Rezultate modeste ale ANI privind controlul averilor – numai 12 acte de constatare în acest an

Cu ochii pe ANI 27 octombrie 2020 503
Angajații ANI la una dintre ședințe Sursa: ani.mdNumai 12 acte de constatare privind abateri la declararea averilor demnitarilor au fost întocmite de inspectorii Autorității Naționale de Integritate, în primele 9 luni ale anului 2020, semnificativ mai puține decât cele referitoare la incompatibilități și conflicte de interese. În total, au fost inițiate 100 de controale pe averi, dar s-a reușit finalizarea procedurii de control și constatarea abaterii în 12 cazuri. Actele de constatare îi vizează pe un deputat (socialistul Grigore Novac), un procuror, un primar, doi președinți de raion, un consilier local, 4 funcționari publici cu statut special, un conducător sau adjunct al organizației publice și un angajat al CNPF, arată raportul de activitate al ANI pentru lunile ianuarie-septembrie 2020.

Documentul mai arată că la începutul acestui an, cele mai multe proceduri de control se refereau la verificarea averilor, dar rata de refuz la inițierea controalelor este, de asemenea, cea mai mare în asemenea cazuri. Astfel, s-a refuzat controlul în 152 de cazuri suspecte privind încălcarea regimului declarării averilor, față de 55 și 52 referitoare la conflicte de interese și incompatibilități, dintr-un total de 550 de procese verbale (309 de inițiere a controlului și 241 de refuz).

”Motivarea refuzului inițierii controlului a constat în lipsa bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic al averii, al conflictelor de interese, incompatibilităților, ori petiția nu corespundea cerințelor legale (formă, conținut, semnătură, date de identificare a petiționarului)”, se arată în raportul ANI.

Procedura de control a fost finalizată în 50 de cazuri cazuri, dintre care în 38 s-a decis clasarea procedurilor de control și 12 s-a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averilor, cu o rată de 24 de la sută de constatare a încălcărilor.

În comparație, pe situații de conflicte de interese au fost emise acte de constatare a încălcărilor în 67 de cazuri, față de 27 de acte clasate (cu o rată de 71 la sută), iar pe incompatibilități raportul este de 63 la 20 ( cu o rată de constatare a încălcărilor de 76 la sută).

ANI: procedura de control în cazul averilor este mult mai complicată

Procedura de demonstrare a încălcărilor ce țin conflicte de interese și de incompatibilități este mult mai simplă decât cea referitoare la declararea averilor, a argumentat șefa serviciului de presă al ANI, Maria Dastic.

”Este mult mai ușor să demonstrezi că un funcționar public este angajat concomitent într-o altă funcție sau că un funcționar și-a angajat persoanele apropiate în instituția pe care o conduce, aici pot fi probate încălcările. Comparativ cu procedura de control al averii, aici sunt necesare mult mai multe acțiuni din partea inspectorilor de integritate pentru a acumula informații argumentative și probatorii pentru a le putea include într-un eventual act de constatare. De aceea există diferența și noi avem mai multe acte de constatare pe conflicte de interese și incompatibilități decât în ceea ce privește controlul averii. Dar asta nu înseamnă că noi nu avem controale inițiate. Controalele sunt în derulare și, respectiv, peste două-trei luni vom veni cu cifre mult mai promițătoare”, a declarat Maria Dastic.

Controlul averii lui Igor Dodon, inițiat în februarie 2020, încă nu a fost finalizat

Printre dosarele privind controlul averii, considerate de interes public major, este și cel al președintelui Igor Dodon, ce candidează pentru un nou mandat. Deși controlul a început în luna februarie 2020, încă nu a fost finalizat.

Controlul se bazează pe 9 sesizări parvenite la ANI pe numele lui Igor Dodon, a precizat Maria Dastic. ”Acest dosar durează mult mai mult, deoarece este mult mai complex. Inspectorul de integritate care face acest control este impus să efectueze mult mai multe acțiuni pentru a acumula materiale probatorii”, a mai spus reprezentanta ANI. Menționăm că una dintre aceste sesizări a fost transmisă de portalul Moldova Curată, care a scris în decembrie 2019, că familia Dodon folosește cel puțin trei automobile, care sunt văzute des în fața curții casei sale, niciunul însă nu figurau însă în declarațiile sale de avere din anii 2018 și 2019.

