Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adjuncți la case de cultură

Interese la vedere 14 august 2015 1289
Ședința CNI la care s-a discutat incompatibilitatea funcțiilor lui Ion Chircu și Petru Chiroșca

Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal. 



Angajări reciproce la Chișinău și la Ratuș

Ion Chircu a fost ales în baza unui concurs director al Casei Republicane de Cultură în luna aprilie 2012, funcție pe care a exercitat-o până în 2015. În această perioadă el deținea prin cumul și funcția de director adjunct și conducător artistic al unui colectiv de amatori la Casa de Cultură din satul Ratuș, raionul Criuleni. La această instituție director era Petru Chetrușca, tot el deținând și funcția de director adjunct al Casei Republicane de Cultură. În legătură cu această situaţie Ministerul Educației a sesizat Comisia Națională de Integritate, care, în prezent, verifică faptele. 

Cei doi conducători spun însă că au activat în conformitate cu legea şi nu văd de ce ar trebui să fie pedepsiţi. Ion Chircu susține că a fost angajat prin concurs pe un termen de 5 ani, dar că ar fi fost demis în mod ilegal la 3 ani de la angajare, odată cu reorganizarea Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios. Acum este șomer și în proces de judecată cu Ministerul Educației. În ceea ce privește cele două funcții pe care le-a deținut, el afirmă că nu a comis nimic ilegal.

”N-am făcut moarte de om, am lucrat conform legislației”

”N-am făcut moarte de om, mi-am făcut salariul meu mizerabil de 1500 de lei. Am fost nevoit să lucrez prin cumul, cum lucrează toată lumea și tot Ministerul Educației. Am dreptul, mai ales dacă e vorba despre lucrători de creație. Eu am lucrat conform legislației”, a declarat Ion Chircu pentru Moldova Curată. 

Petru Chetrușcă deține funcția de director al Casei de Cultură din satul Ratuș din 1996, conform declarațiilor sale de venituri și proprietăți, iar în 2013 a fost angajat în calitate de director adjunct și la Casa Republicană de Cultură, fiind și el demis în iulie 2015, în contextul reorganizării instituției. ”Tot venitul meu până la ultimul bănuţ l-am declarat în fiecare an. Nu am ascuns nimic, nu au ce se lega de mine. Dacă am lucrat în două funcții, care e problema? Am fost, lucrând pentru jumătate de salariu, director adjunct și poate n-ar fi trebuit să fiu, dar n-am furat statul cu nimic. N-am fost director general pe instituții de milioane”, ne-a spus Petru Chetruşca. Potrivit declarației sale de avere, el a ridicat pentru anul 2013 un salariu de 83 670 de lei, în calitate de director al Casei de Cultură de la Ratuș. Alte 34 de mii de lei le-a indicat în calitate de venit din salariul fiicei sale, Claudia Chetrușcă, care a deținut funcția de corepetitor la aceeași instituție, în perioada 2012-2013. Potrivit lui Petru Chetrușcă, aceasta a fost angajată de către primarul localității, Casa de Cultură fiind în subordinea primăriei. Acesta mai deține jumătate de casă cu o suprafață de 124 m.p. și cu o valoare cadastrală de 84 de mii de lei și două terenuri pentru grădină. 

”Se angajau unul pe celălalt”

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unui control pe numele celor doi pentru eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 şi a regimului juridic al incompatibilităţilor, deținând mai multe funcții remunerate simultan. ”Se angajau unul pe celălalt”, a constatat raportorul CNI în cadrul ședinței din 6 august.
Potrivit Legii cu privire la funcționarul public, statutul  de funcţionar public este incompatibil cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit. Totodată, acesta nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul autorităţilor publice, cu excepţiile prevăzute de lege. 

Actualul director al fostei Case Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, în prezent Centrul Național de Educație prin Artă, Vlad Ciobanu, a declarat pentru Moldova Curată că în timpul activității celor doi la această instituție o serie de obiecte (mese, scaune)nu ar fi fost trecute în registrul de inventariere, iar ulterior au fost scoase din centru. Aceste fapte sunt investigate de poliție, potrivit lui Vlad Ciobanu. Când i-am căutat repetat pentru a obține un comentariu la declarațiile noului director, Ion Chircu și Petru Chetrușcă aveau telefoanele închise. 

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Usatîi cere bani de la CNI

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.

26 iulie 2013
1276
Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
1684
Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
1132
Interese la vedere

Şefa Centrului Medicilor de Familie din Nisporeni şi-a...

Directoarea Centrului Medicilor de Familie (CMF) din Nisporeni, Vera Tăbăcaru, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Aceasta şi-ar fi angajat rudele în cadrul instituţiei pe care o conduce. Vera Tăbăcaru a refuzat să explice eventualul conflict de interese, invocând faptul că acestea sunt „probleme personale” şi că ea are tot dreptul să nu vorbească la acest subiect.

24 iulie 2013
1427
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
1492
Interese la vedere

Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.

26 mai 2016
1563