Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de interese

Arhiva 9 septembrie 2016 1288
Radu Blaj

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.La începutul anului trecut, Moldova Curată a relatat despre faptul că în anii 2013 şi 2014 Radu Blaj a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”. Atunci Moldova Curată a intrat în posesia copiilor câtorva autorizaţii în care documentaţia de proiect a fost elaborată de această firmă.

Astfel, la 30 aprilie 2013, Radu Blaj, în calitate de arhitect-şef interimar, a autorizat executarea lucrărilor de construcţie a trei case de locuit individuale în cartierul locativ „Bucovina” din municipiul Chişinău. Şi în anul 2014 arhitectul a semnat o autorizaţie, a cărei documentaţie de proiect a fost elaborată de aceeaşi firmă. Este vorba despre autorizarea construcţiei unui bloc pe strada „Bariera Orhei” din sectorul Râşcani al capitalei.

La scurt timp de la publicarea materialului, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Radu Blaj a contestat în instanţă decizia. În luna iunie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a dat câştig de cauză CNI. Nici de data aceasta Blaj nu a fost de acord cu hotărârea, aşa că funcţionarul a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. Atunci, avocatul lui Blaj, Vladislav Roşca, motiva că “cercetând minuţios actele contrasemnate de către Radu Blaj, se constată că, acestea au fost avizate în corespundere cu atribuţiile sale de serviciu, nefiind admisă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece beneficiarii autorizaţiilor de construcţii sunt întreprinderi, conducătorii cărora nu sunt persoane apropiate ale apelantului”.

Conflict de interese confirmat şi de CSJ

Judecătorii de la Curtea de Apel au decis că argumentele apărătorului nu sunt întemeiate şi au respins apelul, astfel menţinând decizia primei instanţe.

Radu Blaj a mers şi la Curtea Supremă de Justiţie, însă şi aici a pierdut procesul.  O decizie irevocabilă a fost emisă în luna mai.

Potrivit actului CNI, pentru încălcarea admisă, Radu Blaj ar fi trebuit să fie sancţionat cu o amendă de până la 6 mii de lei, iar după ce actul de constatare a rămas în vigoare,  Comisia ar fi trebuit să depună o solicitare în instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor semnate şi avizate în conflict de interese de Radu Blaj.

Funcţionarul însă a scăpat de sancţiune şi de alte procese de judecată. El a explicat pentru Moldova Curată că Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) nu l-a amendat, deoarece ar fi expirat termenul de prescripţie de la data admiterii ilegalităţii. Nici actualul ANI nu a mers în instanţă pentru a solicita anularea contractelor.

Au urmat şi alte scăpări

Acest caz nu este singurul în care Radu Blaj scapă de justiţie. În această săptămână funcţionarul a revenit la serviciu, chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de corupţie. El este cercetat pentru că, împreună cu alţi funcţionari de la primărie, ar fi estorcat bani de la agenţi economici în schimbul perfectării unor acte.

Radu Blaj a fost deţinut în izolatorul CNA, fiind plasat acolo la solicitarea procurorilor, apoi Judecătoria Buiucani a Capitalei a emis pe numele lui un mandat de arest la domiciliu. Ulterior, el a ajuns din nou în izolatorul CNA, iar la sfârşitul lunii august curent, Blaj fost lăsat sub control judiciar, întrucât a plătit o cauţiune de 140.000 de lei. 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Alexandru Cimbriciuc: „Demisia a fost planificată. Jurn...

La câteva zile după ce şi-a prezentat demisia, viceministrul Apărării Alexandru Cimbriciuc spune că această acțiune nu are nici o legătură cu scandalul în care a fost implicat fiul său. În timp ce ministrul Apărării Anatol Şalaru afirmă că respectă decizia lui Cimbriciuc, mai multe organizaţii de media solicită Procuraturii Generale să investigheze acest caz, iar demnitarul să fie sancționat conform legii.

15 iulie 2016
982
Arhiva

Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma ned...

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.

23 noiembrie 2015
827
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
895
Arhiva

Președintele raionului Strășeni, care s-a dus în Români...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-ar putea autosesiza în cazul președintelui raionului Strășeni, Mihail Popa, care a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. O fotografie cu automobilul acestuia, cu numere de înmatriculare RM A 147 a apărut zilele trecute pe Facebook. Popa susține că a fost în România în interes strict de serviciu. 

11 ianuarie 2016
1199
Arhiva

Profil candidat: Irina Lozovan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1657
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
1201