Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile și să prindă pensii mari

Interese la vedere 11 aprilie 2014 1034

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.



În prezent, potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului,  magistrații care pleacă onorabil din sistem primesc o indemnizație unică, ce se ridică, de cele mai multe ori, la peste 100 de mii de lei, obținută prin înmulțirea salariului mediu al judecătorului cu numărul de ani pe care i-a muncit în această funcție. Proiectul de modificare a unor acte legislative, elaborat de Ministerul Justiției și adoptat în prima lectură, prevede o nouă modalitate de calculare care va reduce substanțial indemnizația unică, dar și o nouă modalitate de calculare a pensiei magistraților. De asemenea, proiectul prevede că judecătorii care au împlinit vârsta de 50 de ani și continuă să muncească nu vor mai putea primi și pensie, așa cum se întâmplă în prezent, ci numai salariul.

Acesta ar fi motivul pentru care de la începutul acestui an 30 de judecători au depus cerere de demisie. Întâmplător sau nu, dar majoritatea fie împlinesc în acest an 65 de ani, fie mai au un an sau doi până la atingerea plafonului de vârstă. Chiar dacă cei mai mulți nu recunosc public că anume acesta este motivul demisiei, nimeni din Consiliul Superior al Magistraturii nu mai pune la îndoială acest lucru.

Demisii cu câteva luni înainte de pensionare

Unul dintre judecătorii care au depus cerere de demisie cu doar 3 luni înainte de a împlini 65 de ani este Elena Lazareva de la Curtea de Apel Comrat. Ea a declarat pentru Moldova Curată că pleacă pe motive de sănătate. ”Lucrez în sistem de 28 de ani. Îmi este suficient. Peste 2-3 luni voi împlini 65 de ani și aș putea demisiona după limita de vârstă. Dar nu mai rezist”, ne-a spus magistrata. La fel ca Elena Lazareva, adică la puțin timp înainte de a împlini 65 de ani, au depus cerere de demisie vicepreședintele Curții Supreme de Justiție Constantin Gurschi și Nicolae Chirtoagă de la Judecătoria Briceni.

Un alt judecător a cărui demisie a fost acceptată este Mihai Gavriliță de la Judecătoria  Strășeni, care are 64 de ani.  „Proiectul de lege poate fi un motiv pentru acest număr mare de demisii în rândul judecătorilor. Eu personal însă plec pentru că am obosit. Mai am un an până la atingerea plafonului de vârstă. Am diabet zaharat, boala ischemică și tensiune”, a spus magistratul pentru Moldova Curată.

Demisiile judecătorilor golesc bugetul țării

Acum, Ministerul Finanțelor s-a pomenit cu un val de solicitări din partea Consiliului Superior al Magistraturii să găsească bani pentru a plăti indemnizațiile unice magistraților care demisionează.  Numai pentru 4 judecători de la Curtea de Apel (CA) Bălți CSM a solicitat acum două săptămâni alocarea a 1 mln 166 mii lei.  Astfel, din 4 magistrați demisionați la CA Bălți , numai Nina Matveeva va primi 175 mii  de lei, celelalte trei indemnizații unice depășind suma de 334 mii de lei.


                                                                                                                                             Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI...

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.

25 iulie 2016
1366
Interese la vedere

Averea lui Serghei Nastas va fi verificată de CNI

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele lui Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, care este suspectat că nu şi-a declarat toată averea. CNI s-a autosesizat pe baza unei investigaţii realizate de Moldova Curată, în care se relata că Nastas deţine o afacere în domeniul construcţiilor în capitala Spaniei, pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere.

11 aprilie 2016
1906
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1404
Interese la vedere

Localitatea Ghidighici, „afacerea” familiei Begleţ

„Conflict vădit de interese la Ghidighici”. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Naţională de Integritate (CNI) care s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi a Republicii Moldova, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către Alexandru Begleţ, feciorul primarului de Ghidighici, Ion Begleţ.

29 aprilie 2013
1355
Interese la vedere

Un ministru a încercat să-și asigure viitorul profitând...

Centrul Național de Integritate (CNI) a depistat existența conflictului de interese în acțiunile a doi demnitari publici. Este vorba despre ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, și directorul SA „Termocom”, Mihai Cernei.

31 mai 2013
1265
Interese la vedere

Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...

Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.

26 aprilie 2016
1399