Profil candidat: Iurie Urzică

Arhiva 11 februarie 2019 311

Integritatea în activitatea politicăIurie Urzică, președintele raionului Râșcani și candidat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 4, are 52 de ani și, de profesie, este medic veterinar. Conform CV-ului publicat pe site-ul Consiliului Raional Râșcani, Urzică și-a făcut studiile la Chișinău, la Universitatea Agrară și Academia de Administrare Publică, și la Tel Aviv, Israel.

Înainte de a fi ales, în 2015, în funcția de președinte al raionului Râșcani, Urzică a fost, timp de 20 ani, director al Societății pe Acțiuni „Avicola”, din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Societatea este și în prezent gestionată de familia sa, administrator oficial fiind fiul său.

Alegerile din 24 februarie nu vor fi primele la care Iurie Urzică are calitatea de candidat, iar PDM nu este primul partid pe care acesta îl reprezintă. În 2007 Urzică a fost ales consilier raional la Râșcani pe listele Blocului electoral „Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”, iar peste doi ani, la parlamentarele din 5 aprilie 2009, Urzică a fost al 20-lea pe listele Uniunii Centriste, conduse de fostul premier Vasile Tarlev. În 2011 Iurie Urzică a ajuns consilier local în satul Corlăteni pe listele PCRM, iar în 2015 a fost deja ales consilier raional din partea Partidului Democrat.

„Unicul partid la care am fost și sunt membru este PDM. Am fost consilier. Am fost aliat cu AMN, dar eram candidat independent. Am candidat pe listele Uniunii Centriste, dar uitați-vă acolo, scrie ca sunt fără partid. Am fost și consilier, dar nu încurcați, eu tot timpul am fost consilier... Da, am fost pe listele PCRM”, explica Iurie Urzică, în noiembrie 2015, pentru portalul MoldovaCurata.md.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) în campania electorală 2019, Iurie Urzică a câștigat, în ultimii doi ani, din salariul de președinte de raion, 258 mii lei, ceea ce, în medie, ar însemna aproape 11 mii de lei lunar. În aceeași declarație, Urzică indică zeci de terenuri agricole pe care le deține în proprietate, cu o suprafață ce depășește 50 de hectare. De asemenea, candidatul democrat declară că familia sa deține trei case de locuit. Cea mai scumpă dintre ele a fost procurată în 2009 și are o valoare declarată de 972 mii lei. Imobilul de 102 m.p. este amplasat în sectorul Râșcani al mun. Chișinău. Un alt imobil al soților Urzică se află în satul Borosenii Noi din raionul Râșcani. Casa de 96 m.p. și o construcție accesorie de 60 m.p. au fost înregistrate pe numele familiei Urzică în decembrie 2011. De asemenea, din 2006, Iurie Urzică deține și o casă de 242 m.p. în satul Corlăteni, acolo unde locuiește. „La Borosenii Noi e o casă bătrânească, a socrilor. Acum e pe soție… Eu trăiesc în casa de la Corlăteni, dar și asta și cea de la Chișinău nu-s acum cumpărate. Au ani de zile, încă de când eram director la întreprindere. Am muncit, am avut posibilitate și am construit”, a explicat Iurie Urzică pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat.


La capitolul bunuri mobile, democratul declară un autoturism Mercedes produs și cumpărat în 2008 cu 1,25 milioane de lei, dar și o Toyota cumpărată nouă în 2013 cu 468 mii lei.

Tot în declarația de avere și interese personale, Iurie Urzică a indicat că deține o cotă de participare de 6,49% din SA „Avicola” și 52% din firma „Bindagra-Com”. Soția sa deține și ea o cotă de 25,5% la SA „Avicola”, al cărei administrator este fiul familiei Urzică.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, Iurie Urzică apare și printre fondatorii Cooperativei Agricole de Producţie „Aviovo”, alături de alte 5 persoane. Această firmă însă nu se regăsește în declarația de avere depusă de candidatul democrat. „Demult e închisă, nu mai există. A fost o asociație fondată de producătorii de ouă la nivel de țară ca să putem face export, dar nu am mai făcut nimic și așa și a rămas. Nici nu știu dacă am făcut vreo afacere prin ea”, a explicat Iurie Urzică.

Tot în declarația de avere, candidatul declară că în 2016 a contractat un împrumut de 92 de mii de dolari, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2020.

Iurie Urzică este și un sponsor important al PDM. În 2016, an în care au avut loc alegeri prezidențiale, președintele raionului Râșcani a donat formațiunii, în trei tranșe, 142 mii lei, figurând pe lista donatorilor cu nr. 69, 414 și 1561. Pentru actuala campanie electorală, pe 31 ianuarie, Iurie Urzica a donat partidului 47 mii lei, nr. 24 în listă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Iurie Urzică este președinte al raionului Râșcani din august 2015, atunci când a fost votat de șapte consilieri democrați, doi comuniști, un liberal și un socialist. În prezent Iurie Urzică este și președintele organizației teritoriale Râșcani a PDM.

Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate nu au fost găsite documente despre inițierea vreunui control privind eventuala încălcare a regimului juridic al incompatibilității sau al declarării veniturilor și proprietății în perioada în care Urzică a ocupat funcția de președinte de raion.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean

Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.

16 iunie 2014
175
Arhiva

Mandatul primarului din Alexandreni ar putea să încetez...

Vladimir Joian, primarul comunei Alexandreni, raionul Sângerei, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că ar fi încălcat regimul conflictului de interese şi al incompatibilităţii, deoarece nu a renunţat la atribuţiile de administrator de firmă. Alesul local din Alexandreni spune însă că el nu deţine nicio altă funcţie. Dacă CNI va constata încălcarea regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţii, mandatul de primar ar putea înceta înainte de termen.

30 mai 2014
173
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
244
Arhiva

Profil candidat: Vasile Bolea

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
615
Arhiva

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...

Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.

17 decembrie 2015
176
Arhiva

Prezentarea Studiului API: “Reacția instituțiilor publi...

01 februarie 2018
151