Incompatibilitate de funcţii? Preşedintele raionului Ştefan Vodă este administratorul unei firme

Arhiva 6 noiembrie 2015 318
Nicolae Molozea

Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, deţine în prezent şi funcţia de administrator al unei firme, fapt interzis de lege. Actualul demnitar ar fi fost în incompatibilitate de funcţii şi atunci când era deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Nicolae Molozea spune însă că el este administrator doar în acte, în realitate această firmă nu activează.Nicolae Molozea, în vârstă de 55 de ani, a fost ales preşedinte al raionului Ştefan Vodă la începutul lunii iulie, imediat după alegerile locale din acest an. El este membru al Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi a fost singurul candidat propus la această funcţie. 

De la Parlament la raion

Nicolae Molozea a fost consilier raional două mandate consecutive, din anul 2007 până în 2015, fiind şi preşedintele comisiei raionale pentru buget şi atragerea investiţiilor. În prezent este membru al Consiliului administrativ al Incubatorului de Afaceri Ştefan Vodă. De asemenea, este preşedintele Federaţiei de luptă a raionului Ştefan Vodă, fiind maestru în sport la sambo şi judo.

Actualul preşedinte al raionului Ştefan Vodă conduce şi Organizaţia Teritorială PDM din Ştefan Vodă. Molozea şi-a depus mandatul de deputat în favoarea celui de preşedinte de raion, astfel că din ales al poporului a devenit ales local. Locul său în Legislativ a fost ocupat de Elena Bacalu, care, la rândul ei, a activat în calitate de vicepreşedinte al raionului Cahul.

Nicolae Molozea este om de afaceri în domeniul petrolier. A fost manager al staţiei de alimentare cu petrol din Ştefan Vodă al Companiei „Petrom Moldova”. Apoi a lucrat în calitate de manager al staţiei PECO al firmei „IMP-Prim” SRL, de la care a obţinut în anul 2014 un venit de peste opt mii de lei. Fondatorul şi administratorul acestei firme este fiul său, Ion Molozea. Este o afacere de familie, deoarece, potrivit declaraţiei de avere a lui Nicolae Molozea, acolo activează şi soţia actualului preşedinte de raion.

De asemenea, Nicolae Molozea este unul din cei patru fondatori ai unei alte firme din domeniul petrolier, „Elex” SRL. În cadrul acestei firme a deţinut şi funcţia de director comercial. Pentru anul 2014, Nicolae Molozea a indicat în declaraţia de avere un salariu de circa 42 de mii de lei de la această firmă. Din dividende însă, ca fondator al acestei firme, actualul preşedinte al raionului Ştefan Vodă a beneficiat anul trecut de un venit de o sută de mii de lei.

Conducător de raion şi administrator de firmă

Chiar dacă a fost deputat şi apoi preşedinte de raion, Nicolae Molozea nu a uitat de afaceri. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, el este în prezent fondator unic al firmei "I.V.S. - LUX" SRL, dar şi administrator, funcţie incompatibilă cu cea de ales local. Genul pricipal de activitate al companiei este intermedierea pentru vânzarea carburanţilor. În declaraţia de avere pentru anul trecut, Molozea nu indică venitul obţinut din administrarea acestei afaceri. „Firma nu activează. Chiar recent am discutat cu membrii familiei şi am decis să merg să o radiez. Nu am niciun venit din administrarea ei”, declară Nicolae Molozea.

Avere pentru care a muncit o viaţă

Actualul preşedinte al raionului Ştefan Vodă este titularul a trei terenuri agricole cu suprafaţa totală de peste patru hectare şi al unui teren intravilan – toate obţinute prin moştenire.

Drept moştenire a primit şi o casă de locuit cu suprafaţa de 150 de metri pătraţi, aflat în oraşul Ştefan Vodă. De asemenea, Nicolae Molozea deţine şi două apartamente, unul la Chişinău şi altul tot în Ştefan Vodă. ”În unul dintre apartamente locuieşte fiul meu. Eu am declarat tot ce am, fiindcă am muncit o viaţă pentru aceste bunuri”, ne-a mai spus actualul preşedinte de raion. În declaraţia depusă la CEC în toamna anului trecut, Nicolae Molozea declara că mai deţine şi un garaj, însă în declaraţia de la CNI acest bun nu este indicat.

Toţi preşedinţii Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare sunt membri PDM

La 25 septembrie 2015, Nicolae Molozea a fost desemnat de către ministrul în exerciţiu al Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale preşedinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud. Acest consiliu elaborează, coordonează şi monitorizează politicile de dezvoltare ale regiunii de Sud, formată din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Ştefan Vodă şi Taraclia.

De menţionat că toţi cnducătorii celor trei consilii de Dezvoltare Regională fac parte din Partidul Democrat: preşedintele CRD Nord este Ion Leucă - preşedintele raionului Glodeni, preşedinta CRD Centru, Eleonora Graur, conduce şi raionul Rezina şi preşedintele CRD Sud este Nicolae Molozea.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Masa rotundă: ”ANI: Alegerile vin și trec, iar probleme...

28 februarie 2019
289
Arhiva

Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consili...

Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI. 

30 decembrie 2016
229
Arhiva

Guvernul Gaburici: Miniştri noi cu trecut bogat

Chiril Gaburici, Stephane Bride şi Oleg Balan sunt nume noi în politică. Primii doi: actualul premier şi ministrul Economiei au gestionat afaceri prospere, iar ministrul Afacerilor Interne a venit în Executiv de la conducerea Academiei de Administrare Publică.

02 martie 2015
277
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
240