișcarea НАШ nu a depus raportul financiar pentru anul trecut, și un documente prin care Serviciul Fiscal de Stat anunță că organizația nu a declarat vreo sursă de finanțare. 

Alegerile pentru AP a Găgăuziei, care au avut loc duminică, 19 septembrie 2021, au fost declarate nevalide în circumscripția nr. 2 Comrat, la fel ca în alte 5 circumscripții din autonomie, din cauza prezenței reduse la vot (baremul pentru validare este participarea a 33% din alegători). Astfel, în această circumscripție vor avea loc alegeri repetate. Aici candidează două persoane – Victor Petrov, om de afaceri și fondator al Organizației Obștești ”Centrul Comunitar Anticriză” (Народный Антикризисный Штаб) și Vladimir Bogaciov, jurist, fost angajat al Ministerului de Interne.

La 8 septembrie 2021, Moldova Curată a publicat un articol în care a arătat că Victor Petrov este fondatorul НАШ, organizație ale cărei surse de finanțare nu le cunoaște nici Fiscul, nici Biroul Național de Statistică (BNS), unde organizația ar fi trebuit să depună raportul pentu anul trecut. Bazându-se pe documentele primite de Moldova Curată de la Fisc și BNS și publicate în articol, dar și argumentând cu faptul că pe posterele electorale ale lui Victor Petrov, plasate în circumscripția nr. 2 pe 14 și 15 septembrie este plasat logo-ul НАШ, Vladimir Bogaciov a depus o plângere la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. El a invocat faptul că prin intermediul acțiunilor de caritate făcute de НАШ – ajutoare materiale împărțite populației, microbuzele cu logo-ul НАШ care face curse gratuite numai pe teritoriul circumscripției nr. 2 – Petrov își face, de fapt, campanie electorală. ”Din faptele descrise mai sus tragem concluzia că campania electorală în favoarea candidatului Victor Petrov se desfășoară cu ajutorul organizației fondate de el, ale cărei surse de finanțare nu sunt identificate”, se arată în plângerea lui Vladimir Bogaciov depusă la CEC.//Из всего этого следует вывод, что предвыборная компания в пользу кандидата в депутаты НСГ - Петрова Виктора проводится с помощью учрежденного им Народного Антикризисного Штаба (НАШ) с неустановленными источниками финансирования. El a solicitat excluderea candidatului Victor Petrov din cursa electorală, pe motivul încălcării art 37 din Codul Electoral al Găgăuziei, care interzice explicit finanțarea concurenților electorali de către organizații de caritate și donatori anonimi, dar și oferirea de cadouri/remunerări alegătorilor.

În fața instanței Petrov ar fi negat că are vreo atribuție la НАШ

CEC a Găgăuziei a respins plângerea, motivând că nu există dovezi. Vladimir Bogaciov a contestat-o la Curtea de Apel Comrat, care a examinat-o chiar în ziua alegerilor, 19 septembrie. Decizia: plângerea a fost respinsă. Unul dintre argumentele Curții este că Victor Petrov neagă că el ar fi fondatorul НАШ//основатель, iar petiționarul nu a adus suficiente dovezi care să arate că Petrov a participat la formarea și la desfășurarea activității acestei organizații.

Acest fapt este cel puțin ciudat, întrucât în interviul pentru Moldova Curată Victor Petrov a spus că el este inițiatorul acestei organizații. De asemenea, pe site-ul НАШ el este prezentat ca inițiator: „Fondatorul Centrului este activistul civic din Găgăuzia Victor Petrov//Основателем Штаба является общественный деятель Гагаузии Виктор Петров”, iar paginile sale de pe rețelele de socializare sunt pline de postări și fotografii în care însuși candidatul povestește despre activitățile sale și ale voluntarilor organizate НАШ. De asemenea, el este prezentat în media ca fondator al acestei organizații. Un exemplu – acest interviu difuzat de REN TV la 10 septembrie 2021, adică în campania electorală, în care jurnalista care îi ia un interviu îl prezintă pe Victor Petrov drept candidat la alegeri și fondator al НАШ, iar invitatul vorbește o mare parte din interviu despre activitatea acestei organizații.

