Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decurge anevoios

Arhiva 7 iunie 2013 1709
Valentin Crudu

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.



În luna decembrie a anului trecut, ca urmare a unei revizii financiare efectuate la Ministerul Educaţiei (ME), Valentin Crudu era acuzat de cheltuirea nejustificată a mijloacelor financiare oferite de UNICEF, bani ce erau planificaţi pentru reformarea sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă. La scurt timp după finisarea acestei revizii, la 18 decembrie 2012, Maia Sandu, ministra Educaţiei, l-a demis pe Valentin Crudu, acestuia fiindu-i intentat şi un dosar penal pentru abuz în serviciu. Valentin Crudu a acţionat la rândul său ME în judecată, pe motiv că ar fi fost demis ilegal.

Şedinţă de judecată amânată

La 4 iunie curent, urma să se desfăşoare o ședință de judecată, însă aceasta nu a avut loc. „Nu se reuşeşte de ceva timp să se desfăşoare şedinţa, invocându-se diferite motive. De data aceasta, şedinţa nu a avut loc, deoarece, mai nou, Ministerul Educaţiei şi-a schimbat avocatul şi acesta a solicitat mai mult timp pentru pregătire”, a declarat Nagacevschi.

Valentin Crudu va reveni la minister?

Fostul şef de direcţie de la ME a declarat că, atunci când va câştiga procesul de judecată, va hotărî dacă va reveni sau nu la Ministerul Educaţiei. „Acum îmi las avocatul să îşi facă treaba, pe urmă mă voi gândi cum voi acţiona”, a afirmat Valentin Crudu.

Amintim că ziarul Jurnal de Chişinău a publicat anterior un articol în care menţiona faptul că Valentin Crudu ar fi angajat persoane în cadrul unui proiect UNICEF care primeau salarii de circa 8000 de lei pe lună pentru servicii „neclare”. Tot Jurnal de Chişinău a scris despre casa de „milioane” a lui Crudu, construită doar din salarii bugetare, fiindcă „şi soţia domnului Crudu este bugetară, ocupând funcţia de şefă de secţie în cadrul Departamentului general pentru educaţie, tineret şi sport (DGETS) al municipiului Chişinău”.

Lilia Zaharia

Casa lui Valentin Crudu de la Durlesti



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Finanțele partidelor din R. Moldova, ascunse de ochii a...

Pe nicio pagină web a partidelor politice parlamentare din ţara noastră nu sunt publicate rapoartele financiare anuale, unde cetăţenii să vadă care au fost veniturile şi cheltuielile planificate şi realizate de aceste partide în fiecare an. Deşi actuala Lege privind partidele politice nu prevede expres ca aceste rapoarte să fie făcute publice, unii experţi sunt de părere că partide ar trebui să-şi respecte electoratul şi să prezinte toată suma mijloacelor financiare care a fost acumulată pe parcursul unui an.

03 mai 2013
889
Arhiva

Regulamentul CSM care impune restricții jurnaliștilor...

Încercarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a impune restricții accesului jurnaliștilor și cetățenilor la ședințele de judecată a eșuat. Regulamentul aprobat la sfârșitul lunii septembrie, dar despre care s-a aflat abia acum, după publicarea în Monitorul Oficial, va fi supus consultărilor publice. S-a întâmplat după ce câteva organizații de media au emis o declarație în care calificau acțiunea CSM drept abuz și solicitau ca documentul să fie anulat. 

25 octombrie 2016
799
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
768
Arhiva

Profil candidat: Igor Munteanu

Integritatea în activitatea politică

18 ianuarie 2019
891
Arhiva

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

02 ianuarie 2015
787
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
914