Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

Alegeri în AP din UTAG 14 septembrie 2021 728Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Nicolai Dudoglo candidează pe circumscripția nr. 1 Comrat. El este fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, unde a fost ales în anul 2014 pe lista Partidului Democrat. Pe final de mandat, în 2018, a fost determinat de Partidul Democrat să aleagă fie activitatea de deputat și membru al PDM, fie activitatea în Asociația Obștească ”Noua Găgăuzie”, în care Dudoglo era implicat la acel moment. Nicolai Dudoglo a ales „Noua Găgăuzie” și și-a depus mandatul de deputat.

Dudoglo a deținut funcția de primar al or. Comrat din 2004 până în 2014, fiind reales de câteva ori. De trei ori a candidat la funcția de guvernator al Găgăuziei, dar a pierdut toate scrutinele. De profesie este pedagog și antrenor emerit al Republicii Moldova. Antrenează rezerva olimpică a Republicii Moldova la lupte libere.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese depusă la CEC a Găgăuziei în iulie 2021, Nicolai Dudoglo arată că în ultimii doi ani a avut venituri doar din activitatea sa de antrenor. 44 100 de lei de la Școala Sportivă pentru Rezerva Olimpică și 5 404 lei de la Liceul Sportiv Regional. Soția sa a avut venituri salariale de la Universitatea din Comrat și de la Liceul Sportiv Regional. Familia candidatului are în proprietate 3 terenuri dobândite în perioada 2000 – 2009, două apartamente și o casă. Unul dintre apartamente este dobândit în 1999, iar casa și al doilea apartament au fost cumpărate în anii 2013 și 2016, adică atunci când era primar al mun. Comrat și deputat în Parlament.

Dintre autoturisme, Dudoglo declară că deține o Skoda Superb, fabricată și cumpărată în 2015 cu 19 mii de euro și o Toyota Rav 4, fabricată în 2010 și cumpărată în 2012 cu 120 de mii de lei.  Familia sa este fondatoare a Întreprinderii Individuale ”Dudoglo Tatiana”, însă nu declară nici un venit din activitatea ei.  

Familia Dudoglo are de rambursat credite de sute de mii de lei, contractate în anii 2018-2020 de la Victoriabank. În anul 2018 a împrumutat 120 000 de lei, în anul 2019 – 300 000 de lei, iar în anul 2020 – 400 000 de lei. Ultimele două credite sunt scadente în anii 2034 și 2035, iar primul a fost luat pe un termen mai mic.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Numele lui Nicolai Dudoglo apare într-un conflict legat de firma consilierului municipal Stepan Cara, și el candidat în actualele alegeri, cu un agent economic din Bălți, care susține că este victima unei escrocherii. În decembrie 2019, când nu deținea nici o funcție publică, Nicolai Dudoglo s-ar fi întâlnit, la Comrat, cu omul de afaceri Ivan Marineac, căruia firma lui Stepan Cara îi datora peste un milion de lei. Dudoglo l-ar fi convins pe Marineac să nu depună plângeri la procuratură în privința lui Cara, întrucât datoria va fi plătită în două săptămâni. Ulterior datoria a rămas neachitată, iar procuratura a deschis un dosar penal pe numele lui Cara, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Nicolai Dudoglo a negat, solicitat de Moldova Curată, că ar fi promis achitarea datoriei, dar confirmă că ”a organizat o întâlnire pentru acești băieți, la rugămintea unor cunoștințe comune”. Detalii referitoare la acest conflict găsiți în investigația Moldova Curată.   

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Viorica Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Ilia UZUN

11 septembrie 2021
719
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: ALEXANDR CHENDIGHELEAN

08 septembrie 2021
631
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

14 septembrie 2021
743
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Serghei Cimpoeș

11 septembrie 2021
1102
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
530
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VICTOR PETROV

07 septembrie 2021
1838