Rectorul Universității Agrare, Liviu Volconovici, riscă să-și piardă funcția, iar fiii săi – diplomele de absolvire

Cu ochii pe ANI 12 noiembrie 2020 2922
Liviu Volconovici și fiul său, Augustin Volconovici. Sursa: Facebook/Augustin Volconovici



Diplomele de licență și de masterat ale fiilor rectorului Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM), Liviu Volconovici, riscă să fie lovite de nulitate, fiind semnate în conflicte de interese, constatate de Autoritatea Națională de Integritate. Rectorul, însă, respinge acuzațiile și a anunțat că va ataca în instanță actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI). Fostul ministru al Agriculturii riscă să fie demis și să nu mai poată deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmând a fi înscris și în Registrul Interdicțiilor. Ministerul Agriculturii va cere senatului universității demisia acestuia, dacă actul de constatare al ANI va rămâne definitiv în vigoare.

ANI a constatat că Liviu Volconovici a semnat, în anii 2017 – 2018, din poziția de rector al Universității Agrare, 6 acte ce îi vizează pe fiii săi, care și-au făcut acolo studiile de licență și masterat. Este vorba despre semnarea diplomei de licență, a ordinelor de înmatriculare la studii cu finanțare bugetară, a ordinului de absolvire a masteratului și susținerea tezei de master și altele. La 9 septembrie 2017, rectorul a semnat cererea unui fiu de delegare la o conferință internațională, iar peste trei zile – ordinul de delegare peste hotare.

Dintr-o investigație a Ziarului de Gardă aflăm că cel care a fost înmatriculat la buget, la masterat, este fiul mai mic al rectorului, Onorin Volconovici. Tot el a fost delegat la conferința internațională, care s-a desfășurat în Turcia, împreună cu prietena sa, atunci angajată la Universitatea Agrară.

Fiul mai mare, Augustin Volconovici, a fost angajat în calitate de profesor, în ianuarie 2017. Din octombrie 2017, acesta este angajat la Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției politici de dezvoltare regională. El este și reprezentant al statului la Combinatul de vinuri Mileștii Mici, la S. A. Barza Albă  și la Hîncești Silva, și își continuă activitatea didactică și la Universitatea Agrară.

Participări la seminare peste hotare și fotografii pe Marele Zid Chinezesc

Potrivit site-ului Universității Agrare, Augustin Volconovici a participat, în octombrie-noiembrie 2019, la un seminar în China, unde fusese delegat împreună cu alți colegi. Ulterior, acesta a postat și două fotografii din călătorie. În martie 2019, el a participat la un program de mobilitate academică la Universitatea Agrară din Plovdiv, Bulgaria.

Augustin Volconovici are și o activitate politică dinamică, el fiind membru și susținător activ al Partidului Comuniștilor, deși tatăl său a deținut un timp funcția de ministru al Agriculturii fiind propus de Partidul Democrat. El a candidat la alegerile parlamentare din 2019 din partea PCRM în circumscripția nr.27, sector Buiucani, municipiul Chișinău. Ulterior, acesta și-a schimbat preferințele politice, fiind membru al grupului de inițiativă al liderului grupului Pro Moldova, Andrian Candu, la alegerile prezidențiale din acest an.

Liviu Volconovic a atacat în instanță actul ANI, dar nu comentează pentru presă

Am încercat să obținem un comentariu referitor la constatările ANI, dar Liviu Volconovici nu a mai răspuns la apelurile noastre, după ce i-am spus despre ce vrem să discutăm. Rectorul a spus să revenim mai târziu, dar nu a mai putut fi găsit la numărul de telefon de la oficiul său din cadrul Universității Agrare. Totuși, ca reacție, pe site-ul Universității Agrare a apărut un mesaj în care se anunță: ”Actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate a fost contestat în instanța de judecată (contencios administrativ) în termenii stabiliți de legislația în vigoare, cu solicitarea de anulare integrală a actului administrativ. Referitor la presupusele conflicte de interese indicate în actul ANI, rectorul UASM nu este de acord și au fost contestate, cu argumente și probe pertinente ce au fost incluse în cererea de chemare în judecată. Despre existența sau lipsa conflictelor de interese menționate în act se va expune instanța de judecată”, se arată în mesajul respectiv.

Rectorul afirmă că nu a creat condiții privilegiate fiilor săi

Argumentele rectorului sunt consemnate și în actul de constatare al ANI, la solicitarea inspectorului de integritate.

