Misterul mașinilor șefului Direcției Educație Buiucani

Avere la vedere 5 august 2014 558
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educaţie Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, care deține această funcție din 1997, se plimbă cu un automobil Toyota Land Cruiser produs în anul 2008 și locuiește într-o casă impunătoare la Durlești, a cărei valoare este de aproape un milion de lei. Cel puțin așa reiese din declarația sa de avere depusă pentru anul 2013. Asta chiar dacă salariul său abia de a ajuns anul trecut la 7 mii de lei lunar, iar în anul 2012 a fost și mai mic. Declarațiile sale de avere depuse pentru ultimii doi ani sunt pline de mistere. Unul dintre ele este faptul că bugetarul a vândut o mașină Toyota Rav 4 cu 9 mii de lei!4 maşini în declaraţiile de avere pentru doi ani

În total, în declarațiile de avere depuse de Ion Vrânceanu pentru ultimii doi ani apar  4 mașini. În 2012 el anunța că deține un VAZ și un Renault. Primul autoturism ar valora, potrivit documentului, 30 de mii  de lei, iar al doilea - 92 de mii de lei. În anul următor VAZ-ul apare din nou în declarația de avere, doar că nu se știe ce s-a întâmplat cu autoturismul Renault. În schimb, funcționarul arată că deține deja o Toyota Land Cruiser, fabricată în 2008. Nu a indicat valoarea acesteia, însă pe piață prețul unei asemenea mașini începe de la 15 mii de euro.

A vândut o Toyota Rav 4 cu 9 mii de lei

Cea de-a patra mașină pe care o numărăm în declarațiile de avere din ultimii doi ani este o Toyota Rav 4, pe care funcționarul nu arată că o deține, ci că a vândut-o cu... 9 mii de lei! În realitate acest model de autoturism costă de la 7 până la 14 mii de euro. Nu este clar de unde a apărut această maşină, de vreme ce în declaraţia de avere pe anul precedent funcţionarul nu a indicat-o.

L-am căutat la telefon pe Ion Vrânceanu și l-am anunțat că avem neclarități legate de declarația sa de avere și anume în privința mașinilor. ”Care mașini? Eu nu am mașini.” și a încheiat discuția.

Expertul anticorupție Galina Bostan spune că această situație reprezintă temei de verificare atât pentru Comisia Națională de Integritate, cât și pentru fisc. ”Este posibil ca, în intervalul de timp de un an, mașina care nu mai apare în declarație să fi fost schimbată pe o alta, care apoi a fost vândută și de aici venitul din  vânzarea mașinii. Aceasta este o posibilitate, care însă, trebuie verificată de organele de control. În afară de aceasta, și prețul autoturismului vândut, 9 mii de lei, ridică semne de întrebare, de vreme ce pe piață prețul unui vehicol de o asemenea marcă este mult mai mare”, spune Galina Bostan.

Alte averi

Funcționarul locuiește într-o casă la Durlești, pe care o are din anul 2000, dar despre care spune că nu este finalizată. Valoarea cadastrală a casei ar fi de 945 de mii de lei. În pofida averilor, singurele venituri pe care le-a avut familia Vrânceanu în ultimii doi ani sunt din salarii de bugetari. Ion Vrânceanu a primit în 2012, potrivit declarației, aproape 6 mii de lei lunar, iar  soția sa, care lucrează medic - 4 mii de lei. În anul 2013 șeful Direcției Educație a avut un salariu mai mare - de 7 mii de lei.

În declarația depusă pentru anul 2013 apare la capitolul venituri și o dobândă de 21 de mii de lei, însă nu se știe din ce surse a fost obținută.

În luna decembrie 2013 Ion Vrânceanu a devenit motiv de scandal la o ședință a Primăriei Chișinău, când șefa Direcției Finanțe a anunțat că el a solicitat din bugetul municipal o sumă suspect de mare pentru deszăpezirea curților școlilor. Funcționara a sugerat că ar putea fi vorba de o intenție de fraudare, iar primarul Dorin Chirtoacă a cerut efectuarea unei anchete de serviciu în legătură cu această situație. Atunci Ion Vrânceanu a respins acuzațiile și a explicat că a indicat în solicitarea către Primarie prețurile  pe care le-au propus doi agenți economici.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.

29 aprilie 2013
615
Avere la vedere

Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI

Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.

29 martie 2016
696
Avere la vedere

Oleg Melniciuc a fost reținut. Este cercetat penal pent...

UPDATE: Ora 12.57 

27 iunie 2017
562
Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
998