Noii milionari ai justiției moldovenești

Avere la vedere 20 iunie 2014 2044

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.



Şi-au procurat mașini scumpe

Cei mai mulți dintre judecători și-au cumpărat în anul 2013 mașini sau au luat în comodat. Astfel, judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva de la Curtea Supremă de Justiție și-a cumpărat în 2013 un Mercedes E220 din 2007 și a luat în comodat un Audi Q7 din 2007, estimat la 200 de mii de lei.
Colega sa Ala Cobăneanu și-a cumpărat în leasing, la începutul anului 2014, un Mitsubishi Outlander care a costat-o 395 de mii de lei.
Judecătorul Judecătoriei sectorului Centru Alexandru Gafton  a indicat în declarația sa de avere pentru anul 2013 un Volkswagen Passat nou-nouț cumpărat cu 260 de mii de lei, iar vicepreședintele Judecătoriei Ciocana Vladislav Clima s-a pricopsit în 2013 cu două mașini, una estimată la 52 de mii de lei și alta la 278 de mii de lei. Ambele luate în comodat. Clima mai are o mașină încă din anul 2009.

An prosper pentru vicepreședintele Judecătoriei Ciocana

Totuși, spre deosebire de ceilalți judecători, Clima, care indică un salariu de 83 de mii de lei și venituri ale soției de 3400 de dolari, a reușit în 2013 să înceapă și construcția unei case. Locuința va fi ridicată pe un teren de 12 ari obținut în folosință în 2012. Tot atunci, Clima și-a cumpărat și un apartament de 55,7 m.p. pe care a plătit 235 de mii de lei, chiar dacă mai avea un apartament de 70 de m.p., cumpărat încă în 2006 cu 370 de mii de lei. Precizăm că Vladislav Clima, care a devenit judecător în anul 2006, este fiul judecătorului Curții Supreme de Justiție Nicolae Clima.  Din 2008 și până în prezent, Clima a indicat constant venituri de circa 45-66 de mii de lei pe an.

Nora lui Muruianu, milionară din donații

Vladislav Clima nu este însă singurul fiu de judecător cu o avere considerabilă. Și nora fostului președinte al Curții Supreme de Justiție Ion Muruianu deține proprietăți de milioane. Apartamentul de 142 de m.p. în care locuiește familia Mariei Muruianu este estimat la prețul de 927 de mii de lei. Fiul lui Muruianu l-a obținut în 2012, prin donație, de la părinți. Maria Muruianu, angajată a Judecătoriei Buiucani încă din anul 2009, mai indică în declarația sa de avere pentru anul 2013 o mașină Subaru Tribeca din 2009, estimată la 502 mii de lei.
Anul trecut, soții Muruianu și-au vândut cota-parte dintr-un apartament contra sumei de  91 de mii de lei.

Norocul lui Dumitru Mardari

Cu o avere considerabilă obținută în anul 2013 se poate lăuda proaspătul judecător al Curții Supreme de Justiție Dumitru Mardari, care anul trecut era președinte al Judecătoriei Ciocana. Magistratul indică în declarația sa de avere faptul că anul trecut familia sa a dobândit trei apartamente, o casă, două garaje și alte două tipuri de imobile. Două apartamente de 29,6 m.p. și 49,3 m.p. și un garaj de 20,8 m.p. le-a obținut prin succesiune soția magistratului. Fiica acestuia a mai obținut prin succesiune o casă de 66m.p. și alt imobil de 42,8 m.p.
Tot în 2013, un alt membru al familiei, Vasile Mardari, a devenit proprietar al unui apartament de 121 m.p., al unui garaj de 16 m.p. și al unui alt imobil.
Pe lângă cele opt imobile obținute în 2013, soții Mardari mai dețineau un apartament și un garaj repartizate anterior gratuit.

Alte donații, alți milionari

Tot anul trecut și tot din donații s-a îmbogățit și magistrata de la judecătoria Buiucani Corina Ursachi, despre care presa a scris că ar fi fina de cununie a fiului lui Ion Muruianu, lucru pe care Ursachi nu l-a contestat.
Astfel, familia judecătoarei a obținut în 2013, prin donație, un apartament de 99,2 m.p.  estimat la 126 de mii de lei și a mai cumpărat unul de 165,4 m.p., estimat la peste 1,1 milioane de lei. Asta pe lângă apartamentul de 55,3 m.p., obținut prin donație în 2008 și altul de 28,4 m.p., cumpărat în același an.    
Pe lângă cele patru apartamente, soții Ursachi s-au ales în 2013 cu un garaj cumpărat cu 10 mii de euro. Iar în anii precedenți, aceștia au obținut prin donație trei spații comerciale  de peste o sută de mii de lei.
Chiar dacă se află în concediu de maternitate, iar la veniturile soțului indică doar 816 lei, familia Ursachi și-a cumpărat anul trecut și o mașină de 108 mii de lei, pe lângă cea de 221 de mii de lei din 2008.

Judecătorii de la fosta Judecătorie Economică sărăcesc

Anul 2013 a fost mai prost însă pentru alți judecători. Președintele Curții de Apel Chișinău Ion Pleșca indică în declarația sa de avere că rămâne înglodat în datorii. Valoarea acestora ajungând până la 18 milioane de lei, în timp ce veniturile familiei cu greu depășesc cifra de 200 de mii de lei.
Judecătorul Curții Supreme de Justiție Vladimir Timofti menționează că a investit 10 mii de euro, luați în credit, în construcția unui bloc de locuit, iar în prezent compania de construcții se află în proces de insolvabilitate.
Totuși, Timofti s-a ales în 2013 și cu un apartament de 45 de m.p., oferit prin donație.
Judecătorul Judecătoriei Comerciale de Circumscripție Victor Orândaș și-a înjumătățit în 2013 averea, în urma divorțului. Magistratul a ajuns chiar să trăiască cu chirie.
Fostul său coleg de la Judecătoria Economică Sergiu Namașco de asemenea s-a despărțit de o mare parte din proprietăți, vânzându-și apartamentul și mașina. Namașco, astăzi judecător la Judecătoria Comercială de Circumscripție, a rămas doar cu o casă cumpărată în 2012 și cu o mașină.

Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri

Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul  2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.

29 aprilie 2013
1226
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
1409
Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
1063
Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
1197
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1171
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
1393