Prima interdicție privind ocuparea unei funcții publice aplicată de ANI – cu implicații politice și răfuieli locale

Cu ochii pe ANI 1 mai 2019 935
Ludmila Belonoșca și fiica sa, Ala Leșcina

Autoritatea Națională de Integritate anunța, acum două luni, despre prima sancțiune cu interdicție de ocupare a unei funcții publice, pe un termen de 3 luni, aplicată de instanța de judecată. Interdicția i-a fost impusă șefei Secției Cultură a Consiliului Raional Ocnița, Ludmila Belonoșca, pentru faptul că aceasta nu a declarat conflictul de interese atunci când a luat decizii ce o vizau pe fiica sa, Ala Leșcina, pe care o avea în subordine. Șefa secției cultură a emis în total 9 ordine în privința fiicei sale inclusiv de stimulare, de conferire a gradului de calificare și de acordare a concediului.



Corijarea și reeducarea persoanei vinovate”

Ludmila Belonoșca: ”Când le-a trebuit să scape de mine, evident că au ascuns declarația”

”Instanţa ţine cont de gravitatea faptei săvârşite, de persoana vinovatului şi consideră că corijarea şi reeducarea lui Belonoșca Ludmila, poate avea loc cu stabilirea pedepsei în formă de amendă, în mărime de la 45 la 60 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”, se menționează în hotărârea instanței de judecată.

Dar acest caz pare să comporte o serie de implicații politice și răfuieli din partea conducerii raionului, după cum a menționat însăși Ludmila Belonoșca, atât în fața instanței, cât și pentru Moldova Curată. Ea a spus că fiica sa era angajată în subordinea ei în 2003, când nu era în vigoare legislația cu privire la conflictele de interese. De atunci, ea înștiința pe fiecare nou președinte de raion în legătură cu această situație. În apărarea sa, ea mai afirmă că a intenționat să depună o declarație privind conflictul de interese și atunci când în funcția de președinte al raionului Ocnița a fost ales socialistul Vasile Romaniuc, dar că acesta ar fi asigurat-o că nu este necesară o declarație în scris, deoarece fiica ei ar fi o profesionistă în domeniu și își exercită bine atribuțiile. Totodată, jurista consiliului raional  ”nu a vrut să înregistreze declarația, deoarece fiica sa poartă un alt nume de familie și nu se va constata acest fapt”, este consemnat în hotărârea Judecătoriei Chișinău.

Conflict provocat de ”divergențe între partidele politice”

În document se mai menționează că în luna aprilie 2018, Ludmila Belonoșca a fost eliberată din funcție începând cu data de 1 iulie 2018, ”când au apărut divergente între partidele politice, când i s-a propus să treacă în alt partid, însă ea a refuzat”. ”A fost eliberată din funcție toată familia sa. Mai indică că, toate ordinele menționate au fost semnate de către ea, ordinele ce au fost semnate și de către președintele de raion. Indică că a declarat în scris conflictele de interese, însă aceste cereri nu au fost înregistrate”, se menționează în hotărârea de judecată.

Partidul Socialiștilor vs. ”partidul culturii”

Pentru Moldova Curată, Ludmila Belonoșca a explicat că ar fi vorba despre Partidul Socialiștilor, din care face parte și conducerea raionului. ”Mi s-a propus. Și eu am refuzat. Le-am răspuns că eu slujesc unui ”partid al culturii”, pentru că dacă eu mă apuc de politică, nu mai fac cultură”, afirmă Ludmila Belonoșca.

Potrivit ei, asta a fost prima tentativă de a o convinge să se alăture Partidului Socialiștilor. ”Pe urmă, nu mi-au mai propus. Am lucrat destul de bine și îmi părea că merge binișor. Dar doamna Angela Crucichievici a vrut numaidecât postul meu. Ea acum deține acest post, fiind totodată și vicepreședinte al raionului, cu atribuții de șef secție cultură”, afirmă Ludmila Belonoșca, despre vice-președinta raionului Ocnița.

