Profil candidat: VICTOR PETROV
Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Victor Petrov candidează independent pe circumscripția nr. 2 Comrat. Candidatul are 46 de ani și este jurist de profesie. Se prezintă însă ca om de afaceri, deținător a cel puțin două companii, una în domeniul turismului, „Damla-Tur”, și alta în domeniul IT, „IT-Holding”, după cum anunță el însuși într-un interviu pentru Gagauznews.md. În datele biografice depuse la Comisia Electorală a Găgăuziei, drept loc de muncă Victor Petrov a indicat compania internațională „TEZ-TOUR”. Într-un interviu, el a precizat că este director regional pentru această companie.
Victor Petrov a devenit cunoscut în viața politică din Găgăuzia începând cu mijlocul anului 2020, când a creat organizația obștească ”Centrul Comunitar Anticriză”, cunoscut în regiune cu denumirea Народный Антикризисный Штаб. Organizația desfășoară diferite acțiuni de susținere a populației din Găgăuzia, acordând ajutoare nevoiașilor, inclusiv sub formă de pachete alimentare. În turul al doilea al campaniei electorale din toamna anului 2020, când la funcția de președinte al Republicii Moldova candidau Igor Dodon și Maia Sandu, Victor Petrov a citit, la o conferință de presă, o declarație din numele ”forțelor obștești din Găgăuzia”/”заявление общественных сил Гагаузии”, prin care a anunțat că deține informații că specialiști americani și serviciile secrete din România ar pregăti provocări pentru ziua alegerilor, pentru a-l învinui pe președintele de atunci Igor Dodon de fraudarea alegerilor. Petrov a spus că ”forțele obștești din Găgăuzia” sunt gata să-l apere pe Igor Dodon în cazul în care „Vestul” va încerca să „destabilizeze” situația în Moldova.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declarația de avere depusă pe propria răspundere la CEC Găgăuzia, Victor Petrov arată că deține o casă de locuit, a cărei valoare nu o declară, și două autoturisme scumpe – un Porsche cumpărat în anul 2019 cu 80 000 de euro și un Land Rover cumpărat în anul 2020 cu 35 000 de euro. Candidatul este co-fondator în trei societăți comerciale, una înregistrată în Germania și două în Republica Moldova.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Potrivit datelor biografice prezentate la CEC, Victor Petrov nu a deținut până acum funcții publice, activând exclusiv în sfera businessului, iar din 2020, ocupându-se și de proiecte sociale în cadrul „Centrului Comunitar Anticriză”. Deși organizează frecvent acte de caritate și a instituit cel puțin două linii de transport social/gratuit în Comrat – curse de microbuz pentru pensionari și oameni cu venituri mici - , deocamdată nu este clar care sunt sursele de finanțare ale acestui centru. Pe pagina web oficială nu sunt publicate rapoartele privind donatorii sau sursele de venit.
Solicitat de MoldovaCurata.md, Biroul Național de Statistică ne-a informat că „Centrul Comunitar Anticriză” nu a depus raportul financiar pentru anul 2020, deși ar fi trebuit să o facă în prima jumătate a anului curent.
De asemenea, Serviciul Fiscal de Stat ne-a informat că „Centrul Comunitar Anticriză” a depus Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru organizațiile necomerciale pentru anul 2020, însă în ea nu a declarat vreun venit, respectiv, „Serviciul Fiscal de Stat nu deține informații despre sursele de venituri ale contribuabilului sus-menționat”. În răspuns se mai spune că această organizație obștească nu a fost controlată niciodată de către Fisc.
Victor Petrov: Activitatea НАШ se face în baza donațiilor oamenilor, dar nu sub formă de bani
Comentariul lui Victor Petrov: „Organizația НАШ nu a luat bani de la nimeni. Totul e din donații. Adică oamenii pot aduce produse, lucruri de primă necesitate. Dacă cineva voia să dea bani, noi le spuneam că e nevoie de asta sau asta, medicamente, cam așa, în acest format.
