Vatra familiei Bobeica
Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.
Corina Bobeica, fiica primarului orăşelului Vatra din municipiul Chişinău, susţine că a fost angajată la primărie în urma unui concurs public, iar procedura de selectare a fost una transparentă. „Erau posturi vacante, aşa că am depus actele necesare. Acum însă nu mai lucrez acolo”, afirmă Corina Bobeica. Ea susţine că nu cunoaşte cine au fost membrii Comisiei care au selectat-o.
Nici prrimarul localităţii Ion Bobeica nu îşi aduce aminte numele persoanelor în cauză, însă spune că a angajat-o deoarece avea nevoie de specialişti. „Locul respectiv a fost vacant o perioadă. Nu au mai fost alţi candidaţi, aşa că ea a fost selectată. Vă asigur că nu a făcut-o pentru bani, fiindcă în anul 2011, salariul ei constituia 700 lei”, argumentează primarul.
Alte rude la primărie?
Un fost angajat al primăriei orăşelului Vatra, care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea, a menţionat pentru Moldova Curată că o altă fiică a primarului - Rodica, a fost angajată a primăriei, însă nu a specificat ce poziţie ocupa. "Ştiu că doamna Rodica este acum în concediu de maternitate, dar a lucrat împreună cu tatăl său”, a specificat sursa respectivă. Ion Bobeica nu a dorit să răspundă la această întrebare, motivând că este foarte ocupat.
Sursa anonimă ne-a mai spus că anul trecut primarul a mai angajat o rudă la primărie. Este vorba de Gheorghe Bobeica, specialist în evidenţa militară. „Ştiu că îi este nepot, dar nu sunt la curent dacă e de la frate sau de la verişor”, a specificat sursa citată. La rândul său, Gheorghe Bobeica ne-a comunicat că a lucrat specialist în evidenţa militară la primăria Vatra dar, între timp, s-a concediat. Dânsul nu a dorit să precizeze dacă este rudă cu primarul, motivând că această informaţie nu poate fi furnizată la telefon.
CNI a iniţiat o procedură de control pe marginea acestui caz şi urmează să emită un act de constatare în care va decide dacă primarul orăşelului Vatra a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a angajat persoane apropiate lui în instituţia pe care o conduce. Menţionăm că Legea cu privire la conflictul de interese defineşte persoanele apropiate ca fiind soţul sau soţia, persoanele înrudite prin sînge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...
Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.
Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...
Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.
Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...
Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.
CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...
Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată.
Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...
Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.
Aici așteptăm comentariul tău!