Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

Cunoaște-ți candidatul! 14 septembrie 2021 1150



Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Dmitri Constantinov candidează pe circumscripția nr. 21 din Ferapontievca, are 69 de ani și este zootehnician de profesie. El a mai obținut mandate de deputat în autonomie între anii 1995-1999 și dar 2012-2016. Pe un termen de un mandat a deținut și funcția de președinte al Adunării Populare.  În anul 2012 Dmitri Constantinov a avut susținerea Mișcării „Novaia Gagauzia” („Găgăuzia Nouă”). Acum însă, ca și la alegerile din 2016, candidează independent.

Dmitri Constantinov a aspirat și la un mandat de deputat. La alegerile parlamentare din februarie 2019, el a candidat independent, pe circumscripția uninominală nr. 45, care cuprindea localități din Sudul Moldovei, însă nu a trecut în Parlament, cursa fiind câștigată de socialistul Alexandr Suhodolski.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din declarația de avere și interese personale  depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, aflăm că D. Constantinov este director comercial la fabrica de vinuri „MoldpIugvin” SRL și a avut  de aici, în ultimii doi ani, un venit salarial de circa 200 de mii de lei, iar soția sa a luat, tot în doi ani, un salariu de peste 19 mii de lei de la firma Cotici AT SRL.

Tot în perioada 2019-2020 Dmitri Constantinov a ridicat o pensie totală de 187 200 de lei, adică în jur de 7 800 de lei lunar, iar soția sa - de 46 200 de lei. Dmitri Constantinov nu indică nici o casă de locuit, terenuri sau mașini. El spune că locuința în care trăește acum cu soția sa este înregistrată pe numele copiilor.

„În prezent sunt pensionar și cu soția mea și am decis să transmitem toate bunurile noastre copiilor și nepoților noștri, așa că trăim cu ei”

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Incompatibilitate de funcții

Acum șase ani, Dmitri Constantinov s-a aflat în atenția fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI). Membri CNI au constatat că D. Constantinov a încălcat regimul incompatibilității de funcții, deoarece concomitent cu funcția de  președinte al APG, era și administrator de firmă. Incompatibilitatea a fost confirmată printr-o Încheiere și de către judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Avocatul Vitalie Nagacevschi, care apăra în acest dosar interesele lui Dmitri Constantinov, a argumentat în instanță că magistrații ar fi interpretat eronat prevederile legislative, „deoarece Constantinov nu era deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ci preşedinte al Adunării Populare a Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia”. Constantinov nu a mai fost sancționat pentru abaterea comisă, invocându-se expirarea termenului de prescripție.

Cazier judiciar

Dmitri Constantinov a fost vizat în două dosare penale. Unul se referea la coruperea alegătorilor la alegerile pentru AP în anul 2016, pornit de procurorii din Cahul, însă, potrivit lui Dmitri Constantinov, în anul 2020 acel dosar a fost clasat, întrucât faptele nu s-au confirmat. Cu toate acestea, el a fost exclus atunci din cursa electorală, iar alegerile în circumscripția nr.1 Comrat, pe care le câștigase, au fost anulate, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție. Constantinov a respins acuzațiile de corupere a alegătorilor și a comentat pentru MoldovaCurata.md că acel dosar ar fi fost fabricat la comanda Partidului Democrat.

Un alt dosar penal deschis pe numele lui D. Constantinov se referea la un accident rutier din 2017, când a lovit cu mașina un copil. El a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Constantinov a acordat ajutor familiei copilului și spune că acesta s-a recuperat definitiv.

Mai multe detalii despre cele două cauze penale aflați din acest material publicat de portalul MoldovaCurata.md.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Profil de integritate al candidatei Maia Sandu: trecutu...

07 octombrie 2020
4773
PSRM

Profil candidat: Fiodor Gagauz

Fiodor Gagauz este candidatull PSRM în Circumscripția uninominală nr. 46, or. Ceadîr-Lunga. Din decembrie 1999 acesta deţine funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze. Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” este una obștească, aceasta a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice.

20 ianuarie 2019
1440
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
2441
2014-2018

Unii deputaţii intră în noul Parlament cu „păcate” vec...

Cu nr. 13 pe listele partidelor parlamentare sunt deputaţi cu diferită experienţă, diferite venituri, iar unii au şi „păcate": Vladimir Hotineanu (PLDM) a fost acuzat public de malpraxis; Petru Porcescu (PCRM) – că a avut un salariu nejustificat fiind într-o funcţie publică; Constantin Ţuţu (PDM) a fost bănuit, iar acum e martor într-un dosar de omor; Gheorghe Brega (PL) a fost acuzat în public de aplicarea violenţei. Aceştia susţin însă că toate acuzaţiile care le-au fost aduse de-a lungul anilor sunt nefondate sau sunt situaţii în care au nimerit accidental. Un fotoliu de deputat va fi ocupat şi de socialistul Corneliu Furculiţă, român în acte, dar cu idealuri ruseşti.

06 ianuarie 2015
1230
2015

La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţ...

Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.

12 iunie 2015
1558
Fălești

Candidat: Alexandru Severin, Partidul Nostru

Alexandru Severin are 30 de ani și lucrează profesor de educație fizică la Liceul ”Mihai Eminescu” din orașul Fălești. Face parte din Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi. Pe lista acestui partid a devenit, in anul 2015, consilier orășenesc la Fălești și consilier raional. ”Am decis să intru în politică de la ziua fondării Partidului Nostru, în 2014. Mă mândresc că fac parte dintr-un asemenea partid”, a spus candidatul intr-un interviu pentru portalul NordNews.

16 octombrie 2019
2238