MC: Dvs ați împărțit oamenilor pachete cu alimente, de același fel, cum puteau dona oamenii același fel de pachete?
Victor Petrov: Da, dacă erau donații de la agenți economici - cineva dădea făină, cineva hrișcă, cineva paste sau făinoase. Și din asta formam pachetele sociale pe care le dădeam persoanelor social-vulnerabile.
MC: Iar transportul social la Ceadîr-Lunga și Comrat? Din ce bani a fost instituit?
Victor Petrov: Autobuzele au fost cumpărate de voluntari pe banii lor proprii și ne-au fost transmise nouă în folosință. Deci ele nu aparțin organizației, sunt autobuzele voluntarilor. Un băiat a cumpărat autobuzele, a fost ideea, ne-am adunat... Și iată au fost cumpărate autobuzele, dar noi nu avem nici o legătură cu procurarea lor, ele ne-au fost transmise ca să executăm aceste rute sociale.
MC: Biroul Național de Statistică ne-a informat că НАШ nu a depus raportul financiar pentru anul trecut, așa cum prevede legea.
Victor Petrov: Nu am depus, deoarece nu am avut fluxuri financiare, de aceea nu am avut ce depune. Dar, iată, acum vreo patru zile am deschis o urnă cu donații în numerar și ele deja vor fi declarate oficial. Noi vom face asta după alegeri, pentru că nu vrem politizarea acestei acțiuni. Tot din această cauză acum, în campania electorală, activitatea НАШ este un pic stopată. Am creat o comisie, care a fixat totul, la deschiderea urnei, și iată aceste date vor fi depuse la Serviciul fiscal. În conturile bancare afișate pe site nu s-a adunat nici o donație. Dacă am fi avut, le-am fi declarat la Fisc”.
De asemenea, organizația de caritate a intrat în conflict cu Consiliul local al orașului Ceadîr-Lunga, unde urma să instituie o cursă de transport de pasageri, gratuită, pentru pensionari și persoane nevoiașe. Consiliul local, printr-o decizie, a stabilit că autorizează circulația pe traseul respectiv din orașul Ceadîr-Lunga numai dacă va exista o autorizație de la Asociația Națională a Transportatorilor Auto (ANTA), întrucât nu-și poate asuma asigurarea securității pasagerilor. Consilierii erau nemulțumiți și d efaptul că ruta „socială” crea concurență neloială transportatorilor privați din oraș.
Nemulțumit de decizie, „Centrul Comunitar Anticriză” a dat în judecată Consiliul local, însă a pierdut procesul definitiv, prin hotărârea Curții de Apel Comrat. Întrebat cum s-a rezolvat conflictul cu administrația locală, Victor Petrov a răspuns: „Noi continuăm să ajutăm categoriile sociale ale populației. Ei au încetat să se mai revolte și noi continuăm să lucrăm”.
Numele organizației НАШ, fondate de Victor Petrov, a apărut și într-o investigație jurnalistică referitoare la cumpărarea, în vara anului 2020, de către Comitetul Executiv al Găgăuziei, cu bani donați de Uniunea Europeană a două aparate de ultrasonografie, ca ajutor în pandemie. Aparatele au fost cumpărate prin negocieri directe, adică fără concurs, de la o firmă care fusese creată cu două săptămâni înainte de încheierea contractului de către un activist al organizației НАШ, Iurii Cara. Aceasta a încasat 156 000 de lei suplimentar decât dacă Executivul ar fi cumpărat aparatele direct de la distribuitorul din Chișinău. Atunci НАШ a reacționat printr-un comunicat de presă, amenințând că va da în judecată media care au publicat investigația, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, Direcția teritorială Sud a CNA a anunțat că nu a găsit elemente de corupție în desfășurarea acestei achiziții.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Viorica Zaharia
Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!