Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în funcţia de secretar al consiliului local

Interese la vedere 25 octombrie 2015 907
Satul Donici

Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.”Lucrez la Primărie din 1992. Îndată ce am fost ales primar, am divorțat. Am depus cerere la oficiul stării civile, avem certificatul de divorț la mână, din luna august. Am înțeles destul de bine că sunt funcții incompatibile și nu avem dreptul, de asta nici nu am tărăgănat lucrurile”, a declarat Serghei Guzun pentru Moldova Curată.

Totuşi, primarul și secretarul consiliului local continuă să trăiască în aceeaşi gospodărie şi nu au recurs la partajarea averii, inclusiv a celor 16 terenuri pe care le-a declarat Serghei Guzun. ”Astăzi divorțează prim-miniștri, președinți, dar un țăran simplu ca mine – cu atât mai ușor”.

Expert: Este o metodă de a arunca praf în ochi

Divorțul nu este o soluție potrivită în cazul unui conflict de interese, este de părere Ianina Spinei, expertă a Organizației Transparency International Moldova. ”Este o metodă de a arunca praf în ochii cuiva”, spune experta. Potrivit ei, soția îi rămâne în subordine și primarul este în conflict de interese, astfel că soluția cea mai simplă ar fi fost eliberarea din funcţie a persoanei aflate în subordine.

Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control, ca urmare a unei petiţii depuse de o persoană şi urmează să constate dacă în cazul primarului din satul Donici este sau nu o situație de conflict de interese.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcții publice au decis să ”rezolve” prin divorț situațiile de conflict de interese. Două dintre acestea sunt al primarului satului Chiştelniţa, Teleneşti, şi al primarului din satul Ratuş, acelaşi raion. 

Legea – permisivă faţă de divorţurile „formale”

Actuala redacţie a Legii cu privire la conflictul de interese prevede că funcţionarii şi demnitarii trebuie să declare conflictele de interese în privinţa persoanelor apropiate, care sunt soţul, soţia, persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră). Pachetul de legi propus pentru reformarea CNI şi perfecţionarea controalelor acesteia, aflat acum la Ministerul Justiţiei pentru revizuire, conținea și o prevedere referitoare la concubin sau concubină, adică la persoanele care convieţuiesc fără îndeplinirea formelor legale de căsătorie. Dacă noua legislație va fi adoptată, averile acestor persoane tot vor trebui declarate, la fel ca și eventualele conflicte de interese.

”Proiectul de lege extinde obligația de declarare a averii și asupra concubinului/concubinei subiectului declarării. Totuși, pentru a asigura claritatea și previzibilitatea legii, s-a considerat necesară definirea acestor noțiuni. Ținem să precizăm că asemenea prevederi se regăsesc în legislația altor state precum Muntenegru, Georgia sau Slovenia, iar includerea unei asemenea obligații în proiectul de lege a fost apreciată de experții Consiliului Europei”, se arată în nota informativă a Ministerului Justiției la acest proiect.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
589
Interese la vedere

Verificat de CNI pentru că şi-a angajat cumnata la prim...

Primarul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, Iacob Frunză, a avut grijă ca Galina Funză, cumnata sa, soţia fratelui său, să primească un salariu de bugetar, angajând-o iniţial în funcţia de contabil al primăriei, apoi în cea de specialist pentru reglementarea regimului funciar (inginer cadastral). Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, însă alesul local afirmă că el este nevinovat, deoarece nu a făcut parte din comisia care a selectat-o pe cumnata sa în această funcţie publică. Anterior Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcţii de răspundere şi-au angajat cumnatele în instituţiile pe care le conduc.

12 ianuarie 2015
550
Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
1607
Interese la vedere

Trei din cei şase angajați în aparatul primăriei comune...

Este vorba de primar, inginerul cadastral şi secretarul consiliului local. Experţii afirmă că aici este vorba de încălcare a regimului restricțiilor în cadrul serviciului public, fapt care poate genera conflicte de interese în activitatea primăriei.

29 octombrie 2013
578