Fostul președinte al raionului Fălești: dosar penal și conflict de interese de pe vremea când conducea RED Nord Vest

Averi nedeclarate și conflicte de interese 26 septembrie 2020 1978
Viorel Babii Sursa: Facebook.comFostul președinte al raionului Fălești, Viorel Babii, cercetat penal în prezent într-un dosar de abuz în serviciu, a fost implicat și într-un conflict de interese. Faptele s-au produs pe vremea când Babii exercita funcția de director interimar al Întreprinderii de distribuție a energiei electrice RED-Nord Vest. Potrivit actului de constatare emis de inspectorii de integritate ai ANI și făcut public vineri, 25 septembrie, Babii și-a angajat cumnatul la întreprindere, fără să declare corespunzător conflictul de interese.

În luna aprilie 2019, când Viorel Babii a devenit președinte al raionului Fălești, reprezentând Partidul Democrat, s-a afat că el era la acea vreme urmărit penal pentru fapte comise în anii 2012 – 2017. Întreprinderea RED Nord Vest făcuse, potrivit constatărilor Inspecției Financiare care au stat la baza dosarului penal, achiziții de bunuri de care întreprinderea de fapt nu avea nevoie. „S-a stabilit că SA RED Nord Vest, în perioada anilor 2012-2017, a procurat bunuri (întrerupătoare automate și corpuri de iluminat) în valoare de 8 522 461,31 lei (din care 8 484 526, 73 lei de la SRL ”Fiasa”), fiind utilizate pe perioada a 6 ani doar în volum de 44%”, este una dintre constatările Inspecției Financiare. Astfel, la momentul reviziei, 8 noiembrie 2017, la întreprindere exista un stoc de bunuri de 4 757 305,79 lei.

Dosarul penal a fost transferat la PCCOCS

Dosarul penal a fost intentat în anul 2017, o perioadă Babii fiind dat în urmărire de către procurori, însă măsura a fost anulată deoarece, potrivit procuraturii, el s-a oferit să colaboreze cu ancheta. La scurt timp, Babii a devenit președinte de raion. În luna martie 2020, fostul procuror-șef anticorupție Viorel Morari sugera că asupra sa s-ar fi făcut presiuni pentru clasarea acestui dosar. În prezent, dosarul se află la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), întrucât în anul 2019 a fost retras din gestiunea Procuraturii Anticorupție, ne-a informat procurorul-șef interimar al PA, Serghei Gavajuc.

În luna iulie 2019 la Autoritatea Națională de Integritate a fost depusă o sesizare în privința lui Viorel Babii, care, la fel, se referă la activitatea sa de la RED Nord-Vest. În luna octombrie 2017 Babii, fiind director general interimar, l-a angajat pe cumnatul său în funcția de șef-adjunct al Direcției Mecanizare și Transport. Inspectorii de integritate au constatat că astfel a fost încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Viorel Babii a refuzat să-și prezinte explicațiile în timpul controlului. Solicitat de Moldova Curată să comenteze actul de constatare, el a spus: „ANI lucrează la indicațiile lui Viorel Morari, așa că feclicitați-l pe domnul Morari. Va doresc succese multe” și a închis. Babii a contestat în instanță actul de constatare al ANI. Dacă documentul va rămâne în vigoare, fostul funcționar va fi lipsit de dreptul de a deține funcții publice, cu excepția celor elective, timp de 3 ani.

Viorel Babii este în prezent consilier raional la Fălești și om de afaceri. În perioada aprilie – noiembrie 2019 el a deținut funcția de președinte al raionului Fălești.

Viorica Zaharia

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
3170
2020

Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea ace...

30 decembrie 2020
1684
2020

Directorul AGEPI, Andrei Popa, s-ar putea afla în situa...

ANI a fost solicitată să pornească un control

14 ianuarie 2020
2219
2020

Două angajate ale Agenției Rezerve Materiale a MAI, con...

19 iulie 2020
1675
2020

Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Grigore...

27 februarie 2020
1950
2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1882