Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decurge anevoios

Arhiva 7 iunie 2013 1800
Valentin Crudu

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.



În luna decembrie a anului trecut, ca urmare a unei revizii financiare efectuate la Ministerul Educaţiei (ME), Valentin Crudu era acuzat de cheltuirea nejustificată a mijloacelor financiare oferite de UNICEF, bani ce erau planificaţi pentru reformarea sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă. La scurt timp după finisarea acestei revizii, la 18 decembrie 2012, Maia Sandu, ministra Educaţiei, l-a demis pe Valentin Crudu, acestuia fiindu-i intentat şi un dosar penal pentru abuz în serviciu. Valentin Crudu a acţionat la rândul său ME în judecată, pe motiv că ar fi fost demis ilegal.

Şedinţă de judecată amânată

La 4 iunie curent, urma să se desfăşoare o ședință de judecată, însă aceasta nu a avut loc. „Nu se reuşeşte de ceva timp să se desfăşoare şedinţa, invocându-se diferite motive. De data aceasta, şedinţa nu a avut loc, deoarece, mai nou, Ministerul Educaţiei şi-a schimbat avocatul şi acesta a solicitat mai mult timp pentru pregătire”, a declarat Nagacevschi.

Valentin Crudu va reveni la minister?

Fostul şef de direcţie de la ME a declarat că, atunci când va câştiga procesul de judecată, va hotărî dacă va reveni sau nu la Ministerul Educaţiei. „Acum îmi las avocatul să îşi facă treaba, pe urmă mă voi gândi cum voi acţiona”, a afirmat Valentin Crudu.

Amintim că ziarul Jurnal de Chişinău a publicat anterior un articol în care menţiona faptul că Valentin Crudu ar fi angajat persoane în cadrul unui proiect UNICEF care primeau salarii de circa 8000 de lei pe lună pentru servicii „neclare”. Tot Jurnal de Chişinău a scris despre casa de „milioane” a lui Crudu, construită doar din salarii bugetare, fiindcă „şi soţia domnului Crudu este bugetară, ocupând funcţia de şefă de secţie în cadrul Departamentului general pentru educaţie, tineret şi sport (DGETS) al municipiului Chişinău”.

Lilia Zaharia

Casa lui Valentin Crudu de la Durlesti



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.

07 aprilie 2014
901
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2135
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
812
Arhiva

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
1032
Arhiva

Ce se ascunde în spatele afacerilor de pe piața farmace...

Situația de pe piața farmaceutică din R. Moldova este alarmantă, atenționează comisia parlamentară de anchetă privind examinarea situației pe această piață. Portalul "Moldova Curată” a făcut rost de raportul acestei comisii care dezvăluie ce se ascunde în spatele medicamentelor care ne sunt administrate atunci când ne îmbolnăvim.

12 august 2013
891
Arhiva

Conflictul de interese de la Cuizăuca continuă și în ma...

De patru ani, Ion Țurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, continuă să lucreze cu sora sa în aceeași instituție, ea fiind contabilă-șefă. Chiar dacă acum doi ani, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situația nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) trebuia să-l acționeze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluționează amiabil acest conflict.  

29 noiembrie 2015
1160