Fostul primar de Ialoveni a pierdut şi a doua bătălie cu CNI în cazul pâinii cumpărate de la ginere

Interese la vedere 21 septembrie 2015 419

Fostul primar al oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a pierdut şi la Curtea de Apel Chişinău litigiul în care se afla cu CNI. Decizia instanţei vine după ce Comisia Naţională de Integritate a stabilit că fostul ales local a admis un conflict de interese în câteva concursuri de achiziţii publice.Moldova Curată a descoperit că Gheorghe Caracuian, fiind în funcţie de primar al oraşului, a semnat mai multe acte de achiziţii publice cu firma “Ialpanis” SRL, administrată de ginerele său. Firma aproviziona cu produse alimentare grădiniţile din localitate.

CNI s-a autosesizat din materialul publicat pe Moldova Curată şi a stabilit că fostul primar Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Fostul edil a contestat actul CNI, solicitând instanţei să-l anuleze. În luna aprilie curent, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a emis o hotărâre prin care a respins cererea lui Gheorghe Caracuian. Judecătorul Gheorghe Mîţu motiva că “se respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată înaintată de Caracuian Gheorghe către Comisia privind anularea Actului de constatare nr. 02/71 din 22.05.2014”.

Şi decizia primei instanţe a fost contestată, astfel că la 15 septembrie curent Gheorghe Caracuian a pierdut şi la Curtea de Apel Chişinău.

Fostul primar vrea linişte

Deşi decizia Curţii de Apel este cu drept de recurs, fostul primar a declarat pentru Moldova Curată că nu va merge la Curtea Supremă de Justiţie fiindcă în prezent vrea o viaţă liniştită. “În perioada când am fost primar nu am avut niciodată concediu ca să mă odihnesc. Acum nu sunt în serviciul public, mă odihnesc acasă şi la vie. Vreau linişte, de aceea cred că nu voi merge la CSJ. M-am săturat de drumuri”, a menţionat Gheorghe Carcauian.

În cazul în care decizia CA Chişinău va rămâne definitivă, contractele încheiate între Primăria Ialoveni şi firma “Ialpanis” riscă să fie anulate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Conflict de interese, salvat de divorţ?

Primarul satului Chiştelniţa, Teleneşti, Constantin Ciobanu, lucrează de doi ani deja în aceeaşi instituţie cu soţia sa, ea fiind contabila primăriei din localitate. Asta deşi cadrul legislativ interzice ca un funcţionar public să fie în subordinea unei rude. În prezent, cei doi sunt în proces de divorţ. Specialiştii spun că funcţionarii publici nu vor scăpa de sancţiunile prevăzute de lege, deoarece atât primarul, cât şi contabila nu au întreprins nimic timp de doi ani pentru a soluţiona această situaţie.

09 iulie 2013
367
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
377
Interese la vedere

Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...

Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu. 

16 martie 2016
312
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
436