Declarații-rebut pe site-ul CNI
Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.
Una dintre aberaţiile găsite pe portalul declaraţiilor de pe site-ul CNI este declarația care apare la căutarea numelui Viorica Ciobanu. În acest caz a fost scanată doar a doua parte a declarației, astfel că nu este clar cine a depus și ce a indicat. Iar descrierea externă este de-a dreptul ilară - persoana este identificată ca șefă de farmacie, în cadrul Ministerului Educației, iar subdiviziunea este Colegiul Național al Poliției de Frontieră.
Un caz aproape similar este al declarației care apare la numele Anatolie Ciobanu. In descrierea externă nu este identificată funcția, subdiviziunea și nici localitatea. Nici din documentul scanat nu poți afla aceste informații. În plus, declarația este incompletă și nu conține nici măcar salariul persoanei.
Rebut din intenție sau din neglijență?
CNI afirmă că îi este cunoscută această situație, dar spune că nu a calculat procentul de rebut al muncii angajaților firmei cu care a încheiat contract pentru procesarea și publicarea on-line a declarațiilor. Amintim că firma a încasat pentru aceste servicii în jur de jumătate de milion de lei.
”Vina este atît a firmei, care a admis mai multe erori tehnice, cât și a persoanelor din fiecare instituție responsabile de colectarea declarațiilor, care, conform legii, au obligația să verifice condițiile de formă ale declarațiilor. Totodată, o parte din vină o poartă și o a treia categorie de persoane reprezentată de unii declaranți, care au un scris neciteț și au pus operatorul în imposibilitatea de a identifica unele date”, a spus președintele CNI, Anatolie Donciu, pentru Moldova Curată.
A fost schimbată firma care va procesa declarațiile
Nu este pentru prima dată când sunt descoperite nereguli la publicarea declarațiilor. Anterior, Moldova Curată a scris că în cazul declarației de avere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, au fost ascunse denumirea și adresa societăților comerciale pe care le deține familia acestuia. Potrivit legislației, acestea nu sunt date cu caracter personal, de aceea nu ar fi trebuit hașurate.
Deocamdată nimeni nu poate da asigurări că situația nu se va repeta și în acest an. CNI își pune speranțe în faptul că în 2014 o altă firmă va procesa declarațiile. ”În acest an a fost selectat un alt operator, care, sperăm, va efectua o muncă mai calitativă. În același timp, vom continua procesul de instruire a colectorilor în privința modului de completare și recepționare a declarațiilor, lansat încă anul trecut. Vom pune accent pe obligațiile lor de a verifica aspectul de formă al declarațiilor”, a mai spus Anatolie Donciu.
2013 a fost primul an de activitate al Comisiei Naționale de Integritate și prima dată când declarațiile de avere și interese au fost publicate centralizat, pe un site.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...
Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.
Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...
Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor.
CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...
Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.
Un primar din raionul Ungheni, trimis la Procuratură
Serghei Gorea, primarul comunei Petrești din raionul Ungheni, riscă să fie cercetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere pentru anul 2013. Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că alesul local nu a declarat cinci terenuri agricole, o clădire de producere, un automobil, venitul soției de aproximativ 3000 de lei, venitul fiicei de circa 1000 de lei și șase conturi bancare. Primarul menţionează că o parte din bunurile nedeclarate nu-i aparţin lui, ci familiei sale.
Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...
Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.
Aici așteptăm comentariul tău!