”Când le-a trebuit să scape de mine, evident că au ascuns declarația”

Femeia insistă că această situație i-a fost, de fapt, înscenată, pentru a-i fi luată funcția: ”Fiica mea a lucrat în secția cultură mai mulți ani și am declarat de fiecare dată, la fiecare președinte de raion, acest lucru. Cu patru președinți am lucrat, și eu, și fiica, și de fiecare dată a fost declarat. Dar atunci când le-a trebuit să scape de mine, evident că au ascuns declarația. Au spus că n-o au, n-au văzut-o, n-au înregistrat-o și m-au eliberat din funcție”. Potrivit ei, asta s-a întâmplat la 1 iulie, dar sesizarea la ANI a fost trimisă la 31 iulie. În sesizare nu s-a menționat că ea era deja eliberată din funcție. ”Cei de la ANI deja începuseră procedura de control și domnul Ion Nicolaev (inspectorul de integritate) mi-a spus că ei nu știau că eu eram deja eliberată din funcție, că altfel erau de proceduri. Dar ei trebuiau să verifice înainte de a începe controlul. Așa a spus și judecătoarea care a examinat cazul: De ce nu v-ați dus în teritoriu, de ce nu ați făcut investigații? Ați crezut numai ceea ce v-au pus ei în mapă – 132 de foi?”, spune fosta șefă a Direcției cultură de la Ocnița.

În discuția pe care am avut-o cu Ludmila Belonoșca, ea a mai afirmat că inspectorul de integritate care i-a examinat cazul ar fi luat în considerare numai argumentele depuse în sesizarea împotriva ei și nu a verificat faptele în teritoriu. De exemplu, nu a știut că era deja eliberată din funcție la data când sesizarea a fost transmisă la ANI.

ANI: Dacă i s-a refuzat înregistrarea declarației, trebuia să se adreseze la Autoritatea Națională de Integritate cu o plângere

Am solicitat mai multe explicații în acest sens Autorității Naționale de Integritate. Potrivit unui răspuns primit prin intermediul serviciului de presă al ANI, dacă Ludmila Belonoșca afirmă că i s-a refuzat înregistrarea declarației, ea ar fi trebuit să se adreseze la Autoritatea Națională de Integritate cu o plângere. ”Legea prevede expres modul de declarare a conflictului de interese, aceasta trebuie să se facă în scris și nu mai târziu de 3 zile de la constatarea conflictului de  interese. Reieșind din faptul că dna Belonoșca a semnat 9 ordine în privința rudelor, ea trebuia de 9 ori să declare conducerii în scris despre conflictul de interese potențial în care se afla, iar aceste declarații să fie înregistrate într-un registru special, care există în fiecare instituție publică”, se mai arată în răspunsul ANI. În privința „implicațiilor politice”, ANI precizează că ”una dintre obligațiile inspectorului de integritate este să-şi îndeplinească atribuţiile cu obiectivitate, respectând principiile legalităţii, independenţei, imparţialităţii, transparenței, confidențialității, celerităţii, integrității, egalității, al dreptului la apărare şi al bunei administrări. Prin urmare, inspectorul era obligat să examineze sesizarea depusă în privința dnei Belonoșca, atât timp cât ea corespunde prevederilor legale cu privire la petiționare, fără a analiza cumva intențiile petițioarului, chiar dacă acestea ar avea subtext politic”.

Conducerea raionul Ocnița respinge acuzațiile aduse de fosta șefă a direcției cultură

Vice-președinta raionului Ocnița, Angela Crucichievici, care deține prin cumul în prezent și funcția de șefă a Direcției cultură și care a fost acuzată de Ludmila Belonoșca de faptul că ar fi atentat la funcția ei, respinge toate acuzațiile și spune că o va ataca în judecată. ”Toate acuzațiile pe care le aduce doamna Belonoșca la adresa mea le-am pregătit într-un pachet unic și am să fiu nevoită să dau în instanța de judecată. Nimeni pe dumneaei nu a dat-o afară și eu nu am avut nicio intenție. Contractul de muncă a expirat, Consiliul raional Ocnița nu a prelungit contractul. Eu niciodată nu am învinuit-o de nimic, dar eu primesc multe acuzații din partea dumneaei”, a spus Angela Crucichievici pentru Moldova Curată.

