Profil candidat: Nicolai DRAGAN

Alegeri în AP din UTAG 17 septembrie 2021 1023Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Nicolai Dragan candidează în circumscripția nr. 30, satul Copceac, ca reprezentant al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). El are doi contracandidați: Gheorghii Gaidarji și Valerii Manastîrlî. Candidatul are studii în domeniul ingineriei, dar și în domeniul juridic. Din 1992, adică de la fondare, și până în prezent, este președinte al colhozului „Pobeda”. Nicolai Dragan a făcut parte și din legislatura precedentă a AP, 2016-2021, cand a fost președintele Comisiei pentru agricultură, industrie prelucrătoare, resurse naturale și mediu.

Anterior a mai ocupat funcția de deputat, în 2012-2016 a reprezentat Partidul Comuniștilor în Adunarea Populară, iar fostul președinte comunist, Vladimir Voronin i-a oferit Titlul onorific de Om Emerit.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Colhozul „Pobeda” este unul bogat, judecând după venitul din vânzări obținut în anii 2017-2019. Potrivit portalului Infobase.md, acest colhoz a înregistrat în ultimii trei ani un venit total de 139,7 de milioane de lei. Totuși, Nicolai Dragan indică un salariu relativ mic din administrarea lui. Potrivit declarației de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, care reflectă câștigurile din ultimii doi ani, el a obținut un venit salarial de circa 145 de mii de lei, adică în jur de șase mii de lei lunar. Din darea în arendă a unui bun, familia Dragan a primit în aceeași perioadă peste 7 mii de lei. Familia deține trei terenuri agricole situație în satul Copceac, satul lui de baștină, de asemenea și o casă de locuit cu suprafața de circa 120 metri pătrați, care se află tot în satul Copceac. Dragan mai indică în documentul de la CEC din Găgăuzia o mașină de model Audi 6, însă nu indică valoarea ei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Nicolai Dragan a declarat anul trecut că din 2020 cooperativa colectivă „Pobeda” va putea conta pe primirea de subvenții din bugetul de stat al Republicii Moldova, după ce au fost operate unele modificări la statutul întreprinderii. El a mai motivat că „Pobeda” plătește peste 5 milioane de lei anual impozite și merită aceste subvenții.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Alexandr TARNAVSKI

12 septembrie 2021
1080
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: ALEXANDR CHENDIGHELEAN

08 septembrie 2021
1028
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: STEPAN CARA

07 septembrie 2021
972
Alegeri în AP din UTAG

Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie p...

24 septembrie 2021
1427
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Ivan DIMITROGLO

14 septembrie 2021
797
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VLADIMIR CÎSSA

07 septembrie 2021
1499