Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 milioane de lei, bani de la părinți și dăruiți la ceremonii

Averi nedeclarate și conflicte de interese 31 ianuarie 2021 606
Anatoli Ichim, președintele raionului Cantemir Sursa: Alegeri.md

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.În declarația de avere însă, pentru anul 2019, declară sume mari de bani în 12 conturi bancare, în valoare totală de 1,245 milioane de lei. Demnitarul a explicat că banii depozitați sunt economii din salarii, banii de la nunți și cumetrii, zile de naștere, dar și bani de la părinți.

De zece ani, Anatoli Ichim face parte din conducerea raionului Cantemir. El a fost șef de direcție în cadrul Consiliului Raional Cantemir, însă, începând cu anul 2011, potrivit declarației de venituri și proprietate pentru anul 2012 de pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a devenit vicepreședinte de raion.

Venituri anuale și conturile bancare

Actul din anul 2012 relevă că Anatoli Ichim avea venituri obținute din depuneri bancare în valoare de peste 78 de mii de lei. În acea declarație sunt menționate și 6 conturi bancare, fără a se preciza sumele de bani de pe ele. În acel an, familia Ichim a declarat un venit total de peste 285 de mii de lei, dintre care 104 mii de lei au fost obținuți în urma unui câștig de cauză într-un proces judiciar.

Anatoli Ichim a declarat, pentru anul 2013, suma de aproape 245 de mii de lei, iar în anul 2014 - circa 220 de mii de lei. De pe site-ul ANI lipsește declarația de venituri și proprietate pentru anul 2015. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 însă, demnitarul declară un venit total de 240 de mii de lei.

În declarația de venit și interese personale pentru anul 2017, la secțiunea „Active financiare”, Ichim, pe atunci consilier local, nu a indicat conturile bancare. În acel an a acumulat un venit de 225 de mii de  lei. Un an mai târziu, în declarația de avere și interese personale din anul 2018 a actualului președinte al raionului Cantemir apar zece conturi bancare pe care acesta deținea active în valoare de 1,05 milioane de lei. În 2018, Ichim a acumulat venituri totale de circa 196 de mii de lei.

Suma, însă, se mărește în anul 2019, când Ichim arată că deține 1,245 milioane de lei în 12 conturi bancare. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, el a ridicat circa 42 de mii de lei salariu de la Organizația Teritorială a Partidului Socialiștilor. Totodată, Ichim a mai indicat suma de peste 4 mii de lei venit de la Consiliul Raional.  

În același timp, în declarație figurează și veniturile soției sale, care este angajată la Liceul Teoretic „Antioh Cantemir”. Respectiv, soția sa a avut, pe parcursul anului 2019, un venit de circa 97 de mii de lei.

Bani de la părinți...

Contactat telefonic de portalul Moldova Curata.md, Anatoli Ichim a  explicat că sumele de bani sunt economii făcute pe parcursul mai multor ani, chiar dacă atât el, cât și soția sa sunt bugetari.

„Eu lucrez de patruzeci și ceva de ani. Dintre ei, 37 - conducător. Și am avut un salariu decent”, ne-a comunicat Ichim. În același timp, el nu a ezitat să vorbească și despre părinții săi, care, potrivit lui, ar fi contribuit la sumele din conturi. „Am avut părinți care au muncit peste 50 de ani”, a remarcat Ichim.

Președintele raionului Cantemir a mai precizat că pe parcursul anilor nu a investit banii în bunuri mobile și imobile, dar i-a depozitat în bancă.

„N-am pământuri, n-am uzine, n-am fabrici. Nu beau și nu fumez”, a ținut să glumească Ichim pe final de discuție.

Anatoli Ichim a mai indicat în anul 2019 că a primit îndemnizații în calitate de consilier local de la Primăria Cantemir și de Consiliul Raional Cantemir – ambele în valoare de peste 18 mii de lei.

Pe parcursul anului 2019, Ichim a încasat circa 57 de mii de lei din depuneri de bani la instituțiile financiare.

Așadar, un simplu calcul ne arată că familia Ichim, conform declarației de avere și interese personale din 2019, a acumulat puțin peste 200 de mii de lei.

Deși declară că nu a investit banii în bunuri imobile și mobile, președintele raionului Cantemir deține două garaje și două apartamente.

În același timp, funcționarul declară patru autoturisme. Cel mai vechi îl are în proprietate din 1981 și valorează, potrivit lui, cinci mii de lei. Iar cel mai nou din 2007 - un Mercedes de peste 190 de mii de lei.

Anatoli Ichim a fost ales în calitate de președinte al raionului Cantemir la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Pe lângă fracțiunea socialiștilor, pentru candidatura lui Anatoli Ichim au mai votat consilierii Partidului Democrat din Moldova, ai Partidului Șor și un consilier al Partidului Nostru. În total, candidatul PSRM a acumulat voturile a 18 consilieri. Anatoli Ichim a fost în vizorul presei în campania prezidențială de la sfârșitul anului trecut.

Anatoli Ichim, președintele raionului Cantemir, alături de Igor Dodon la o întâlnire electorală în satul Stoianovca/Captură foto

Portalul Moldova Curată.md a scris că el, împreună cu vicepreședinții raionului Cantemir, și-au luat zile libere pentru a-i face campanie electorală candidatului PSRM, Igor Dodon. Astfel, în ziua când Igor Dodon a vizitat localități din raion, Ichim l-a însoțit.

Lilia Zaharia

Capitolina Turculeț

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Fostului ministru de Interne, Alexandru Jizdan, i-ar pu...

13 mai 2021
326
2021

Primarul de Ungheni riscă să-și piardă mandatul după ce...

ACTUALIZARE LA 14.01.2021: În rezultatul rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a expediat Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni.

13 ianuarie 2021
1056
2021

Președintele raionului Cantemir are pe conturi 1,245 mi...

Președintele raionului Cantemir, Anatoli Ichim, muncește de ani buni în funcții publice de conducere, cu un salariu de bugetar. La fel și soția sa.

31 ianuarie 2021
607
2021

ANI a pornit un control pe numele lui Igor Șarov, refer...

05 februarie 2021
671