În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul doi se luptă Partidul Nostru cu Partidul Socialiștilor

Alegeri locale 26 iunie 2015 658
Candidații la funcția de primar al orașului Florești Valeriu Ceapă și Sergiu Groza

Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015. Șomer timp de 24 de ani

Candidații la funcția de primar al orașului Glodeni, Marian Țărnă și Stela Onuțu

Valeriu Ceapă de la Partidul Nostru a fost votat de 891 de alegători din orașul Florești, acumulând 17,56 la sută dintre voturi. El s-a situat astfel pe locul al doilea după Sergiu Groza de la Partidului Socialiștilor, care a acumulat 22,16 la sută din voturi. Despre Sergiu Groza Moldova Curată a scris în articolul ”Florești: 10 candidați la 15 mii de locuitori”.

Candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca Piotr Pușcari și Valentin Cimpoieș

În declarația depusă la Consiliul Electoral, Valeriu Ceapă, în vârstă de 58 de ani, indică faptul că este șomer, cu un venit total de 9000 de lei pentru anii 2013-2014. Aceștia sunt banii din ajutorul material acordat de către stat persoanelor care nu au un loc de muncă. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a subliniat că este înregistrat la bursa muncii din 1991, pentru că nu a reușit să își găsească de lucru, fiind zootehnician. ”Soția mea lucrează dereticătoare la liceu, mă mai ajută și copiii care lucrează peste hotare”, explică Valeriu Ceapă, adăugând că a mai și lucrat ”cu ziua”, dar a și reprezentat în judecată, în baza procurii, mai mulți oameni din Florești, deși nu are studii juridice. 

Deține o casă la Florești cu o suprafață de 120 de metri pătrați, despre care spune că aparține soției. În declarația de avere a indicat și un automobil Ford Orion pe care deja nu îl mai are, dar spune că în acte încă figurează pe numele său. 

Este membru al formațiunii Partidul Nostru, pentru care a făcut donații în cadrul actualei campanii electorale, în sumă de 8000 de lei. Valeriu Ceapă afirmă că a donat banii pe care îi acumulase mai mulți ani la rând pentru reparația casei. 

Ceapă a mai candidat și la alegerile locale din 2011 în calitate de candidat independent la funcția de consilier orășenesc și a acumulat 0,71 la sută, și la funcția de consilier raional, acumulând 0,4 la sută din voturi. 

Colegii de muncă i-au completat declarațiile de venituri și proprietăți

În orașul Glodeni, candidatul formațiunii ”Partidul Nostru”, Stela Onuțu, s-a situat pe primul loc la scrutinul de pe 14 iunie, cu 1627 de voturi, reprezentând 39,65 la sută dintre alegători. 
Contracandidatul său, Marian Țărnă, din partea Partidului Socialiștilor, a acumulat 20,35 la sută din voturi.

Stela Onuțu este specialist principal în cadrul Direcției Generale a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Glodeni și a studiat la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”. Din anul 2012 și până în prezent se află în concediul de îngrijire a copilului, care se va încheia în luna septembrie.

În declarația sa depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție nu indică venituri de la locul de muncă, dar arată 29 de mii de lei câștigați din indemnizații. Stela Onuțu declară un apartament de 69 de metri pătrați în orașul Glodeni, un spațiu comercial de 55 de metri pătrați în satul Camenca și două automobile – Dacia Logan și VAZ, toate proprietățile fiind înregistrate pe numele soțului său, Daniil Onuțu. 

Aceste proprietăți nu se regăsesc, însă, în declarațiile de venit și proprietăți ale candidatei pentru anii 2013 și 2012, pe care le-a depus în calitate de angajată la CTAS Glodeni. Stela Onuțu spune că este vorba despre o eroare admisă de colegele ei de serviciu care ar fi completat declarațiile în locul ei. Acestea ar fi notat acolo numai proprietățile înregistrate pe numele său, ea fiind în această perioadă în concediu de maternitate. 

În ceea ce privește spațiul comercial din localitatea Camenca, acolo se află un magazin alimentar, care nu a funcționat anul trecut, ci numai din aprilie anul acesta. Soțul său, Daniil Onuțu, este angajat la Agenția de Achiziții Publice și este fondator al întreprinderii individuale ”Valudan Onuțu” care gestionează acel magazin. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea a fost înregistrată în 1998 în orașul Glodeni și are drept domeniu de activitate comerțul cu amănuntul. 

