Profil candidat: Ivan DIMITROGLO

Alegeri în AP din UTAG 14 septembrie 2021 232Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Ivan Dimitroglo candidează pe circumscripția nr. 4 Comrat ca reprezentant al Blocului Socialiștilor și Comuniștilor. Are 28 de ani și de profesie este jurist. În anul 2019 a devenit consilier municipal la Comrat pe lista socialiștilor.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese depusă la CEC a Găgăuziei în iulie 2021, Ivan Dimitrioglo arată că în ultimii doi ani a vut venituri salariale de la Parlament – în calitate de asistent al deputatului – 40 000 de lei, de la Agenția Servicii Publice – circa 65 000 de lei și alte câteva mii de lei de la un gimnaziu-grădiniță. Soția sa a încasat indemnizații pentru creșterea copilului de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Ivan Dimitroglo nu indică nici un imobil în declarația de avere. El a declarat pentru Moldova Curată că trăiește temporar în casa părinților. Deține o mașină Mercedes fabricată în 1999 și cumpărată de el anul trecut cu 5 mii de euro. Notăm că tot anul trecut Dimitroglo a contractat două credite pe un termen de un an. Unul – de 10 mii de lei, iar altul – de 5350 de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Ivan Dimitroglo este în prezent șef al Secției Comrat pentru înmatricularea transportului al Agenției Servicii Publice (МРЭО). Până a veni în această funcție, Ivan Dimitroglo ne-a comunicat că a lucrat jurist la Compania „Demir Agro”, fondată și condusă de fratele bașcanei Irina Vlah, Serghei Vlah. Compania a este în prezent în stare de insolvență pentru neachitarea unor datorii și a unui credit de 4 milioane de lei către Moldincombank. Detalii – aici. După „Demir Agro” Ivan Dimitroglo a lucrat, în anul 2019, asistent al deputatului socialist (помошник депутата) în Parlamentul Republicii Moldova Alexandr Suhodolschi. În alegerile parlamentare din 2019, Dimitrioglo a făcut campanie pentru Suhodolschi.

În pofida veniturilor modeste pe care le declară, Ivan Dimitroglo a donat, în anul 2018, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova 13 500 de lei, după cum se arată în Raportul financiar depus de formațiune la Comisia Electorală Centrală. Întrebat dacă într-adevăr a donat acești bani, Ivan Dimitroglo ne-a răspuns că despre asta ar trebui să întrebăm serviciul de presă al Partidului Socialiștilor.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Viorica Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros MoldovaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VALENTIN GAIDARJI

14 septembrie 2021
353
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VLADIMIR CÎSSA

07 septembrie 2021
509
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Roman TIUTIN

11 septembrie 2021
640
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

14 septembrie 2021
326