Declarații-rebut pe site-ul CNI

Avere la vedere 11 iunie 2014 182

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.Una dintre aberaţiile găsite pe portalul declaraţiilor de pe site-ul CNI este declarația care apare la căutarea numelui Viorica Ciobanu. În acest caz a fost scanată doar a doua parte a declarației, astfel că nu este clar cine a depus și ce a indicat. Iar descrierea externă este de-a dreptul ilară - persoana este identificată ca șefă de farmacie, în cadrul Ministerului Educației, iar subdiviziunea este Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Un caz aproape similar este al declarației care apare la numele Anatolie Ciobanu. In descrierea externă nu este identificată funcția, subdiviziunea și nici localitatea.  Nici din documentul scanat nu poți afla aceste informații. În plus, declarația este incompletă și nu conține nici măcar salariul persoanei.

Rebut din intenție sau din neglijență?

CNI afirmă că îi este cunoscută această situație, dar spune că nu a calculat procentul de rebut al muncii angajaților firmei cu care a încheiat contract pentru procesarea și publicarea on-line a declarațiilor. Amintim că firma a încasat pentru aceste servicii în jur de jumătate de milion de lei.
”Vina este atît a firmei, care a admis mai multe erori tehnice, cât și a persoanelor din fiecare instituție responsabile de colectarea declarațiilor, care, conform legii, au obligația să verifice condițiile de formă ale declarațiilor. Totodată, o parte din vină o poartă și o a treia categorie de persoane reprezentată de unii declaranți, care au un scris neciteț și au pus operatorul în imposibilitatea de a identifica unele date”, a spus președintele CNI, Anatolie Donciu, pentru Moldova Curată.

A fost schimbată firma care va procesa declarațiile

Nu este pentru prima dată când sunt descoperite nereguli la publicarea declarațiilor. Anterior, Moldova Curată a scris că în cazul declarației de avere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, au fost ascunse denumirea și adresa societăților comerciale pe care le deține familia acestuia. Potrivit legislației, acestea nu sunt date cu caracter personal, de aceea nu ar fi trebuit hașurate.

Deocamdată nimeni nu poate da asigurări că situația nu se va repeta și în acest an. CNI își pune speranțe în faptul că în 2014 o altă firmă va procesa declarațiile. ”În acest an a fost selectat un alt operator, care, sperăm, va efectua o muncă mai calitativă. În același timp, vom continua procesul de instruire a colectorilor în privința modului de completare și recepționare a declarațiilor, lansat încă anul trecut. Vom pune accent pe obligațiile lor de a verifica aspectul de formă al declarațiilor”, a mai spus Anatolie Donciu.

2013 a fost primul an de activitate al Comisiei Naționale de Integritate și prima dată când declarațiile de avere și interese au fost publicate centralizat, pe un site.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
172
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
172
Avere la vedere

Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI

Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.

29 martie 2016
180
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
164
Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
171
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
161