Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în funcţia de secretar al consiliului local

Interese la vedere 25 octombrie 2015 621
Satul Donici

Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.”Lucrez la Primărie din 1992. Îndată ce am fost ales primar, am divorțat. Am depus cerere la oficiul stării civile, avem certificatul de divorț la mână, din luna august. Am înțeles destul de bine că sunt funcții incompatibile și nu avem dreptul, de asta nici nu am tărăgănat lucrurile”, a declarat Serghei Guzun pentru Moldova Curată.

Totuşi, primarul și secretarul consiliului local continuă să trăiască în aceeaşi gospodărie şi nu au recurs la partajarea averii, inclusiv a celor 16 terenuri pe care le-a declarat Serghei Guzun. ”Astăzi divorțează prim-miniștri, președinți, dar un țăran simplu ca mine – cu atât mai ușor”.

Expert: Este o metodă de a arunca praf în ochi

Divorțul nu este o soluție potrivită în cazul unui conflict de interese, este de părere Ianina Spinei, expertă a Organizației Transparency International Moldova. ”Este o metodă de a arunca praf în ochii cuiva”, spune experta. Potrivit ei, soția îi rămâne în subordine și primarul este în conflict de interese, astfel că soluția cea mai simplă ar fi fost eliberarea din funcţie a persoanei aflate în subordine.

Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat un control, ca urmare a unei petiţii depuse de o persoană şi urmează să constate dacă în cazul primarului din satul Donici este sau nu o situație de conflict de interese.

Moldova Curată a mai scris despre cazuri în care persoane cu funcții publice au decis să ”rezolve” prin divorț situațiile de conflict de interese. Două dintre acestea sunt al primarului satului Chiştelniţa, Teleneşti, şi al primarului din satul Ratuş, acelaşi raion. 

Legea – permisivă faţă de divorţurile „formale”

Actuala redacţie a Legii cu privire la conflictul de interese prevede că funcţionarii şi demnitarii trebuie să declare conflictele de interese în privinţa persoanelor apropiate, care sunt soţul, soţia, persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră). Pachetul de legi propus pentru reformarea CNI şi perfecţionarea controalelor acesteia, aflat acum la Ministerul Justiţiei pentru revizuire, conținea și o prevedere referitoare la concubin sau concubină, adică la persoanele care convieţuiesc fără îndeplinirea formelor legale de căsătorie. Dacă noua legislație va fi adoptată, averile acestor persoane tot vor trebui declarate, la fel ca și eventualele conflicte de interese.

”Proiectul de lege extinde obligația de declarare a averii și asupra concubinului/concubinei subiectului declarării. Totuși, pentru a asigura claritatea și previzibilitatea legii, s-a considerat necesară definirea acestor noțiuni. Ținem să precizăm că asemenea prevederi se regăsesc în legislația altor state precum Muntenegru, Georgia sau Slovenia, iar includerea unei asemenea obligații în proiectul de lege a fost apreciată de experții Consiliului Europei”, se arată în nota informativă a Ministerului Justiției la acest proiect.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.

10 decembrie 2014
338
Interese la vedere

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

17 iulie 2016
391
Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
362
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
403