Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adjuncți la case de cultură

Interese la vedere 14 august 2015 676
Ședința CNI la care s-a discutat incompatibilitatea funcțiilor lui Ion Chircu și Petru Chiroșca

Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal. Angajări reciproce la Chișinău și la Ratuș

Ion Chircu a fost ales în baza unui concurs director al Casei Republicane de Cultură în luna aprilie 2012, funcție pe care a exercitat-o până în 2015. În această perioadă el deținea prin cumul și funcția de director adjunct și conducător artistic al unui colectiv de amatori la Casa de Cultură din satul Ratuș, raionul Criuleni. La această instituție director era Petru Chetrușca, tot el deținând și funcția de director adjunct al Casei Republicane de Cultură. În legătură cu această situaţie Ministerul Educației a sesizat Comisia Națională de Integritate, care, în prezent, verifică faptele. 

Cei doi conducători spun însă că au activat în conformitate cu legea şi nu văd de ce ar trebui să fie pedepsiţi. Ion Chircu susține că a fost angajat prin concurs pe un termen de 5 ani, dar că ar fi fost demis în mod ilegal la 3 ani de la angajare, odată cu reorganizarea Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios. Acum este șomer și în proces de judecată cu Ministerul Educației. În ceea ce privește cele două funcții pe care le-a deținut, el afirmă că nu a comis nimic ilegal.

”N-am făcut moarte de om, am lucrat conform legislației”

”N-am făcut moarte de om, mi-am făcut salariul meu mizerabil de 1500 de lei. Am fost nevoit să lucrez prin cumul, cum lucrează toată lumea și tot Ministerul Educației. Am dreptul, mai ales dacă e vorba despre lucrători de creație. Eu am lucrat conform legislației”, a declarat Ion Chircu pentru Moldova Curată. 

Petru Chetrușcă deține funcția de director al Casei de Cultură din satul Ratuș din 1996, conform declarațiilor sale de venituri și proprietăți, iar în 2013 a fost angajat în calitate de director adjunct și la Casa Republicană de Cultură, fiind și el demis în iulie 2015, în contextul reorganizării instituției. ”Tot venitul meu până la ultimul bănuţ l-am declarat în fiecare an. Nu am ascuns nimic, nu au ce se lega de mine. Dacă am lucrat în două funcții, care e problema? Am fost, lucrând pentru jumătate de salariu, director adjunct și poate n-ar fi trebuit să fiu, dar n-am furat statul cu nimic. N-am fost director general pe instituții de milioane”, ne-a spus Petru Chetruşca. Potrivit declarației sale de avere, el a ridicat pentru anul 2013 un salariu de 83 670 de lei, în calitate de director al Casei de Cultură de la Ratuș. Alte 34 de mii de lei le-a indicat în calitate de venit din salariul fiicei sale, Claudia Chetrușcă, care a deținut funcția de corepetitor la aceeași instituție, în perioada 2012-2013. Potrivit lui Petru Chetrușcă, aceasta a fost angajată de către primarul localității, Casa de Cultură fiind în subordinea primăriei. Acesta mai deține jumătate de casă cu o suprafață de 124 m.p. și cu o valoare cadastrală de 84 de mii de lei și două terenuri pentru grădină. 

”Se angajau unul pe celălalt”

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unui control pe numele celor doi pentru eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 şi a regimului juridic al incompatibilităţilor, deținând mai multe funcții remunerate simultan. ”Se angajau unul pe celălalt”, a constatat raportorul CNI în cadrul ședinței din 6 august.
Potrivit Legii cu privire la funcționarul public, statutul  de funcţionar public este incompatibil cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit. Totodată, acesta nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul autorităţilor publice, cu excepţiile prevăzute de lege. 

Actualul director al fostei Case Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, în prezent Centrul Național de Educație prin Artă, Vlad Ciobanu, a declarat pentru Moldova Curată că în timpul activității celor doi la această instituție o serie de obiecte (mese, scaune)nu ar fi fost trecute în registrul de inventariere, iar ulterior au fost scoase din centru. Aceste fapte sunt investigate de poliție, potrivit lui Vlad Ciobanu. Când i-am căutat repetat pentru a obține un comentariu la declarațiile noului director, Ion Chircu și Petru Chetrușcă aveau telefoanele închise. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
666
Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
632
Interese la vedere

Tudor Șoitu: „Instituțiile de stat au probleme grave de...

Vicepreședintele Curții de Conturi (CC), Tudor Șoitu, explică într-un interviu pentru Moldova Curată cât de integre sunt instituțiile de stat din R. Moldova și care sunt principalele hibe din activitatea CC.

05 iulie 2014
840
Interese la vedere

Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe. 

05 decembrie 2016
804