Declarații-rebut pe site-ul CNI

Avere la vedere 11 iunie 2014 998

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.Una dintre aberaţiile găsite pe portalul declaraţiilor de pe site-ul CNI este declarația care apare la căutarea numelui Viorica Ciobanu. În acest caz a fost scanată doar a doua parte a declarației, astfel că nu este clar cine a depus și ce a indicat. Iar descrierea externă este de-a dreptul ilară - persoana este identificată ca șefă de farmacie, în cadrul Ministerului Educației, iar subdiviziunea este Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Un caz aproape similar este al declarației care apare la numele Anatolie Ciobanu. In descrierea externă nu este identificată funcția, subdiviziunea și nici localitatea.  Nici din documentul scanat nu poți afla aceste informații. În plus, declarația este incompletă și nu conține nici măcar salariul persoanei.

Rebut din intenție sau din neglijență?

CNI afirmă că îi este cunoscută această situație, dar spune că nu a calculat procentul de rebut al muncii angajaților firmei cu care a încheiat contract pentru procesarea și publicarea on-line a declarațiilor. Amintim că firma a încasat pentru aceste servicii în jur de jumătate de milion de lei.
”Vina este atît a firmei, care a admis mai multe erori tehnice, cât și a persoanelor din fiecare instituție responsabile de colectarea declarațiilor, care, conform legii, au obligația să verifice condițiile de formă ale declarațiilor. Totodată, o parte din vină o poartă și o a treia categorie de persoane reprezentată de unii declaranți, care au un scris neciteț și au pus operatorul în imposibilitatea de a identifica unele date”, a spus președintele CNI, Anatolie Donciu, pentru Moldova Curată.

A fost schimbată firma care va procesa declarațiile

Nu este pentru prima dată când sunt descoperite nereguli la publicarea declarațiilor. Anterior, Moldova Curată a scris că în cazul declarației de avere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Bodorin, au fost ascunse denumirea și adresa societăților comerciale pe care le deține familia acestuia. Potrivit legislației, acestea nu sunt date cu caracter personal, de aceea nu ar fi trebuit hașurate.

Deocamdată nimeni nu poate da asigurări că situația nu se va repeta și în acest an. CNI își pune speranțe în faptul că în 2014 o altă firmă va procesa declarațiile. ”În acest an a fost selectat un alt operator, care, sperăm, va efectua o muncă mai calitativă. În același timp, vom continua procesul de instruire a colectorilor în privința modului de completare și recepționare a declarațiilor, lansat încă anul trecut. Vom pune accent pe obligațiile lor de a verifica aspectul de formă al declarațiilor”, a mai spus Anatolie Donciu.

2013 a fost primul an de activitate al Comisiei Naționale de Integritate și prima dată când declarațiile de avere și interese au fost publicate centralizat, pe un site.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...

Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.

20 iunie 2013
1135
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
1207
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
1169
Avere la vedere

Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”

După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.

31 octombrie 2013
905
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1200
Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
1809