Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adjuncți la case de cultură

Interese la vedere 14 august 2015 1113
Ședința CNI la care s-a discutat incompatibilitatea funcțiilor lui Ion Chircu și Petru Chiroșca

Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal. Angajări reciproce la Chișinău și la Ratuș

Ion Chircu a fost ales în baza unui concurs director al Casei Republicane de Cultură în luna aprilie 2012, funcție pe care a exercitat-o până în 2015. În această perioadă el deținea prin cumul și funcția de director adjunct și conducător artistic al unui colectiv de amatori la Casa de Cultură din satul Ratuș, raionul Criuleni. La această instituție director era Petru Chetrușca, tot el deținând și funcția de director adjunct al Casei Republicane de Cultură. În legătură cu această situaţie Ministerul Educației a sesizat Comisia Națională de Integritate, care, în prezent, verifică faptele. 

Cei doi conducători spun însă că au activat în conformitate cu legea şi nu văd de ce ar trebui să fie pedepsiţi. Ion Chircu susține că a fost angajat prin concurs pe un termen de 5 ani, dar că ar fi fost demis în mod ilegal la 3 ani de la angajare, odată cu reorganizarea Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios. Acum este șomer și în proces de judecată cu Ministerul Educației. În ceea ce privește cele două funcții pe care le-a deținut, el afirmă că nu a comis nimic ilegal.

”N-am făcut moarte de om, am lucrat conform legislației”

”N-am făcut moarte de om, mi-am făcut salariul meu mizerabil de 1500 de lei. Am fost nevoit să lucrez prin cumul, cum lucrează toată lumea și tot Ministerul Educației. Am dreptul, mai ales dacă e vorba despre lucrători de creație. Eu am lucrat conform legislației”, a declarat Ion Chircu pentru Moldova Curată. 

Petru Chetrușcă deține funcția de director al Casei de Cultură din satul Ratuș din 1996, conform declarațiilor sale de venituri și proprietăți, iar în 2013 a fost angajat în calitate de director adjunct și la Casa Republicană de Cultură, fiind și el demis în iulie 2015, în contextul reorganizării instituției. ”Tot venitul meu până la ultimul bănuţ l-am declarat în fiecare an. Nu am ascuns nimic, nu au ce se lega de mine. Dacă am lucrat în două funcții, care e problema? Am fost, lucrând pentru jumătate de salariu, director adjunct și poate n-ar fi trebuit să fiu, dar n-am furat statul cu nimic. N-am fost director general pe instituții de milioane”, ne-a spus Petru Chetruşca. Potrivit declarației sale de avere, el a ridicat pentru anul 2013 un salariu de 83 670 de lei, în calitate de director al Casei de Cultură de la Ratuș. Alte 34 de mii de lei le-a indicat în calitate de venit din salariul fiicei sale, Claudia Chetrușcă, care a deținut funcția de corepetitor la aceeași instituție, în perioada 2012-2013. Potrivit lui Petru Chetrușcă, aceasta a fost angajată de către primarul localității, Casa de Cultură fiind în subordinea primăriei. Acesta mai deține jumătate de casă cu o suprafață de 124 m.p. și cu o valoare cadastrală de 84 de mii de lei și două terenuri pentru grădină. 

”Se angajau unul pe celălalt”

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unui control pe numele celor doi pentru eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2014 şi a regimului juridic al incompatibilităţilor, deținând mai multe funcții remunerate simultan. ”Se angajau unul pe celălalt”, a constatat raportorul CNI în cadrul ședinței din 6 august.
Potrivit Legii cu privire la funcționarul public, statutul  de funcţionar public este incompatibil cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit. Totodată, acesta nu este în drept să desfăşoare alte activităţi remunerate în cadrul autorităţilor publice, cu excepţiile prevăzute de lege. 

Actualul director al fostei Case Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, în prezent Centrul Național de Educație prin Artă, Vlad Ciobanu, a declarat pentru Moldova Curată că în timpul activității celor doi la această instituție o serie de obiecte (mese, scaune)nu ar fi fost trecute în registrul de inventariere, iar ulterior au fost scoase din centru. Aceste fapte sunt investigate de poliție, potrivit lui Vlad Ciobanu. Când i-am căutat repetat pentru a obține un comentariu la declarațiile noului director, Ion Chircu și Petru Chetrușcă aveau telefoanele închise. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1270
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei la Inspectoratul Fiscal Cimiș...

Şefa Inspectoratului Fiscal Teritorial Cimişlia, Maria Burac, şi-a angajat fiica, pe Larisa Burac, în calitate de inspector în cadrul instituţiei pe care o conduce. Aceasta i-a fost în subordine timp de jumătate de an, din iunie 2014 şi până în ianuarie 2015, când a fost transferată la Inspectoratul Fiscal din municipiul Chişinău.

27 aprilie 2016
1389
Interese la vedere

Cu firmă prosperă, dar fără venituri în declarația de a...

Soția directorului liceului ”Gheorghe Asachi” din Chișinău, Silvia Volosatâi, care este șefă de secție la Ministerul Sănătății, indică deja al doilea an în declarația de avere faptul că deține o firmă de construcții, dar nu arată și venitul obținut. Asta chiar dacă în anul 2012 ”Sinteza-OS” SRL a avut un venit din vânzări de aproape 2 milioane de lei, potrivit Camerei Înregistrării de Stat.

12 august 2014
1178
Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
1020
Interese la vedere

Licitație cu „dedicație” la Ialoveni

Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții. 

16 decembrie 2017
1324
Interese la vedere

Remunerată din bani publici pentru a învăţa grădinăritu...

Directorul Parcului „Dendrarium” din municipiul Chişinău şi-a angajat soţia la instituţia pe care o conduce doar pentru a învăţa meserie. Aceasta a activat două luni aici, fiind remunerată din bani publici.

07 august 2013
937