Am ținut să aflăm și de la președintele raionului Ocnița, Vasile Romaniuc, dacă într-adevăr Ludmila Belonoșca a intenționat să depună cerere, dar nu i-a fost înregistrată, precum și dacă i-ar fi propus acesteia să adere la Partidul Socialiștilor. Acesta a refuzat, însă, să ne răspundă la întrebări. ”Eu nu fac comentarii la telefon”, ne-a spus în limba rusă președintele raionului Ocnița.

Natalia Enache

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.

ANI: Lumila Belonoșca a semnat 9 ordine în privința rudelor și trebuia de 9 ori să declare conducerii în scris despre conflictul de interese

Angela Crucichievici: ”Toate acuzațiile pe care le aduce doamna Belonoșca la adresa mea le-am pregătit într-un pachet unic și am să fiu nevoită să dau în instanța de judecată”



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

ANI a constatat conflict de interese în cazul deputatul...

Deputatul Partidului Democrat Grigore Repeșciuc s-a aflat în situație de conflict de interese atunci când a încheiat contracte cu firmele soției și socrului său, în anii 2017 și 2018, din postura de primar al orașului Căușeni. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că inspectorii de integritate au încheiat controlul pe numele fostului primar și s-a constatat că acesta ”a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție”.

14 august 2019
1301
2019

Moratoriu la angajări. ANI va scoate la concurs numai j...

Situația privind angajarea noilor inspectori de integritate în cadrul Autorității Naționale de Integritate este incertă, deoarece ANI a fost inclusă în lista instituțiilor supuse moratoriului privind angajările în sectorul public, instituit de Guvern până la sfârșitul acestui an.

17 februarie 2019
1056
2019

Membrii Consiliului de Integritate cred că Tatiana Pașc...

Membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI consideră că Tatiana Pașcovschi, colega lor cu cele mai multe absențe de la ședințele Consiliului, ar trebui demisă din această funcție. Referitor la Victor Micu, ce se situează pe locul al doilea la capitolul absențe, aceștia afirmă că lipsele lui de la ședințe ar fi  motivate. Ministerul Justiției nu a luat deocamdată vreo decizie în legătură cu absențele de la ședințele Consiliului de Integritate ale Tatianei Pașcovschi.

22 aprilie 2019
1092
2019

Foștii membri ai CNI au pierdut definitiv procesul de...

Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, ex-membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), nu vor beneficia de salariile restante de la instituția unde au activat, chiar dacă le-au revendicat prin judecată. Decizia le aparține magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), emisă după aproape 2 ani de procese. Cei trei au motivat în instanță că, de la suspendarea activității CNI și crearea ANI, ei au mers în fiecare zi la birou și ar fi lucrat, chiar dacă le expiraseră mandatele.

21 mai 2019
1052
2019

Al doilea deputat democrat verificat de ANI la capitolu...

Încă un parlamentar democrat este verificat de ANI privind eventuala încălcare a regimului conflictului de interese. Ghenadie Buza, fostul președinte al raionului Hâncești, a ajuns în vizorul ANI la sesizarea portalului Moldova Curată.

22 august 2019
1282
2019

ANI a pornit un control în privința unui polițist pe ba...

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că va verifica averea și interesele personale ale șefului sectorului de poliție nr. 1 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, Nicolae Cornescu, după ce portalul Anticoruptie.md a scris că acesta și-a amenajat o locuință în același imobil în care se află și biroul său.

13 mai 2019
1094