Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

Cunoaște-ți candidatul! 14 septembrie 2021 94Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Dmitri Constantinov candidează pe circumscripția nr. 21 din Ferapontievca, are 69 de ani și este zootehnician de profesie. El a mai obținut mandate de deputat în autonomie între anii 1995-1999 și dar 2012-2016. Pe un termen de un mandat a deținut și funcția de președinte al Adunării Populare.  În anul 2012 Dmitri Constantinov a avut susținerea Mișcării „Novaia Gagauzia” („Găgăuzia Nouă”). Acum însă, ca și la alegerile din 2016, candidează independent.

Dmitri Constantinov a aspirat și la un mandat de deputat. La alegerile parlamentare din februarie 2019, el a candidat independent, pe circumscripția uninominală nr. 45, care cuprindea localități din Sudul Moldovei, însă nu a trecut în Parlament, cursa fiind câștigată de socialistul Alexandr Suhodolski.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din declarația de avere și interese personale  depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, aflăm că D. Constantinov este director comercial la fabrica de vinuri „MoldpIugvin” SRL și a avut  de aici, în ultimii doi ani, un venit salarial de circa 200 de mii de lei, iar soția sa a luat, tot în doi ani, un salariu de peste 19 mii de lei de la firma Cotici AT SRL.

Tot în perioada 2019-2020 Dmitri Constantinov a ridicat o pensie totală de 187 200 de lei, adică în jur de 7 800 de lei lunar, iar soția sa - de 46 200 de lei. Dmitri Constantinov nu indică nici o casă de locuit, terenuri sau mașini. El spune că locuința în care trăește acum cu soția sa este înregistrată pe numele copiilor.

„În prezent sunt pensionar și cu soția mea și am decis să transmitem toate bunurile noastre copiilor și nepoților noștri, așa că trăim cu ei”

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Incompatibilitate de funcții

Acum șase ani, Dmitri Constantinov s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Membri CNI au constatat că D. Constantinov a încălcat regimul incompatibilității de funcții, deoarece concomitent cu funcția de  președinte al APG, era și administrator de firmă. Incompatibilitatea a fost confirmată printr-o Încheiere și de către judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Avocatul Vitalie Nagacevschi, care apăra în acest dosar interesele lui Dmitri Constantinov, a argumentat în instanță că magistrații ar fi interpretat eronat prevederile legislative, „deoarece Constantinov nu era deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ci preşedinte al Adunării Populare a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia”. Constantinov nu a mai fost sancționat pentru abaterea comisă, invocându-se expirarea termenului de prescripție.

Cazier judiciar

Dmitri Constantinov a fost vizat în două dosare penale. Unul se referea la coruperea alegătorilor la alegerile pentru AP în anul 2016, pornit de procurorii din Cahul, însă, potrivit lui Dmitri Constantinov, în anul 2020 acel dosar a fost clasat, întrucât faptele nu s-au confirmat. Cu toate acestea, el a fost exclus atunci din cursa electorală, iar alegerile în circumscripția nr.1 Comrat, pe care le câștigase, au fost anulate, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție. Constantinov a respins acuzațiile de corupere a alegătorilor și a comentat pentru MoldovaCurata.md că acel dosar ar fi fost fabricat la comanda Partidului Democrat.

Un alt dosar penal deschis pe numele lui D. Constantinov se referea la un accident rutier din 2017, când a lovit cu mașina un copil. El a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Constantinov a acordat ajutor familiei copilului și spune că acesta s-a recuperat definitiv.

Mai multe detalii despre cele două cauze penale aflați din acest material publicat de portalul MoldovaCurata.md.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Glodeni

Candidat: Stela Onuțu, PN

Tot cu formațiunea condusă de Renato Usatâi a candidat și la alegerile parlamentare din februarie 2019, insa nu a devenit deputata, dar și la cele de pe 30 noiembrie 2014, doar că formațiunea a fost atunci exclusă din competiția electorală.

18 octombrie 2019
575
PDM

Profil candidat: Sergiu Sîrbu

Deputatul Sergiu Sîrbu este numărul şapte pe lista democraţilor pentru circumscripţia naţională. După ce, timp de 12 ani, a fost membru PCRM, a trecut la democraţi, iar în prezent este vicepreşedinte al formaţiunii. De-a lungul anilor a fost autor al mai multor proiecte de lege, unele dintre care au fost contestate de opoziţie şi societatea civilă. Alături de alţi deputaţi este autorul controversatului proiect de lege privind liberalizarea capitalului și amnistia fiscală, criticat dur de organismele internaţionale şi societatea civilă, dar şi de opoziţia politică. 

20 ianuarie 2019
409
Выборы в НС АТО Гагаузия

КАНДИДАТЫ-НОВИЧКИ СОЗДАЮТ РЕАЛЬНУЮ КОНКУРЕНЦИЮ НЫНЕШНИМ...

В ходе первого тура выборов в Народное собрание Гагаузии (НСГ) проголосовало менее половины граждан, занесенных в список избирателей округа № 2 г. Комрат: 20 ноября с. г. к урнам для голосования пришли 2518 из 5648 избирателей этого округа. Тем не менее, выборы признаны состоявшимися, и во втором туре, назначенном на 4 декабря, в «дуэли» за депутатское кресло будут участвовать кандидаты Иван Мардарь (962 голоса) и Константин Златов (856 голосов), который баллотируется в депутаты НСГ впервые. Схожая ситуация сложилась в результате первого тура голосования в селе Томай, где один из кандидатов, прошедших во второй тур - Майя Ялама - также впервые пытается стать депутатом законодательного органа АТО Гагаузия. 

02 decembrie 2016
704
Soroca

CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.

17 octombrie 2019
642