Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Interese la vedere 27 noiembrie 2015 2261
Ruslan şi Valentina Goreacii

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.



Până în anul 2013, iazul din sat a fost arendat de o altă persoană. Cu doi ani în urmă, însă, primăria din Clocuşna a decis organizarea unui nou concurs public, pentru a-i găsi bazinului acvatic un alt stăpân pentru o perioadă determinată.

Iazul din Clocuşna arendat de soţia primarului

Iazul satului dat în arendă soţiei primarului

Peste un an, în martie 2014, autorităţile din Clocuşna au organizat o licitaţie cu strigare. La licitaţie au participat două persoane: Mihail Goreacii şi Valentina Goreacii, soţia primarului. Chiar dacă cei doi participanţi la licitaţie au acelaşi nume de familie, primarul spune că nu sunt rude. Preţul de expunere la licitaţie a fost de 2347 de lei. Deoarece specificul unei licitaţii cu strigare este că bunul licitat trebuie să fie vândut cât mai scump, a câştigat soţia primarului care a oferit suma de 2900 de lei pe an (celălalt participant a propus 2600). Astfel, în aprilie 2014 primarul Ruslan Goreacii şi soţia sa au încheiat contractul de arendă a bazinului acvatic pentru o perioadă de un an de zile. La expirarea acestui termen, adică în aprilie curent, a fost încheiat un acord adiţional la contractul de arendă, iar perioada de arendă a fost stabilit de 29 de ani

Doi dintre cei trei membri ai grupului de lucru sunt colegi de partid cu primarul

Grupul de lucru al acestei licitaţii a fost constituit din cinci persoane, însă la concurs au participat doar trei. Doi din cei trei membri ai grupului de lucru sunt consilieri din partea Partidului Liberal-Democrat (PLDM), colegi cu primarul. Întrebată dacă în cadrul grupului de lucru s-ar fi discutat despre un eventual conflict de interese dintre autoritatea contractantă (primăria) şi arendator (soţia primarului), Tatiana Bucarciuc, consilieră PLDM, spune că nimeni nu a pus această problemă. „Mai înainte, chiar dacă acest teren era arendat de altă persoană, nu se plătea pentru folosirea lui. Acum doamna Valentina va plăti la timp. Nu a fost şi nici nu este nici un conflict de interese, aşa cum îi spuneţi d-voastră,” spune consiliera din Clocuşna.

Comisia Naţională de Integritate o contrazice pe doamna Bucarciuc şi spune că la acest concurs a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece primarul de Clocuşna nu a declarat această situaţie când soţia sa a participat la licitaţie. Pentru abaterile comise, la 12 noiembrie curent, CNI a constatat conflict de interese în cazul primarului Ruslan Goreacii. Dacă actul CNI va rămâne defitinitiv, el va fi expediat Centrului Naţional Anticorupţie, iar alesul local din Clocuşna s-ar putea alege cu o amendă în mărime de până la 12 mii de lei. 

Teren înregistrat la oficiul cadastral fără ca să primească avizul Cancelariei de Stat

Potrivit datelor de la Cadastru, Valentina Goreacii este arendatorul iazului din Clocuşna, însă licitaţia care a fost desfăşurată de către primăria nu a primit avizul Oficiului Teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat (OTC). Natalia Paladiciuc, specialist principal în cadrul OTC Edineţ, responsabilă pe raionul Ocniţa, spune că în anul 2013 primarul din Clocuşna le-a prezentat un set de documente referitor la darea în arendă a unui iaz, însă dosarul i-a fost întors deoarece în acte erau câteva inexactităţi. „Acum dumneavoastră îmi spuneţi că terenul este arendat de soţia primarului, însă instituţia noastră nu a eliberat aviz pentru acel concurs, aşa cum procedăm de obicei”, spune specialista.

Primarul se miră şi spune că pentru prima oară aude că actele de la licitaţie trebuie verificate de reprezentanţii OTC. „Trebuia să fac acest lucru? Nu am ştiut, sincer vă spun. Ne-am dus la Cadastru şi l-am înregistrat fără probleme”, explică alesul local.

Anatolie Ungureanu, jurist al Direcţiei asistenţă juridică şi metodologică din cadrul Întreprinderii de Stat Cadastru, afirmă că după desfăşurarea unei licitaţii publice, consiliul local este obligat să expedieze actele la OTC pentru a primi un aviz din partea instituţiei. „Însă terenul poate fi înregistrat la Cadastru şi fără ca să avem avizul Oficiului”, spune juristul.

Contractul de arendă ar putea fi anulat

Membrii CNI ar putea sesiza instanţa de judecată privind anularea contractului de arendă a terenurilor, încheiat de primarul Ruslan Goreacii cu soţia sa. Primarul este indignat de decizia CNI şi spune că „duşmanii l-au adus în această situaţie” şi că petiţia la CNI ar fi fost trimisă de către contracandidatul său în alegerile locale.

Gândul că terenul i-ar putea fi luat îl supără pe primar: „Am făcut digurile, l-am adâncit, acum creştem puiet, voi glumiţi? Care ar fi problema că am semnat acel contract? Doar eu sunt primarul, nu-i aşa? Ce, trebuia să-mi dau demisia atunci când soţia a participat la licitaţie?”.

Legea cu privire la conflictul de interese interzice semnarea unor acte în situaţii de conflict de interese.

Lilia Zaharia

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
1306
Interese la vedere

Decizie finală: Anatol Arapu a folosit ilegal mașina de...

După 2 ani de contradicții și argumentări prin instanțe, Comisia Națională de Integritate a obținut câștig de cauză în fața lui Anatol Arapu, care, la 22 noiembrie 2013, s-a dus la nunta directorului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu. Curtea de Apel a decis că utilizarea automobilului de serviciu în interes personal este ilegală.

20 decembrie 2015
1266
Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
1314
Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
1614
Interese la vedere

CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.

10 iulie 2013
1061
Interese la vedere

Afacere de familie la Rezina, ajunsă în atenţia CNI

Fostul arhitect al oraşului Rezina, Evgheni Grădinari, este bănuit că, atunci când se afla în funcţie, a aprobat modificarea planului geometric al unui teren ce aparţine soţiei sale şi i-ar fi eliberat acesteia un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că fostul funcţionar a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, de aceea Evgheni Grădinari ar putea fi amendat cu până la şase mii de lei.

14 aprilie 2014
1171