Liviu Volconovici a subliniat că ”nu poate fi vorba de interes personal sau un conflict de interese real atunci când fiul meu este admis cu una din cele mai înalte note – 9,4, și de o comisie formată din 9 persoane, nu poate fi vorba de un conflict de interese real atunci când fiul meu individual aplică și câștigă dreptul de a participa la o conferință (plătită integral din sursele organizatorilor) și nu poate fi calificat drept conflict de interese când după 2 ani de eforturi și reușită academică a fiului meu (numele este blurat în actul de constatare) am semnat diploma de masterat a acestuia”, după cum se arată în actul de constatare.

El mai afirmă că nu i-a creat condiții privilegiate fiului său și nu le-a cerut cadrelor didactice să-i aplice un tratament special. Rectorul mai dă asigurări că nimic nu a influențat asupra exercitării imparțiale a mandatului său și că doar a semnat actele respective în calitate de rector al Universității Agrare.

ANI: Rectorul trebuia să informeze Ministerul Agriculturii despre situațiile de conflicte de interese și să nu se implice în procesul de luare a deciziilor referitoare la fiii săi

Pe de altă parte, inspectorul de integritate subliniază că nu contestă libertatea exercitării drepturilor fiilor rectorului UASM de a participa la concursul pentru locurile de studii finanțate de la buget, de a le absolvi și de a participa la conferințe internaționale, precum nu contestă nici competențele lui Liviu Volconovici de a semna acele acte, dar că acesta trebuia să respecte legislația în vigoare referitoare la declararea conflictelor de interese.

Ceea ce trebuia să facă rectorul Universității Agrare era să informeze imediat, dar nu mai târziu de la data constatării, în scris, Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului, în subordinea căruia se află instituția de învățământ superior, despre faptul că este afectat de conflicte de interese în exercitarea atribuțiilor sale de rector și de membru al comisiei de admitere, a explicat inspectorul de integritate în actul de constatare. Ulterior, Liviu Volconovici urma să aștepte un răspuns de la Minister, fără a se implica în procesul de luare a deciziilor și de semnare a celor 6 acte administrative în privința celor doi fii ai săi. 

Într-un răspuns oferit ANI din partea Ministerului Agriculturii, se arată că rectorul nu a informat despre situațiile de conflicte de interese în care s-a aflat. Astfel, inspectorul de integritate a constatat că Liviu Volconovici nu a declarat în termenul legal cele 6 situații de conflicte de interese, nu le-a soluționat și, astfel, a admis consumarea conflictelor de interese.

Expert în educație: diplomele ar fi putut fi semnate de pro-rector

Expertul Institutului de Politici Publice în domeniul educației, Anatol Gremaschi, spune că în asemenea situații, pentru a evita un conflict de interese, actele de înmatriculare și de absolvire ale fiilor rectorului puteau fi semnate de unul dintre pro-rectori.

”Dacă rectorul lipsește o anumită perioadă, documentele respective pot fi semnate de persoana care exercită funcția de conducător”, explică Anatol Gremaschi, subliniind că această practică ar fi putut fi aplicată și în asemenea situație. ”Ar fi fost chiar mai bine, fiind că bate la ochi o diplomă în care tatăl e rector, iar fiul e student”, a punctat expertul.

”Dacă domnul rector a semnat un ordin referitor la fiii săi, el este în situația de conflict de interese. Totodată, potrivit eticii academice, se consideră dezaprobabile situațiile când o rudă apropiată este conducător științific sau conducător de teze”, a mai comentat Anatol Gremalschi.

Diplomele de studii ale fiilor ar putea fi lovite de nulitate

Una dintre soluțiile pe care le-ar fi putut oferi Ministerul Agriculturii, în cazul în care era sesizat de rectorul UASM, ar fi fost ”redistribuirea sarcinilor și responsabilităților subiectului declarării”, a explicat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță. Respectiv, ministerul putea să dea soluția ca actele să fie semnate de unul dintre pro-rectorii UASM, este de părere și Lilia Ioniță. Totodată, actele semnate în situație de conflict de interese ar putea fi anulate, spune experta.

”Cât privește valabilitatea actelor emise în conflict de interese, acestea sunt lovite de nulitate absolută, în condițiile articolului 15 al Legii 133/2016. Deci, acestea se consideră ca inexistente și urmează a fi repetate procedurile pentru obținerea lor, cu excluderea elementelor conflictului de interese”.

