Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adjuncți la case de cultură

Interese la vedere 14 august 2015 961
Ședința CNI la care s-a discutat incompatibilitatea funcțiilor lui Ion Chircu și Petru Chiroșca

Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal. 



Angajări reciproce la Chișinău și la Ratuș

Ion Chircu a fost ales în baza unui concurs director al Casei Republicane de Cultură în luna aprilie 2012, funcție pe care a exercitat-o până în 2015. În această perioadă el deținea prin cumul și funcția de director adjunct și conducător artistic al unui colectiv de amatori la Casa de Cultură din satul Ratuș, raionul Criuleni. La această instituție director era Petru Chetrușca, tot el deținând și funcția de director adjunct al Casei Republicane de Cultură. În legătură cu această situaţie Ministerul Educației a sesizat Comisia Națională de Integritate, care, în prezent, verifică faptele. 

Cei doi conducători spun însă că au activat în conformitate cu legea şi nu văd de ce ar trebui să fie pedepsiţi. Ion Chircu susține că a fost angajat prin concurs pe un termen de 5 ani, dar că ar fi fost demis în mod ilegal la 3 ani de la angajare, odată cu reorganizarea Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios. Acum este șomer și în proces de judecată cu Ministerul Educației. În ceea ce privește cele două funcții pe care le-a deținut, el afirmă că nu a comis nimic ilegal.

”N-am făcut moarte de om, am lucrat conform legislației”

”N-am făcut moarte de om, mi-am făcut salariul meu mizerabil de 1500 de lei. Am fost nevoit să lucrez prin cumul, cum lucrează toată lumea și tot Ministerul Educației. Am dreptul, mai ales dacă e vorba despre lucrători de creație. Eu am lucrat conform legislației”, a declarat Ion Chircu pentru Moldova Curată. 

Petru Chetrușcă deține funcția de director al Casei de Cultură din satul Ratuș din 1996, conform declarațiilor sale de venituri și proprietăți, iar în 2013 a fost angajat în calitate de director adjunct și la Casa Republicană de Cultură, fiind și el demis în iulie 2015, în contextul reorganizării instituției. ”Tot venitul meu până la ultimul bănuţ l-am declarat în fiecare an. Nu am ascuns nimic, nu au ce se lega de mine. Dacă am lucrat în două funcții, care e problema? Am fost, lucrând pentru jumătate de salariu, director adjunct și poate n-ar fi trebuit să fiu, dar n-am furat statul cu nimic. N-am fost director general pe instituții de milioane”, ne-a spus Petru Chetruşca. Potrivit declarației sale de avere, el a ridicat pentru anul 2013 un salariu de 83 670 de lei, în calitate de director al Casei de Cultură de la Ratuș. Alte 34 de mii de lei le-a indicat în calitate de venit din salariul fiicei sale, Claudia Chetrușcă, care a deținut funcția de corepetitor la aceeași instituție, în perioada 2012-2013. Potrivit lui Petru Chetrușcă, aceasta a fost angajată de către primarul localității, Casa de Cultură fiind în subordinea primăriei. Acesta mai deține jumătate de casă cu o suprafață de 124 m.p. și cu o valoare cadastrală de 84 de mii de lei și două terenuri pentru grădină. 

”Se angajau unul pe celălalt”

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unui control pe numele celor doi pentru eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 şi a regimului juridic al incompatibilităţilor, deținând mai multe funcții remunerate simultan. ”Se angajau unul pe celălalt”, a constatat raportorul CNI în cadrul ședinței din 6 august.
Potrivit Legii cu privire la funcționarul public, statutul  de funcţionar public este incompatibil cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit. Totodată, acesta nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul autorităţilor publice, cu excepţiile prevăzute de lege. 

Actualul director al fostei Case Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, în prezent Centrul Național de Educație prin Artă, Vlad Ciobanu, a declarat pentru Moldova Curată că în timpul activității celor doi la această instituție o serie de obiecte (mese, scaune)nu ar fi fost trecute în registrul de inventariere, iar ulterior au fost scoase din centru. Aceste fapte sunt investigate de poliție, potrivit lui Vlad Ciobanu. Când i-am căutat repetat pentru a obține un comentariu la declarațiile noului director, Ion Chircu și Petru Chetrușcă aveau telefoanele închise. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
1217
Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
917
Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
776
Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
864
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
800
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
1541