Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile și să prindă pensii mari

Interese la vedere 11 aprilie 2014 906

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.



În prezent, potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului,  magistrații care pleacă onorabil din sistem primesc o indemnizație unică, ce se ridică, de cele mai multe ori, la peste 100 de mii de lei, obținută prin înmulțirea salariului mediu al judecătorului cu numărul de ani pe care i-a muncit în această funcție. Proiectul de modificare a unor acte legislative, elaborat de Ministerul Justiției și adoptat în prima lectură, prevede o nouă modalitate de calculare care va reduce substanțial indemnizația unică, dar și o nouă modalitate de calculare a pensiei magistraților. De asemenea, proiectul prevede că judecătorii care au împlinit vârsta de 50 de ani și continuă să muncească nu vor mai putea primi și pensie, așa cum se întâmplă în prezent, ci numai salariul.

Acesta ar fi motivul pentru care de la începutul acestui an 30 de judecători au depus cerere de demisie. Întâmplător sau nu, dar majoritatea fie împlinesc în acest an 65 de ani, fie mai au un an sau doi până la atingerea plafonului de vârstă. Chiar dacă cei mai mulți nu recunosc public că anume acesta este motivul demisiei, nimeni din Consiliul Superior al Magistraturii nu mai pune la îndoială acest lucru.

Demisii cu câteva luni înainte de pensionare

Unul dintre judecătorii care au depus cerere de demisie cu doar 3 luni înainte de a împlini 65 de ani este Elena Lazareva de la Curtea de Apel Comrat. Ea a declarat pentru Moldova Curată că pleacă pe motive de sănătate. ”Lucrez în sistem de 28 de ani. Îmi este suficient. Peste 2-3 luni voi împlini 65 de ani și aș putea demisiona după limita de vârstă. Dar nu mai rezist”, ne-a spus magistrata. La fel ca Elena Lazareva, adică la puțin timp înainte de a împlini 65 de ani, au depus cerere de demisie vicepreședintele Curții Supreme de Justiție Constantin Gurschi și Nicolae Chirtoagă de la Judecătoria Briceni.

Un alt judecător a cărui demisie a fost acceptată este Mihai Gavriliță de la Judecătoria  Strășeni, care are 64 de ani.  „Proiectul de lege poate fi un motiv pentru acest număr mare de demisii în rândul judecătorilor. Eu personal însă plec pentru că am obosit. Mai am un an până la atingerea plafonului de vârstă. Am diabet zaharat, boala ischemică și tensiune”, a spus magistratul pentru Moldova Curată.

Demisiile judecătorilor golesc bugetul țării

Acum, Ministerul Finanțelor s-a pomenit cu un val de solicitări din partea Consiliului Superior al Magistraturii să găsească bani pentru a plăti indemnizațiile unice magistraților care demisionează.  Numai pentru 4 judecători de la Curtea de Apel (CA) Bălți CSM a solicitat acum două săptămâni alocarea a 1 mln 166 mii lei.  Astfel, din 4 magistrați demisionați la CA Bălți , numai Nina Matveeva va primi 175 mii  de lei, celelalte trei indemnizații unice depășind suma de 334 mii de lei.


                                                                                                                                             Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
1505
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
973
Interese la vedere

Marian Lupu, cu imunitate la CNI?

Comisia Națională de Integritate refuză să verifice existența unui posibil conflict de interese în cazul  fostului președinte al Parlamentului, Marian Lupu, care și-a numit nașa de cununie, Ala Popescu, în funcția de secretar general al Aparatului Legislativului.

23 iulie 2013
1289
Interese la vedere

CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.

10 iulie 2013
901
Interese la vedere

Ministrul Mediului a acordat bani din Fondul Ecologic c...

Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în calitate de președinte al Consiliului de administrare al Fondului Ecologic Național (FEN), a alocat 313 700 lei în anii 2012 și 2013 postului de radio "Vocea Basarabiei", care este fondat de colegul său de partid, Valeriu Saharneanu. Ultimul este unul dintre fondatorii SRL ”Emico”, care deține licența de emisie. Ambii au făcut parte din Partidul Liberal, iar acum - din Partidul Liberal Reformator. 

29 aprilie 2014
897
Interese la vedere

Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...

Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.

15 mai 2014
1473