Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de interese

Arhiva 9 septembrie 2016 1259
Radu Blaj

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.



La începutul anului trecut, Moldova Curată a relatat despre faptul că în anii 2013 şi 2014 Radu Blaj a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”. Atunci Moldova Curată a intrat în posesia copiilor câtorva autorizaţii în care documentaţia de proiect a fost elaborată de această firmă.

Astfel, la 30 aprilie 2013, Radu Blaj, în calitate de arhitect-şef interimar, a autorizat executarea lucrărilor de construcţie a trei case de locuit individuale în cartierul locativ „Bucovina” din municipiul Chişinău. Şi în anul 2014 arhitectul a semnat o autorizaţie, a cărei documentaţie de proiect a fost elaborată de aceeaşi firmă. Este vorba despre autorizarea construcţiei unui bloc pe strada „Bariera Orhei” din sectorul Râşcani al capitalei.

La scurt timp de la publicarea materialului, Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Radu Blaj a contestat în instanţă decizia. În luna iunie 2015, Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău a dat câştig de cauză CNI. Nici de data aceasta Blaj nu a fost de acord cu hotărârea, aşa că funcţionarul a atacat-o la Curtea de Apel Chişinău. Atunci, avocatul lui Blaj, Vladislav Roşca, motiva că “cercetând minuţios actele contrasemnate de către Radu Blaj, se constată că, acestea au fost avizate în corespundere cu atribuţiile sale de serviciu, nefiind admisă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece beneficiarii autorizaţiilor de construcţii sunt întreprinderi, conducătorii cărora nu sunt persoane apropiate ale apelantului”.

Conflict de interese confirmat şi de CSJ

Judecătorii de la Curtea de Apel au decis că argumentele apărătorului nu sunt întemeiate şi au respins apelul, astfel menţinând decizia primei instanţe.

Radu Blaj a mers şi la Curtea Supremă de Justiţie, însă şi aici a pierdut procesul.  O decizie irevocabilă a fost emisă în luna mai.

Potrivit actului CNI, pentru încălcarea admisă, Radu Blaj ar fi trebuit să fie sancţionat cu o amendă de până la 6 mii de lei, iar după ce actul de constatare a rămas în vigoare,  Comisia ar fi trebuit să depună o solicitare în instanţa de judecată pentru constatarea nulităţii actelor semnate şi avizate în conflict de interese de Radu Blaj.

Funcţionarul însă a scăpat de sancţiune şi de alte procese de judecată. El a explicat pentru Moldova Curată că Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) nu l-a amendat, deoarece ar fi expirat termenul de prescripţie de la data admiterii ilegalităţii. Nici actualul ANI nu a mers în instanţă pentru a solicita anularea contractelor.

Au urmat şi alte scăpări

Acest caz nu este singurul în care Radu Blaj scapă de justiţie. În această săptămână funcţionarul a revenit la serviciu, chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de corupţie. El este cercetat pentru că, împreună cu alţi funcţionari de la primărie, ar fi estorcat bani de la agenţi economici în schimbul perfectării unor acte.

Radu Blaj a fost deţinut în izolatorul CNA, fiind plasat acolo la solicitarea procurorilor, apoi Judecătoria Buiucani a Capitalei a emis pe numele lui un mandat de arest la domiciliu. Ulterior, el a ajuns din nou în izolatorul CNA, iar la sfârşitul lunii august curent, Blaj fost lăsat sub control judiciar, întrucât a plătit o cauţiune de 140.000 de lei. 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

(Ne)cunoscuţii din Parlament

 - CV-urile actualilor deputaţi?  

16 martie 2015
895
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
884
Arhiva

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...

Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.

14 iulie 2017
754
Arhiva

Ambasadorul Norvegiei la Kiev: „Este aproape imposibil...

În Republica Moldova și Ucraina, unde corupția este prezentă în toate domeniile, rolul jurnaliștilor de investigație și al organizațiilor neguvernamentale este unul colosal în procesul de prevenire. Este una dintre concluziile formulate de participanții la conferința regională "S.T.O.P Corupția", care se desfășoară la 30 și 31 mai la Kiev și la care participă jurnaliști de investigație, activiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din ambele țări.

31 mai 2016
742
Arhiva

„Declaraţiile de integritate: între declararea intenţie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md, vă invită la masa rotundă  „Declaraţiile de integritate: între declararea intenţiei şi confirmarea integrităţii”, care va avea loc joi, 11 februarie 2016, cu începere de la ora 14:30, în Sala de conferinţe a Hotelului "Jolly Alon" (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2016
871
Arhiva

Leova: președinte de raion fără declarație de avere pub...

Raionul Leova riscă să rămână fără președinte. Alegerea liberal-democratului Ion Gudumac, votat în această vară fără a fi creată o majoritate în Consiliul Raional, a fost contestată în instanță de reprezentanții Partidului Democrat (PDM), în frunte cu Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion. Procesul este în prezent pe rol la Judecătoria Leova.

28 noiembrie 2015
1224