Profil candidat: Alexandr TARNAVSKI

Alegeri în AP din UTAG 12 septembrie 2021 462Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Alexandr Tarnavski, actualul vicepreședinte al Adunării Populare din Găgăuzia, candidează pe circumscripția nr. 3 din Comrat pentru un nou mandat. El are 44 de ani și de profesie este economist. La alegerile din 2016 la fel a candidat independent, fiind însă susținut de democrați. Atunci Alexandr Tarnavski era membru al Mişcării „Noua Găgăuzia”, condusă de fostul primar din Comrat, Nicolae Dudoglo, actual candidat la funcția de deputat în AP. Potrivit unui comunicat emis în anul 2012 de Partidul Democrat din Moldova, Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzia” a aderat la PDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Pe parcursul a doi ani, Alexandr Tarnavski a obținut venituri salariale de la mai multe instituții. Astfel, el a arătat în declarația de avere și interese personale depusă la CEC din Găgăuzia că a avut, pe parcursul anilor 2019-2020, un venit salarial de 452 754 de lei de la Adunarea Populară. Din activitatea didactică la Universitatea de Stat din Comrat a obținut 17 072 de lei, iar de la Asociația Pro Europa – 12 722 de lei.

Tot pe parcursul a doi ani a avut de la Casa Națională de Asigurări Sociale indemnizații în valoare totală de 56 612 lei, apoi 8 111 lei. Tot de la CNAS a primit o compesație în valoare18 151 de lei. De asemenea, a ridicat și indemnizații pentru hrană de la APG: 20 556 de lei. În calitate de diurnă a primit de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) o compensație în valoare de 707 dolari americani.

Soția sa a declarat un salariu pe doi ani de 17 7846  în calitate de angajată la Direcția Generală Relații Externe a Autonomiei Găgăuze. Alexandru Tarnavski mai indică în declarația de avere un apartament de 51 de metri pătrați, obținut în anul 2003 și un autoturism de model Volkswagen Golf în valoare de 100 de mii de lei. În conturile bancare, candidatul indică circa 3 mii de euro, 890 de lei și 142 dolari americani. În anul 2019 acesta a accesat două credite bancare în valoare totală de 330 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Alexandr Tarnavskii a activat mai mulți ani în cadrul Primăriei municipiului Comrat, unde a deținut funcțiile de contabil adjunct, de specialist în atragerea investițiilor, iar mai apoi de viceprimar pe probleme financiar-bugetare. De asemenea, Tarnavski a condus Direcția Finanțe a raionului Comrat. Imediat după alegerile din APG din anul 2016, Tarnavski a fost ales în funcția de președinte al Adunării. Atunci, deputatul Serghei Cimpoeș a contestat această alegere, menționând că Tarnavski nu cunoaște limba găgăuză, de aceea numirea sa în calitate de președinte al APG contravine legislației autonomiei. O lună mai târziu, Tarnavski și-a dat demisia. Citat de portalul din regiune Gagauzinfo.md, el a precizat atunci:

„Plec din funcție dintr-un singur motiv – eu nu posed limba găgăuză. Cred că Adunarea Populară a Găgăuziei trebuie să funcționeze în conformitate cu legea. Este greșit să începem lucrul cu încălcarea postulatelor de bază (...). Am vrut să fac multe lucruri bune pentru autonomie. Dar nicio intenție bună nu trebuie să prevaleze asupra legilor. Sunt sigur că organul legislativ al autonomiei trebuie să fie condus de o persoană care posedă limba găgăuză, este patriot și va apăra autonomia”, a mai precizat deputatul.

Astfel, șeful Legislativului local a devenit Vladimir Cîssa, care în acea perioadă deținea funcția de vicepreședinte al APG, în prezent fiind și el candidat la funcția de deputat în APG.

 Alexandr Tarnavski a explicat pentru portalul MoldovaCuarata.md că legislația din autonomie nu impune conducerii AP să cunoască limba găgăuză, dar el a demisionat din respect pentru locuitorii din regiune.

„Atunci s-au început discuții, învinuiri și pentru ca ceilalți colegi să nu creadă că eu ambiții să fiu președinte, am demisionat. Eu nu am vrut să fiu președinte al AP, dar  la rugămintea colegilor mei, care au argumentat că figura mea va consolida lucrul în Adunarea Populară, am acceptat acest lucru. Astfel că peste o lună mi-am depus demisia”, a menționat Tarnavski, precizând că în prezent limba rusă este limba de lucru în Legislativ, iar acea condiție de a cunoaște limba găgăuză era de fapt un pretext. Alexandr Tarnavskii a conchis că nici în prezent nu posedă bine limba găgăuză.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VLADIMIR CÎSSA

07 septembrie 2021
843
Alegeri în AP din UTAG

Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie p...

24 septembrie 2021
782
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
367
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

14 septembrie 2021
497