Lilia Ioniță mai precizează că apariția unui conflict de interese nu este condamnabilă în sine, fiind inevitabilă în anumite situații. ”Dar este grav dacă acest conflict de interese nu este declarat și nu este soluționat în condițiile Legii 133/2016. Consecințele prevăzute de lege sunt destul de dure: actele sunt lovite de nulitate, iar persoana care a admis luarea unor decizii în conflict de interese, riscă cu funcția, inclusiv îi va fi aplicată interdicția de a ocupa anumite funcții pe perioadă de 3 ani. Astfel, cea mai bună soluție recomandată pentru toți subiecții declarării în cazul apariției unui conflict de interese real este să se abțină de la luarea deciziei, să informeze conducătorul, organul ierarhic superior fie ANI și să se conformeze soluțiilor dictate de aceștia”, conchide Lilia Ioniță.

Ministerul Agriculturii va solicita demisia lui Liviu Volconovici, dacă actul de constatare rămâne definitiv

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va solicita senatului Universității Agrarea demiterea rectorului, a declarat pentru Moldova Curată șefa serviciului de presă al ministerului, Ecaterina Grigorean. Ea a adăugat că au existat unele suspiciuni față de activitatea lui Liviu Volconovici, astfel încât ministerul a fost cel care ”într-un fel a inițiat procedura asta, pentru că s-a adresat organelor de drept să verifice dacă se respectă sau nu regimul juridic al incompatibilităților”. Ulterior, organele de drept s-ar fi adresat la ANI. Reprezentanta ministerului a precizat că sesizarea nu a fost adresată direct către ANI, ci către Centrul Național Anticorupție (CNA) și nu a fost legată de situația privind fiii rectorului, ci de alte suspiciuni, fără a preciza despre ce este vorba. ”Este informație operativă și organele de drept nu ne informează despre asta”, a mai spus Ecaterina Grigorean.

Carieră, avere și interese

Liviu Volconovici a fost ministru al agriculturii în perioada ianuarie-septembrie 2018, apoi a revenit în funcția de rector al Universității Agrare, la conducerea căreia a fost ales în iunie 2017. Anterior, în ianuarie 2017, a fost numit rector interimar, printr-o decizie a ministrului Agriculturii de atunci, Eduard Grama, după ce fostul rector, Gheorghe Cimpoieș, a fost demis pe motiv că a atins vârsta de pensionare. Acesta a atacat în instanță decizia, iar Judecătoria Chișinău l-a restabilit în funcție. Totuși, Gheorghe Cimpoieș a fost demis printr-un alt ordin al ministerului, iar Liviu Volconovici a fost ales rector la 20 iunie 2017, cu 50,37 la sută din voturile valabil exprimate, potrivit ZdG.

Potrivit ultimei sale declarații de avere și interese personale, pentru anul 2019, Liviu Volconovici a avut venit anual din salariul de rector al Universității Agrare de 364 598 de lei, iar soția sa, care este logoped – de 92 179 de lei. De asemenea, rectorul a declarat venituri din pensie, în valoare totală de 148 800 de lei, iar soția sa – de 21 120 de lei.  El deține în proprietate două terenuri agricole de 0,12 ha și de 1,3 ha, ale căror valoare nu este indicată, ci doar venit din darea în arendă, 2 050 de lei. Familia Volconovici mai deține un apartament, dobândit în 1990, și o casă, moștenită în 2015, precum și două garaje, dar niciun automobil. Valoarea bunurilor imobile nu este indicată în declarația de avere. Liviu Volconovici este asociat al Cooperativei ”Ecologia-Prima”, al cărei administrator este soția acestuia, Raisa Volconovici.

Un alt rector al unei instituții de învățământ superior a fost găsit de ANI în conflict de interese

Este vorba despre fostul rector al Universității de Stat din Cahul ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Andrei Popa, care l-a angajat pe ginerele său în instituția pe care o conducea și i-a achitat sporuri și adaosuri la salariu. La 4 iunie 2020, ANI a constatat că rectorul s-a aflat în conflict de interese. La 19 iunie, Andrei Popa a demisionat, iar la 1 octombrie, Senatul Universității din Cahul l-a ales în calitate de rector pe Sergiu Cornea.

Natalia Zaharescu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

ANI a refuzat să verifice dacă directorul interimar al...

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției a depus repetat o sesizare

05 februarie 2020
1909
2020

Proiectul PSRM ce blochează activitatea ANI a fost adop...

Unii dintre autori sunt vizați de controale ale ANI și s-ar putea eschiva de la sancțiuni, întrucât noile norme vor putea fi aplicate retroactiv

16 decembrie 2020
1118
2020

Rezultate modeste ale ANI privind controlul averilor –...

27 octombrie 2020
1260
2020

Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați...

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”

11 decembrie 2020
6191
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
3313
2020

Autoritățile reacționează tot mai puțin la investigații...

12 martie 2020
2164