Echipament de circa zece milioane de lei, stocat în depozitul Centrului de Medicină Legală
Un set de echipament necesar pentru realizarea expertizei genetice, cumpărat de Centrul de Medicină Legală cu trei ani în urmă cu 9.8 milioane de lei, zace şi acum împachetat în depozit. Motivul - a fost cumpărat fără să fi fost planificat un spaţiu pentru amenajarea unui laborator.
Dotarea acestui centru cu echipament de efectuare a expertizelor medico-legale în pretinse cazuri de tortură a fost planificată încă în anul 2011. Astfel, potrivit Planului de acţiuni pentru implemenatrea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, echipamentul ar fi trebuit să fie funcţional încă la sfârşitul anului 2014.
Aparatele au fost cumpărate cu 9,8 milioane de lei în anul 2013, dar nu sunt funcţionale nici astăzi, au constatat auditorii Curţii de Conturi. “De facto, echipamentul nu este funcţional timp de 3 ani, fiind depozitat, deoarece în prealabil factorii de decizie nu au verificat existenţa unor spaţii amenajate corespunzător pentru amplasarea laboratorului de expertiză genetică care să corespundă standardelor şi cerinţelor de funcţionare”, se spune în Raportul Curţii de Conturi.
Directorul CML spune că nu este obligat să răspundă despre cum au fost gestionaţi banii publici
Întrebat de ce a fost necesară procurarea echipamentului înainte de a pregăti spaţiul pentru laborator, directorul CML Valeri Sacviuc s-a arătat foarte iritat de întrebare. “Eu nu sunt obligat să vă răspund. Toate observaţiile făcute de auditori vor fi explicate. Doar atât vă pot spune: Republica Moldova va avea un astfel de laborator”, a explicat funcţionarul pentru Moldova Curată.
Auditorii au mai constatat că în spaţiul european, Republica Moldova este unica ţară care nu dispune de un asemenea echipament, iar astfel de expertize se efectuează în România. “Bunăoară, în perioada anilor 2014-2016, la solicitarea Procuraturii Generale, în România au fost efectuate cca 173 de expertize medico-legale, în mod gratuit, în baza dialogurilor colegiale. Funcţionarea unui astfel de echipament ar permite descoperirea crimelor deosebit de grave, de o rezonanţă majoră, precum şi ar reduce timpul de efectuare a acestor analize”, se mai menţionează în Raportul Curţii de Conturi.
Uniunea Europeană a finanţat majoritatea acţiunilor planificate în Strategie. Astfel, UE a decis să ofere un sprijin financiar de 60,0 mil. euro, inclusiv 58,2 mil. euro - sub formă de suport bugetar, şi 1,8 mil. euro – sub formă de asistenţă tehnică. Potrivit Acordului de finanţare, UE a mai scăzut din acest cuantum, iar mijloacele financiare au fost debursate în funcţie de gradul de utilizare a acestora.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.
Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....
După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.
Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...
Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu.
Aici așteptăm comentariul tău!