Profil candidat: Roman TIUTIN

Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Roman Tiutin are 41 de ani și candidează pe circumscripția nr. 10 Vulcănești. Anterior a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a fost unul dintre reprezentanții cei mai activi din Găgăuzia ai Partidului Socialiștilor. Cu această formațiune a candidat atât la alegerile pentru Adunarea Populară, devenind deputat, cât și la funcția de primar al orașului Vulcănești, pe care însă nu a obținut-o. Roman Tiutin a condus structura din Vulcănești a Partidului Socialiștilor.
În anul 2017 pe numele său erau deschise trei dosare penale. Atunci Tiutin a plecat din țară și a fost dat în urmărire. A revenit în decembrie 2019, când Curtea Supremă a emis decizii definitive de încetare a procesului penal pe numele lui. La scurt timp după revenire, a fost exclus din Partidul Socialiștilor. „Când am revenit, în 2019, a fost convocată de urgență adunarea structurii noastre teritoriale, trebuia să prezint raportul și să fie ales președintele. Eu tocmai revenisem și nimeni nu m-a prevenit că va fi adunare. Am prezentat raportul, a fost ales un nou președinte al organizației teritoriale. Eu am rămas membru al Consiliului Național al PSRM. Apoi m-am întâlnit cu președintele Igor Dodon, cu președinta Parlamentului, ne-am înțeles să lucrăm în continuare, dar nu am mai reușit să lucrăm împreună. Apoi am fost exclus și din Consiliul Național pentru că am pierdut legătura cu partidul, apoi și din partid. Cu asta toate relațiile cu Partidul Socialiștilor s-au încheiat. Cred că s-a lucrat special ca să înceteze influența mea în partid”, a spus Roman Tiutin într-un interviu pentru NTS.
Pentru Moldova Curată Roman Tiutin a declarat că în prezent candidează independent, dar dacă, după 19 septembrie, va deveni deputat în Adunarea Populară, va „aborda problema adoptării legii privind partidele regionale” și că intenționează să creeze un partid regional.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația de avere depusă la CEC Găgăuzia, Roman Tiutin nu indică nici un loc de muncă și nici un venit. Singurele venituri în bani sunt ale soției sale, care este angajată la Direcția Generală Educație a Găgăuziei. Familia candidatului însă deține numeroase bunuri: două terenuri, două apartamente, o casă de locuit și două garaje. Toate – dobândite în perioada 2005 – 2017.
Dintre unitățile de transport, Roman Tiutin are o mașină Skoda fabricată în 2013 și cumpărată în același an și două motociclete vechi, din 1988 și 1989, pe care le-a cumpărat în anul 2016. De asemenea, candidatul deține o barcă cu motor de model Прогресс, cumpărată în 2012. El a precizat pentru Moldova Curată că are o pasiune pentru vehiculele vechi. Spune că folosește barca pe lacul din zonă.
Candidatul mai indică faptul că deține acțiuni în Combinatul de vinuri din Vulcănești și în Vinăria Traian, dar are și datorii la bănci. În acest an familia sa a contractat două credite pe un termen de 5 ani – unul de 90 de mii de lei și altul de 84 de mii de lei.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Potrivit datelor sale biografice indicate de el însuși în rețeaua profesioniștilor Linkedin.com, Roman Tiutin a deținut până acum mai multe funcții publice și a fost consilier municipal la Vulcănești. Astfel, în 2011-2012 a fost președinte al Consiliului municipal Vulcănești, iar din 2012 până în 2017 a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. De asemenea, în anul 2017 a făcut parte, o perioadă din Comitetul Executiv al Găgăuziei, în funcția de șef al Direcției Generale Tineret și Sport.
Cazier judiciar
În interviul pentru postul TV NTS din Găgăuzia, pe care l-a acordat după revenirea sa în Republica Moldova Roman Tiutin spune că în 2017 a avut deschise pe numele său trei dosare penale și că pe toate a fost achitat prin decizii definitive. Pe portalul Curții Supreme de Justiție există decizii definitive în privința sa doar în două dosare – unul – pentru răpire de persoană și altul pentru huliganism. În cauza referitoare la huliganism Roman Tiutin a fost reținut, la 2 martie 2017, când deținea funcția de șef al Direcției generale Tineret și Sport în Executivul găgăuz, organele de drept argumentând că au recurs la această metodă deoarece el nu răspundea la citațiile de a se prezenta la organul de urmărire penală, fapt, negat de Tiutin. Ulterior, el a părăsit țara sustrăgându-se urmăririi penale și a fost dat în urmărire. În august 2018 Judecătoria Comrat, sediul Vulcănești l-a condamnat la un an de închisoare pentru două episoade de comportament „grosolan și obraznic” cu doi locuitori ai orașului Vulcănești, comportament calificat drept huliganism. La 3 decembrie 2019 Curtea Supremă de Justiție a decis, prin hotărâre irevocabilă, încetarea procesului contravenţional în privinţa lui Roman Tiutin în legătură cu expirarea termenului prescripţiei răspunderii contravenţionale”.
În cel de-al doilea dosar Tiutin a fost învinuit de răpire de persoane și condamnat, în noiembrie 2017, de Judecătoria Comrat, la 5 ani de închisoare. Faptele incriminate ar fi avut loc în anul 2010. Atunci Roman Tiutin, împreună cu alte persoane, ar fi urcat cu forța în mașina sa un bărbat, care ulterior ar fi fost bătut și abandonat la o gunoiște. Prin decizia sa din 22 octombrie 2019, Curtea Supremă de Justiție a decis încetarea procesului penal în privința lui Roman Tiutin, „deoarece există o hotărâre judecătorească definitivă asupra aceleiași persoane pentru aceeași faptă”.
După pronunțarea acestor hotărâri Roman Tiutina a revenit în Republica Moldova, în decembrie 2019. El nu a spus unde s-a aflat aproape doi ani. În interviurile acordate după revenire, Tiutin a comentat deschiderea acestor dosare și condamnările drept operațiuni puse la cale (dar nu a precizat de către cine), pentru neadmiterea sa la alegerile din 2017 pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Solicitat de Moldova Curată, el a declarat: „Aceste dosare au fost intenate din motive politice pentru că l-am criticat pe Vlad Plahotniuc în orașul Cahul”, dar nu a oferit alte detalii.
Viorica Zaharia
Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!