Vladimir Bogaciov a contestat decizia Curții de Apel Comrat la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să o examineze în următoarele zile.

Instanța - ba, Petrov – da

L-am întrebat pe Victor Petrov dacă într-adevăr a negat în instanță că ar fi fondatorul/inițiatorul organizației НАШ, citându-i un fragment din decizia instanței: ”Sunt nefondate afirmațiile lui V. Bogaciov că inițiatorul/fondatorul ori conducătorul AO НАШ este V. Petrov...”

Victor Petrov: Nu știu ce scrie acolo, dar știu una – eu sunt inițiatorul/fondatorul, încă o dată pot să declar că eu am fondat acest Centru. Dar în acest moment – deja nu mai țin minte exact – de un an sau de jumătate de an – nu mai sunt președintele lui, nu sunt membru al conducerii și nu am nici o altă legătură juridică cu această organizație de voluntari. Influență asupra ei tot nu am. Eu nu conduc această mișcare și nu pot să le spun: „Băieți, finanțați-mi campania”. E absurd.

Moldova Curată: Cum comentați faptul că ați fost învinuit că folosiți НАШ pentru a vă promova în calitate de candidat la alegeri?

Victor Petrov: Eu merg în alegeri ca membru al Uniunii Populare («Народный союз»), (Uniunea Populară – un proiect politic lansat de Victor Petrov în luna mai 2021, adică înainte de alegerile prlamentare anticipate din iulie 2021, cu apelul ca toate „forțele sănătoase ale societății moldovenești să se unească împotriva celor care vor distrugerea țării noastre”, ca platformă politică. Organizațiile de voluntari nu pot participa la alegeri. Cum să Vă spun... nu știu... Prezint НАШ, probabil, ca una dintre realizările mele. De exemplu, când eram în busines și am organizat diferite proiecte, până n prezent mă consider inițiatir/fondator, deși nu mai am legătură cu acel business. Iată acesta e un proiect de succes, probabil mai mult în acest format. Eu nu am fost, juridic, fondator. Am fost ales președinte, deci un director executiv ca să realizez acest proiect. Acum președinte al НАШ este Ivan Uzun.

Menționăm că organizația НАШ a fost creată în primăvara anului 2020 ca organizație de voluntari specializată pe ajutorarea populației nevoiașe din autonomia găgăuză. Organizația a împărțit periodic pachete cu alimente și alte ajutoare. Din 2021 Organizația a instituit „curse sociale” în Comrat și Ceadâr-Lunga pentru circulația gratuită a persoanelor în etate și a celor cu venituri mici. Traseele corespund cu circumscripțiile electorale în care candidează Victor Petrov și un alt fost candidat în AP, Ruslan Garbalî, la fel fondator al НАШ. Deși aceste acțiuni necesită cheltuieli semnificative, Organizația nu a declarat la Inspectoratul Fiscal nici un venit (doc) și nu a depus raportul financiar la Biroul Național de Statistică. Deși susține că nu conduce organizația, Victor Petrov în multe interviuri pe care le-a oferit presei în campania electorală se prezintă anume ca inițiator și conductăror al proiectelor de caritate ale НАШ. Pentru Moldova Curată Petrov a spus că organizația sa activează din donațiile oamenilor. Detalii – aici

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacțieiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Înregistrări masive de domiciliu în satul Bugeac din Gă...

Încercarea unor deputați locali de a zădărnici o fraudă electorală pare să fie zădărnicită, la rândul ei, de CEC-ul de la Comrat

15 martie 2021
2145
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
965
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

14 septembrie 2021
1183
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: STEPAN CARA

07 septembrie 2021
944
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

14 septembrie 2021
1032
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
795