Noii milionari ai justiției moldovenești

Avere la vedere 20 iunie 2014 1645

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.Şi-au procurat mașini scumpe

Cei mai mulți dintre judecători și-au cumpărat în anul 2013 mașini sau au luat în comodat. Astfel, judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva de la Curtea Supremă de Justiție și-a cumpărat în 2013 un Mercedes E220 din 2007 și a luat în comodat un Audi Q7 din 2007, estimat la 200 de mii de lei.
Colega sa Ala Cobăneanu și-a cumpărat în leasing, la începutul anului 2014, un Mitsubishi Outlander care a costat-o 395 de mii de lei.
Judecătorul Judecătoriei sectorului Centru Alexandru Gafton  a indicat în declarația sa de avere pentru anul 2013 un Volkswagen Passat nou-nouț cumpărat cu 260 de mii de lei, iar vicepreședintele Judecătoriei Ciocana Vladislav Clima s-a pricopsit în 2013 cu două mașini, una estimată la 52 de mii de lei și alta la 278 de mii de lei. Ambele luate în comodat. Clima mai are o mașină încă din anul 2009.

An prosper pentru vicepreședintele Judecătoriei Ciocana

Totuși, spre deosebire de ceilalți judecători, Clima, care indică un salariu de 83 de mii de lei și venituri ale soției de 3400 de dolari, a reușit în 2013 să înceapă și construcția unei case. Locuința va fi ridicată pe un teren de 12 ari obținut în folosință în 2012. Tot atunci, Clima și-a cumpărat și un apartament de 55,7 m.p. pe care a plătit 235 de mii de lei, chiar dacă mai avea un apartament de 70 de m.p., cumpărat încă în 2006 cu 370 de mii de lei. Precizăm că Vladislav Clima, care a devenit judecător în anul 2006, este fiul judecătorului Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima.  Din 2008 și până în prezent, Clima a indicat constant venituri de circa 45-66 de mii de lei pe an.

Nora lui Muruianu, milionară din donații

Vladislav Clima nu este însă singurul fiu de judecător cu o avere considerabilă. Și nora fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Muruianu deține proprietăți de milioane. Apartamentul de 142 de m.p. în care locuiește familia Mariei Muruianu este estimat la prețul de 927 de mii de lei. Fiul lui Muruianu l-a obținut în 2012, prin donație, de la părinți. Maria Muruianu, angajată a Judecătoriei Buiucani încă din anul 2009, mai indică în declarația sa de avere pentru anul 2013 o mașină Subaru Tribeca din 2009, estimată la 502 mii de lei.
Anul trecut, soții Muruianu și-au vândut cota-parte dintr-un apartament contra sumei de  91 de mii de lei.

Norocul lui Dumitru Mardari

Cu o avere considerabilă obținută în anul 2013 se poate lăuda proaspătul judecător al Curții Supreme de Justiție Dumitru Mardari, care anul trecut era președinte al Judecătoriei Ciocana. Magistratul indică în declarația sa de avere faptul că anul trecut familia sa a dobândit trei apartamente, o casă, două garaje și alte două tipuri de imobile. Două apartamente de 29,6 m.p. și 49,3 m.p. și un garaj de 20,8 m.p. le-a obținut prin succesiune soția magistratului. Fiica acestuia a mai obținut prin succesiune o casă de 66m.p. și alt imobil de 42,8 m.p.
Tot în 2013, un alt membru al familiei, Vasile Mardari, a devenit proprietar al unui apartament de 121 m.p., al unui garaj de 16 m.p. și al unui alt imobil.
Pe lângă cele opt imobile obținute în 2013, soții Mardari mai dețineau un apartament și un garaj repartizate anterior gratuit.

Alte donații, alți milionari

Tot anul trecut și tot din donații s-a îmbogățit și magistrata de la judecătoria Buiucani Corina Ursachi, despre care presa a scris că ar fi fina de cununie a fiului lui Ion Muruianu, lucru pe care Ursachi nu l-a contestat.
Astfel, familia judecătoarei a obținut în 2013, prin donație, un apartament de 99,2 m.p.  estimat la 126 de mii de lei și a mai cumpărat unul de 165,4 m.p., estimat la peste 1,1 milioane de lei. Asta pe lângă apartamentul de 55,3 m.p., obținut prin donație în 2008 și altul de 28,4 m.p., cumpărat în același an.    
Pe lângă cele patru apartamente, soții Ursachi s-au ales în 2013 cu un garaj cumpărat cu 10 mii de euro. Iar în anii precedenți, aceștia au obținut prin donație trei spații comerciale  de peste o sută de mii de lei.
Chiar dacă se află în concediu de maternitate, iar la veniturile soțului indică doar 816 lei, familia Ursachi și-a cumpărat anul trecut și o mașină de 108 mii de lei, pe lângă cea de 221 de mii de lei din 2008.

Judecătorii de la fosta Judecătorie Economică sărăcesc

Anul 2013 a fost mai prost însă pentru alți judecători. Președintele Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca indică în declarația sa de avere că rămâne înglodat în datorii. Valoarea acestora ajungând până la 18 milioane de lei, în timp ce veniturile familiei cu greu depășesc cifra de 200 de mii de lei.
Judecătorul Curții Supreme de Justiție Vladimir Timofti menționează că a investit 10 mii de euro, luați în credit, în construcția unui bloc de locuit, iar în prezent compania de construcții se află în proces de insolvabilitate.
Totuși, Timofti s-a ales în 2013 și cu un apartament de 45 de m.p., oferit prin donație.
Judecătorul Judecătoriei Comerciale de Circumscripție Victor Orândaș și-a înjumătățit în 2013 averea, în urma divorțului. Magistratul a ajuns chiar să trăiască cu chirie.
Fostul său coleg de la Judecătoria Economică Sergiu Namașco de asemenea s-a despărțit de o mare parte din proprietăți, vânzându-și apartamentul și mașina. Namașco, astăzi judecător la Judecătoria Comercială de Circumscripție, a rămas doar cu o casă cumpărată în 2012 și cu o mașină.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
897
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1589
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC, cu dosar la CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, ieri, inițierea unui control pentru verificarea averilor și proprietăților vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ștefan Urâtu. Membrii CNI îl suspectează pe Urâtu că nu ar fi indicat în declarația sa de avere o parte din proprietățile pe care le deține.

08 noiembrie 2013
903
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1177
Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
1091
Avere la vedere

Ion Ceban, zeci de mii de lei pe conturi și casă donată...

Consilierul prezidențial Ion Ceban a primit anul trecut drept donație de la părinții săi o locuință cu o suprafață de 230 de metri pătrați, care valorează peste 900 de mii de lei. Oficialul indică acest lucru în declarația de avere pentru anul trecut, făcută publică de Autoritatea Națională de Integritate. 

17 august 2017
1430