Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decurge anevoios

Arhiva 7 iunie 2013 1804
Valentin Crudu

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.În luna decembrie a anului trecut, ca urmare a unei revizii financiare efectuate la Ministerul Educaţiei (ME), Valentin Crudu era acuzat de cheltuirea nejustificată a mijloacelor financiare oferite de UNICEF, bani ce erau planificaţi pentru reformarea sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă. La scurt timp după finisarea acestei revizii, la 18 decembrie 2012, Maia Sandu, ministra Educaţiei, l-a demis pe Valentin Crudu, acestuia fiindu-i intentat şi un dosar penal pentru abuz în serviciu. Valentin Crudu a acţionat la rândul său ME în judecată, pe motiv că ar fi fost demis ilegal.

Şedinţă de judecată amânată

La 4 iunie curent, urma să se desfăşoare o ședință de judecată, însă aceasta nu a avut loc. „Nu se reuşeşte de ceva timp să se desfăşoare şedinţa, invocându-se diferite motive. De data aceasta, şedinţa nu a avut loc, deoarece, mai nou, Ministerul Educaţiei şi-a schimbat avocatul şi acesta a solicitat mai mult timp pentru pregătire”, a declarat Nagacevschi.

Valentin Crudu va reveni la minister?

Fostul şef de direcţie de la ME a declarat că, atunci când va câştiga procesul de judecată, va hotărî dacă va reveni sau nu la Ministerul Educaţiei. „Acum îmi las avocatul să îşi facă treaba, pe urmă mă voi gândi cum voi acţiona”, a afirmat Valentin Crudu.

Amintim că ziarul Jurnal de Chişinău a publicat anterior un articol în care menţiona faptul că Valentin Crudu ar fi angajat persoane în cadrul unui proiect UNICEF care primeau salarii de circa 8000 de lei pe lună pentru servicii „neclare”. Tot Jurnal de Chişinău a scris despre casa de „milioane” a lui Crudu, construită doar din salarii bugetare, fiindcă „şi soţia domnului Crudu este bugetară, ocupând funcţia de şefă de secţie în cadrul Departamentului general pentru educaţie, tineret şi sport (DGETS) al municipiului Chişinău”.

Lilia Zaharia

Casa lui Valentin Crudu de la DurlestiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
800
Arhiva

Fiscul nu îi va verifica pe deputații care au donat par...

08 septembrie 2015
824
Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
793
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
790
Arhiva

La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...

Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.

21 martie 2017
1003
Arhiva

OTC Orhei a închis ochii la un conflict de interese

Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să verifice existența unui conflict de interese la primăria Horodişte, Rezina, abia la un an şi jumătate după ce Moldova Curată a scris despre asta. Atunci şeful OTC spunea că nu vede un conflict de interese în faptul că la Horodişte soţia primarului este secretar al consiliului local.

09 octombrie 2014
1006