Echipament de circa zece milioane de lei, stocat în depozitul Centrului de Medicină Legală

Arhiva 4 ianuarie 2017 341
Echipamentul medical stocat în depozitul CML

Un set de echipament necesar pentru realizarea expertizei genetice, cumpărat de Centrul de Medicină Legală cu trei ani în urmă cu 9.8 milioane de lei, zace şi acum împachetat în depozit. Motivul - a fost cumpărat fără să fi fost planificat un spaţiu pentru amenajarea unui laborator.Dotarea acestui centru cu echipament de efectuare a expertizelor medico-legale în pretinse cazuri de tortură a fost planificată încă în anul 2011. Astfel, potrivit Planului de acţiuni pentru implemenatrea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, echipamentul ar fi trebuit să fie funcţional încă la sfârşitul anului 2014.

Aparatele au fost cumpărate cu 9,8 milioane de lei în anul 2013, dar nu sunt funcţionale nici astăzi, au constatat auditorii Curţii de Conturi. “De facto, echipamentul nu este funcţional timp de 3 ani, fiind depozitat, deoarece în prealabil factorii de decizie nu au verificat existenţa unor spaţii amenajate corespunzător pentru amplasarea laboratorului de expertiză genetică care să corespundă standardelor şi cerinţelor de funcţionare”, se spune în Raportul Curţii de Conturi.

Directorul CML spune că nu este obligat să răspundă despre cum au fost gestionaţi banii publici

Întrebat de ce a fost necesară procurarea echipamentului înainte de a pregăti spaţiul pentru laborator, directorul CML Valeri Sacviuc s-a arătat foarte iritat de întrebare. “Eu nu sunt obligat să vă răspund. Toate observaţiile făcute de auditori vor fi explicate. Doar atât vă pot spune: Republica Moldova va avea un astfel de laborator”, a explicat funcţionarul pentru Moldova Curată.

Auditorii au mai constatat că în spaţiul european, Republica Moldova este unica ţară care nu dispune de un asemenea echipament, iar astfel de expertize se efectuează în România. “Bunăoară, în perioada anilor 2014-2016, la solicitarea Procuraturii Generale, în România au fost efectuate cca 173 de expertize medico-legale, în mod gratuit, în baza dialogurilor colegiale. Funcţionarea unui astfel de echipament ar permite descoperirea crimelor deosebit de grave, de o rezonanţă majoră, precum şi ar reduce timpul de efectuare a acestor analize”, se mai menţionează în Raportul Curţii de Conturi.

Uniunea Europeană a finanţat majoritatea acţiunilor planificate în Strategie. Astfel, UE a decis să ofere un sprijin financiar de 60,0 mil. euro, inclusiv 58,2 mil. euro - sub formă de suport bugetar, şi 1,8 mil. euro – sub formă de asistenţă tehnică. Potrivit Acordului de finanţare, UE a mai scăzut din acest cuantum, iar mijloacele financiare au fost debursate în funcţie de gradul de utilizare a acestora.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pe urmele miliardului. În buzunarele cui au ajuns banii...

Aproape nouă din cei 14,2 miliarde de lei, acordaţi în noiembrie 2014 şi martie 2015 de Guvernul Republicii Moldova Băncii de Economii (BEM), Băncii Sociale (BS) şi Unibank, în baza unor hotărâri secrete, au  ajuns în buzunarele a 0,87% din deponenţii celor trei bănci. Este vorba despre 1.400 de persoane fizice, milionari şi 19.685 de companii private. Banii le-au fost acordaţi în baza deciziilor unei comisii speciale, create de Guvern, a cărei componenţă este ţinută în mare secret. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a reuşit să afle numele câtorva dintre membrii acestei comisii. Unii dintre ei s-au ales între timp cu funcţii publice importante. Deşi modul în care au fost luate cele două decizii de acordare a garanţiilor de stat ridică multiple semne de întrebare, procurorii nu au pornită nicio anchetă pe acest episod din „furtul miliardului”. Între timp, în cei doi ani de la lichidarea băncilor s-a reuşit recuperarea a doar 2% din banii fraudaţi. 12 miliarde de lei urmează să fie recuperaţi de la patru companii din aşa-numitul „grupul Şor”, în baza unor hotărâri judecătoreşti care însă nu prevăd niciun mecanism de restituire a banilor. 

18 septembrie 2017
324
Arhiva

Guvernul României a făcut legământ de integritate

Nu au fost implicați în conflicte de interese, nu au obținut avantaje materiale nejustificate, nu au fost informatori ai Securității. Sunt câteva dintre afirmațiile făcute pe propria răspundere de către cei 24 de membri ai noului Guvern al României, învestit la 17 noiembrie. Ei au semnat câte o declarație de integritate, al cărei formular a fost elaborat și propus pentru semnare de către platforma România Curată, care monitorizează integritatea funcționarilor publici și a aleșilor.

23 noiembrie 2015
309
Arhiva

”Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reu...

27 februarie 2018
272
Arhiva

Lipsa de transparență în procesele de privatizare și de...

”În Republica Moldova avem o situație alarmantă, inadecvată și neconformă standardelor internaționale în ce privește asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice și privatizare a proprietății statului. Acest lucru ridică la maxim riscul de corupție, duce la lipsa încasărilor la bugetul public, stimulează dezvoltarea competiției neloiale și a tendințelor monopoliste și, în ultimă instanţă, duce şi la majorarea prețurilor pentru consumatori", a declarat astăzi, în cadrul unei dezbateri publice, președintele Consiliului Național de Participare (CNP), Sergiu Ostaf.

24 iulie 2014
290