Profil candidat: Demian CARASENI

Alegeri în AP din UTAG 12 septembrie 2021 987Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Demian Caraseni candidează independent pe cirsumscripția nr. 28 Congaz. El are 55 de ani, de profesie este pedagog, însă în cea mai mare parte a carierei sale s-a ocupat de politică și a deținut funcții în instituții de stat. A practicat luptele libere, este maestru în sport şi deţine titlul de antrenor emerit. Demian Caraseni a fost, timp de două mandate, primar al satului său de baștină, Congaz din autonomia găgăuză, fiind ales în 2003 și în 2007. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. În anul 2007 a primit ordinul Meritul Civic de la președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. În 2008 a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe lista comunițtilor și a fost ales vicepreședinte al AP. Ulterior, a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlament. În prezent, Demian Caraseni deține funcția de șef al Biroului teritorial din Găgăuzia al Parlamentului Republicii Moldova.

Integritatea în declararea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2020, Demian Caraseni indică venitul salarial de la Parlament – 73 de mii de lei și venitul soției, angajată la Primăria Congaz – 88 de mii de lei. Familia sa deține trei terenuri extravilane, dobândite de la fostul colhoz din Congaz, o casă d elocuit și un garaj, ambele dobândite în anul 1988 de la colhoz. Candidatul a cumpărat în anul 2018 o mașină Skoda Kodiak in leasing, cu 29,5 mii de euro. Mai deține un autoturism VAZ cumpărat în anul 2000.

În anul 2016, Comisia Națională de Integritate, actuala ANI, a emis un act de constatare pe numele lui Demian Caraseni, deputat PDM în acel moment, aplicându-i un „avertisment de integritate” pentru că nu și-a depus, imediat ce a devenit deputat, declarația de avere și interese. CNI a verificat declarația și veniturile deputatului și a constatat că nu există diferențe vădite între veniturile oficiale și bunurile dobândite. În anii următori, Caraseni și-a depus la timp declarațiile de avere.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar      

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Viorica Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Ivan DIMITROGLO

14 septembrie 2021
770
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

14 septembrie 2021
1032
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: ALEXANDR CHENDIGHELEAN

08 septembrie 2021
1004
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VALENTIN GAIDARJI

14 septembrie 2021
1176
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Ilia UZUN

11 septembrie 2021
1214
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
795