Mariana Kalughin: ”Vedem că cele mai multe controale sunt inițiate pe avere, dar rata de clasare este mult mai mare”

O soluție pentru accelerarea controalelor pe averile demnitarilor ar fi oferirea accesului în regim on-line la registre ale instituțiilor statului pentru inspectorii de integritate, ca să nu mai fie nevoiți să facă solicitări, consideră experta anticorupție Mariana Kalughin. Ea este de acord că în cazurile de incompatibilități și conflicte de interese perspectivele de soluționare sunt mai clare din start, pe când în cazul averilor, inspectorii de integritate nu dețin toată informația când încep controlul: ”Astfel, vedem că cele mai multe controale sunt inițiate pe avere, dar avem mai puține acte de constatare și rata de clasare este mult mai mare”.

Experta atrage atenția asupra situațiilor în care demnitarii își înscriu averile pe alte persoane, care pune în dificultate activitatea inspectorilor, deoarece, potrivit legii, ei pot extinde controlul averilor numai asupra ”persoanelor apropiate” – așa cum sunt definite de Legea privind declararea averilor și intereselor personale. Aici au fost încadrați soțul/soția, copiii, concubinul/concubina subiectului declarării, persoana aflată la întreținere, persoana înrudită prin sânge sau prin adopție cu subiectului declarării (părinte, frate/soră, bunic/bunică, nepot/nepoată, unchi/mătușă) și persoana înrudită prin afinitate cu subiectul declarării (cumnat/cumnată, socru/soacră, ginere/noră).

”Însă în privința altora, este Serviciul Fiscal de Stat, care poate oricând să facă aceste controale. Noi avem informații despre sesizările depuse de ANI la SFS și controalele nu erau începute, fie că expirase termenul sau din alte motive…”, a subliniat Mariana Kalughin.

Este nevoie de mai multă comunicare pe cazurile de rezonanță

Experta recomandă ca ANI să comunice cu regularitate despre unele dosare de rezonanță. ”Au controale inițiate în privința președintelui țării, în privința deputaților, și aceste spețe trebuie să fie în vizorul ANI. Și când raportează ar trebui să se refere la aceste controale”, a menționat Mariana Kalughin. Ea a mai observat că nu sunt făcute publice date referitoare la diferențe vădite de avere constatate și dacă există acțiuni privind confiscarea averilor nejustificate. ”Acesta ar fi trebuit să fie un indicator de eficiență. Și acesta este unul din scopuri, ca acele averi care sunt nejustificate să fie confiscate. Eu nu înțeleg dacă avem astfel de dosare. Dacă nu sunt, ar fi bine să ne spună că nu au. Dar, pentru ca să-i încurajăm, pot spune că ANI este singura autoritate anticorupție care raportează cu regularitate despre activitatea sa”, a remarcat experta.

ANI urmează să inițieze și să remită în instanță o cauză de confiscare a averii nejustificate a fostului primar al satului Negureni, raionul Telenești, Grigore Munteanu, ca urmare a constatării diferenței substanțiale în mărime de 902 750 de lei, între averea dobândită și bunurile obținute în perioada exercitării mandatelor de primar, a precizat reprezentanta ANI, Maria Dastic. Fostul primar a declarat că va ataca actul de constatare al ANI. Aceste date nu se regăsesc, însă, în raportul de activitate, întrucât documentul conține date până în luna septembrie inclusiv, însă acest act de constatare a fost emis recent, în octombrie. 

Natalia ZaharescuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Proiectul PSRM ce blochează activitatea ANI a fost adop...

Unii dintre autori sunt vizați de controale ale ANI și s-ar putea eschiva de la sancțiuni, întrucât noile norme vor putea fi aplicate retroactiv

16 decembrie 2020
294
2020

Un fost primar se judecă cu ANI, insistând că nu a fost...

O ploaie cu grindină i-a adus, pe lângă pierderi materiale, probleme cu inspectorii de integritate.

12 ianuarie 2020
2323
2020

Vizați de controale pe averi și interese, unii deputați...

Deputatul socialist Grigore Novac, unul dintre autorii proiectului: ”Se dă un impuls ANI să lucreze mai repede și mai calitativ”

11 decembrie 2020
4793
2020

CC și ANI reacționează la declarațiile deputatului soci...

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat la o emisiune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) controlează Curtea Constituțională (CC) și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și astfel se încearcă persecutarea deputaților socialiști.

04 decembrie 2020
800