În perioada electorală, înainte de primul tur al alegerilor, candidata formațiunii Partidul Nostru de la Glodeni nu s-a prezentat la dezbaterile organizate de televiziunea locală TV Prim. Stela Onuțu a declarat pentru Moldova Curată că era bolnavă în acea zi și nu a putut participa la emisiune.

Tot cu formațiunea condusă de Renato Usatâi a candidat și la alegerile parlamentarele de pe 30 noiembrie 2014, doar că formațiunea a fost exclusă din competiția electorală. Stela Onuțu a mai declarat pentru Moldova Curată că a plătit în acest an cotizații partidului în valoare de 9000 de lei, dar nu a făcut donații pentru partid în campania electorală. Candidata a fost membră a Partidului Comuniștilor, la care a aderat în 2006. Ea afirmă că ar fi fost determinată să se înscrie în partid ca să poată fi angajată la serviciu. ”Am fost membră aproximativ un an. Nu am fost un membru activ, ci doar pe foaie”, a explicat Stela Onuțu.

Fost consilier comunist – candidat al Partidului Nostru

Și în orașul Basarabeasca în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar unul dintre candidații care au acces în turul doi este din partea formațiunii Partidul Nostru. Valentin Cimpoieș s-a situat pe primul loc, cu 1551 de votri, adică 36, 49 la sută dintre opțiuni. 
Contracandidatul său, ca și în cazurile prezentate mai sus, este reprezentat al Partidului Socialiștilor. Piotr Pușcari, despre care Moldova Curată a scris înainte de scrutin, a acumulat 33,92 la sută din voturi.  

Valentin Cimpoieș este consilier raional și manager la întreprinderea individuală ”Cimpoieș Maria”, de unde declară un venit de aproape 69 mii lei pentru 2013-2014. Totodată, deține două terenuri la Basarabeasca, un automobil, dar și nu are casă. Nu l-am găsit la telefon ca să îl întrebăm unde trăiește dacă nu are locuință proprie. 

În anul 2011, în cadrul alegerilor locale, a fost ales consilier raional  pe lista PCRM. Valentin Cimpoieș a făcut parte din Consiliul de Dezvoltare Regională Sud al ADR Sud, în calitate de manager la întreprinderea individuală ”Cimpoieș Maria”, care se ocupă de prestarea serviciilor de reparaţie a autovehiculelor. În martie 2014 și-a încetat participarea în acest consiliu. 

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
1053
2015

Nouă candidați la funcția de primar al orașului Căușeni

Pentru fotoliul de primar al orașului Căușeni au fost înregistrați 9 candidați, dintre care 7 sunt propuși de partide și 2 independenți. Grigore Repeșciuc, actualul primar, ajuns în funcție ca independent în 2011, transformat între timp în democrat, va da piept cu fostul său rival, comunistul Veaceslav Nigai, vicepreședintele raionului, dar și cu Anatolie Donțu, reprezentantul PLDM, care provine din mediul de afaceri. 

30 mai 2015
655
2015

Zece pentru oraşul Cimişlia

Fotoliul de primar al oraşului Cimişlia este râvnit de zece candidaţi. Este vorba despre: actualul primar Gheorghe Răileanu (PLDM); Olga Coptu -  şefa Direcției Relații Internaționale, Integrare Europeană și Diaspora din cadrul Biroului Relații Interetnice (PDM); Sergiu Suhan – directorul interimar al Şcolii Profesionale din Cimişlia (PL); Inga Sibova – inginer mecanic Filiala „Cimişlia-gaz” (PCRM);  Dumitru Crăciunel - candidat independent; Andrei Prisăcaru - Partidul Verde-Ecologist(PVE); Dumitru Untilă - Partidul Nostru (PN); Vasile Melinte - (PPEM); Vladislav Nijiberschi -  Partidul „Renaştere” şi Grigore Bârsă de la PSRM. Majoritatea candidaţilor promit că Cimişlia va deveni un oraş modern.

18 mai 2015
517
2015

Cei 10 candidați la funcția de primar al orașului Soroc...

Stație de epurare, locuințe sociale, infrastructură modernă - toate sunt promisiuni electorale ale celor zece pretendenți la funcția de primar al orașului Soroca. Chiar dacă sunt mandatați de partide să lupte pentru primăria orașului de pe malul Nistrului, candidații spun că vor lucra pentru oameni și nu vor face politică.

07 iunie 2015
449