Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Interese la vedere 27 noiembrie 2015 840
Ruslan şi Valentina Goreacii

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.Până în anul 2013, iazul din sat a fost arendat de o altă persoană. Cu doi ani în urmă, însă, primăria din Clocuşna a decis organizarea unui nou concurs public, pentru a-i găsi bazinului acvatic un alt stăpân pentru o perioadă determinată.

Iazul din Clocuşna arendat de soţia primarului

Iazul satului dat în arendă soţiei primarului

Peste un an, în martie 2014, autorităţile din Clocuşna au organizat o licitaţie cu strigare. La licitaţie au participat două persoane: Mihail Goreacii şi Valentina Goreacii, soţia primarului. Chiar dacă cei doi participanţi la licitaţie au acelaşi nume de familie, primarul spune că nu sunt rude. Preţul de expunere la licitaţie a fost de 2347 de lei. Deoarece specificul unei licitaţii cu strigare este că bunul licitat trebuie să fie vândut cât mai scump, a câştigat soţia primarului care a oferit suma de 2900 de lei pe an (celălalt participant a propus 2600). Astfel, în aprilie 2014 primarul Ruslan Goreacii şi soţia sa au încheiat contractul de arendă a bazinului acvatic pentru o perioadă de un an de zile. La expirarea acestui termen, adică în aprilie curent, a fost încheiat un acord adiţional la contractul de arendă, iar perioada de arendă a fost stabilit de 29 de ani

Doi dintre cei trei membri ai grupului de lucru sunt colegi de partid cu primarul

Grupul de lucru al acestei licitaţii a fost constituit din cinci persoane, însă la concurs au participat doar trei. Doi din cei trei membri ai grupului de lucru sunt consilieri din partea Partidului Liberal-Democrat (PLDM), colegi cu primarul. Întrebată dacă în cadrul grupului de lucru s-ar fi discutat despre un eventual conflict de interese dintre autoritatea contractantă (primăria) şi arendator (soţia primarului), Tatiana Bucarciuc, consilieră PLDM, spune că nimeni nu a pus această problemă. „Mai înainte, chiar dacă acest teren era arendat de altă persoană, nu se plătea pentru folosirea lui. Acum doamna Valentina va plăti la timp. Nu a fost şi nici nu este nici un conflict de interese, aşa cum îi spuneţi d-voastră,” spune consiliera din Clocuşna.

Comisia Naţională de Integritate o contrazice pe doamna Bucarciuc şi spune că la acest concurs a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece primarul de Clocuşna nu a declarat această situaţie când soţia sa a participat la licitaţie. Pentru abaterile comise, la 12 noiembrie curent, CNI a constatat conflict de interese în cazul primarului Ruslan Goreacii. Dacă actul CNI va rămâne defitinitiv, el va fi expediat Centrului Naţional Anticorupţie, iar alesul local din Clocuşna s-ar putea alege cu o amendă în mărime de până la 12 mii de lei. 

Teren înregistrat la oficiul cadastral fără ca să primească avizul Cancelariei de Stat

Potrivit datelor de la Cadastru, Valentina Goreacii este arendatorul iazului din Clocuşna, însă licitaţia care a fost desfăşurată de către primăria nu a primit avizul Oficiului Teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat (OTC). Natalia Paladiciuc, specialist principal în cadrul OTC Edineţ, responsabilă pe raionul Ocniţa, spune că în anul 2013 primarul din Clocuşna le-a prezentat un set de documente referitor la darea în arendă a unui iaz, însă dosarul i-a fost întors deoarece în acte erau câteva inexactităţi. „Acum dumneavoastră îmi spuneţi că terenul este arendat de soţia primarului, însă instituţia noastră nu a eliberat aviz pentru acel concurs, aşa cum procedăm de obicei”, spune specialista.

Primarul se miră şi spune că pentru prima oară aude că actele de la licitaţie trebuie verificate de reprezentanţii OTC. „Trebuia să fac acest lucru? Nu am ştiut, sincer vă spun. Ne-am dus la Cadastru şi l-am înregistrat fără probleme”, explică alesul local.

Anatolie Ungureanu, jurist al Direcţiei asistenţă juridică şi metodologică din cadrul Întreprinderii de Stat Cadastru, afirmă că după desfăşurarea unei licitaţii publice, consiliul local este obligat să expedieze actele la OTC pentru a primi un aviz din partea instituţiei. „Însă terenul poate fi înregistrat la Cadastru şi fără ca să avem avizul Oficiului”, spune juristul.

Contractul de arendă ar putea fi anulat

Membrii CNI ar putea sesiza instanţa de judecată privind anularea contractului de arendă a terenurilor, încheiat de primarul Ruslan Goreacii cu soţia sa. Primarul este indignat de decizia CNI şi spune că „duşmanii l-au adus în această situaţie” şi că petiţia la CNI ar fi fost trimisă de către contracandidatul său în alegerile locale.

Gândul că terenul i-ar putea fi luat îl supără pe primar: „Am făcut digurile, l-am adâncit, acum creştem puiet, voi glumiţi? Care ar fi problema că am semnat acel contract? Doar eu sunt primarul, nu-i aşa? Ce, trebuia să-mi dau demisia atunci când soţia a participat la licitaţie?”.

Legea cu privire la conflictul de interese interzice semnarea unor acte în situaţii de conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
444
Interese la vedere

Octavian Grama va acţiona în judectată CNI pentru defăi...

În şedinţa de astăzi, 24 octombrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Potrivit actului emis de CNI, oficialul a favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat produsele unei firme în care soţia acestuia, Stella Grama, este directorul reprezentanţei din R. Moldova. Viceministrul Sănătăţii nu este de acord cu decizia Comisiei şi declară că va da în judecată instituţia pentru defăimare.

24 octombrie 2013
417
Interese la vedere

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

21 iunie 2013
455
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
319