Echipament de circa zece milioane de lei, stocat în depozitul Centrului de Medicină Legală

Arhiva 4 ianuarie 2017 845
Echipamentul medical stocat în depozitul CML

Un set de echipament necesar pentru realizarea expertizei genetice, cumpărat de Centrul de Medicină Legală cu trei ani în urmă cu 9.8 milioane de lei, zace şi acum împachetat în depozit. Motivul - a fost cumpărat fără să fi fost planificat un spaţiu pentru amenajarea unui laborator.Dotarea acestui centru cu echipament de efectuare a expertizelor medico-legale în pretinse cazuri de tortură a fost planificată încă în anul 2011. Astfel, potrivit Planului de acţiuni pentru implemenatrea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, echipamentul ar fi trebuit să fie funcţional încă la sfârşitul anului 2014.

Aparatele au fost cumpărate cu 9,8 milioane de lei în anul 2013, dar nu sunt funcţionale nici astăzi, au constatat auditorii Curţii de Conturi. “De facto, echipamentul nu este funcţional timp de 3 ani, fiind depozitat, deoarece în prealabil factorii de decizie nu au verificat existenţa unor spaţii amenajate corespunzător pentru amplasarea laboratorului de expertiză genetică care să corespundă standardelor şi cerinţelor de funcţionare”, se spune în Raportul Curţii de Conturi.

Directorul CML spune că nu este obligat să răspundă despre cum au fost gestionaţi banii publici

Întrebat de ce a fost necesară procurarea echipamentului înainte de a pregăti spaţiul pentru laborator, directorul CML Valeri Sacviuc s-a arătat foarte iritat de întrebare. “Eu nu sunt obligat să vă răspund. Toate observaţiile făcute de auditori vor fi explicate. Doar atât vă pot spune: Republica Moldova va avea un astfel de laborator”, a explicat funcţionarul pentru Moldova Curată.

Auditorii au mai constatat că în spaţiul european, Republica Moldova este unica ţară care nu dispune de un asemenea echipament, iar astfel de expertize se efectuează în România. “Bunăoară, în perioada anilor 2014-2016, la solicitarea Procuraturii Generale, în România au fost efectuate cca 173 de expertize medico-legale, în mod gratuit, în baza dialogurilor colegiale. Funcţionarea unui astfel de echipament ar permite descoperirea crimelor deosebit de grave, de o rezonanţă majoră, precum şi ar reduce timpul de efectuare a acestor analize”, se mai menţionează în Raportul Curţii de Conturi.

Uniunea Europeană a finanţat majoritatea acţiunilor planificate în Strategie. Astfel, UE a decis să ofere un sprijin financiar de 60,0 mil. euro, inclusiv 58,2 mil. euro - sub formă de suport bugetar, şi 1,8 mil. euro – sub formă de asistenţă tehnică. Potrivit Acordului de finanţare, UE a mai scăzut din acest cuantum, iar mijloacele financiare au fost debursate în funcţie de gradul de utilizare a acestora.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Ion Leucă

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1470
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1713
Arhiva

Ministrul de Interne, cu locuință de lux donată de pări...

Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă scumpă, amplasată in suburbia Durlești a capitalei, pe care părinții săi, care locuiesc in satul Măcărești, r-l Ungheni, i-au donat-o 7 ani in urmă. Despre asta scrie Ziarul de Gardă, care a analizat patrimoniul și veniturile membrilor Guvernului Ion Chicu.

22 noiembrie 2019
1207
Arhiva

Doar doi candidați vor susține proba scrisă a concursul...

Victor Strătilă și Teodor Cîrnaț, candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), vor susține proba scrisă a concursului. A treia persoană, Lilian Chișcă, s-a retras din concursul pentru această funcție și a optat doar pentru poziția de vicepreședinte.

21 septembrie 2017
807
Arhiva

Integritatea politică în societatea moldovenească – înt...

Clasa politică moldovenească are mari deficiențe la capitolul integritate, dar nici instituțiile statului și nici societatea nu sancționează în mod eficient aceste abateri, afirmă experți, dar și politicieni, participanți la masa rotundă „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată.

01 iunie 2019
1277
Arhiva

Magistraţi cu condamnări la Curtea Europeană, evaluaţi...

Toţi judecătorii Curţii Supreme de Justiţie notaţi până în prezent de Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor au fost „răsplătiţi” cu calificativul „excelent”, deşi majoritatea acestor magistraţi se fac vinovaţi de condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) în ultimii şase ani.

13 ianuarie 2014
1314