Profil candidat: VALENTIN GAIDARJI

Alegeri în AP din UTAG 14 septembrie 2021 113Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Valentin Gaidarji este inginer de profesie și candidează pe circumscripția nr. 23 din Carbalia (raionul Vulcănești). Candidatul are 37 de ani, iar la aceste alegeri este înscis pe lista Partidului Acasă Construim Europa (PACE). La alegerile parlamentare din regiune din anul 2012, dar și la cele din anul 2016, Gaidarji a candidat independent.

În 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci, iar în anul 2016 a fost singurul candidat de pe această circumscripție, motiv pentru care a și câștigat fotoliul de deputat în Legislativul din Găgăuzia. Valentin Gaidarji a candidat și la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, tot pe lista PACE, cu numărul 30, însă partidul nu a trecut pragulelectoral.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală  Centrală, înainte de alegerile parlamentare anticipate, din 11 iulie curent, Gaidarji indică venituri de milioane de lei pentru anii 2019-2020. De la firmele Anatoli Grup SRL, Zegor Grup SRL și Artion Lux SRL a indicat, în total, venituri salariale de 228 011 de lei. Primele două companii sunt fondate și administrate de Valentin Gaidaji, iar cea de-a treia este fondată și administrată de soția sa, Aliona Gaidarji. De la firma pe care o administrează, soția sa a ridicat un salariu pe doi ani de 188 937 de lei. De la ÎI Valentin Gaidarji a indicat un venit de 11 167 de lei.

Dividendele obținute pe doi ani de la firmele pe care le gestionează familia Gaidarji se ridică la 4,465 milioane de lei. Firma Anatoli Grup SRL a fost fondată în anul 2017 și are activități în domeniul agriculturii. Tot în acest domeniu are activitate și Întreprinderea Individuală „Gaidarji Valentin”.  Firma „Zegor Grup” a fost înregistrată în anul 2013 și se specializează pe importul obiectelor de uz sanitar. Totodată, firma „Artion Lux” SRL se ocupă de importul şi comercializarea articolelor tehnico-sanitare.

Din vânzarea unui bun imobil, Valentin Gaidarji a indicat un venit de 720 de mii de lei, iar din vânzarea unui autoturism – 20 de mii de lei. De asemenea, din arenda a două automobile a obținut un venit total de 252 348 de lei.

Familia Gaidarji declară un teren agricol, două apartamente, dintre care unul cumpărat cu doi ani în urmă și a cărui valoare este de 75 de mii de euro. Valentin Gaidarji este proprietarul a 5 autoturisme, dintre care cel mai scump, un Volkswagen Touareg, costă 29 de mii de euro, iar mașina de model Volkswagen Tiguan - circa 351 de mii de lei.

Valentin Gaidarji are contractate patru credite atât de la bănci, cât și de la companii de creditare. Acesta s-a împrumutat cu 29 de mii de euro, circa 25 de de mii de dolari și 720 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Valentin Gaidarji a obținut poziția de deputat în regiune de două ori. Activitatea sa în Adunarea Populară din Găgăuzia nu este remunerată.

Cazier judiciar

În anul 2015, Judecătoria Comrat a emis o decizie în care l-a găsit vinovat pe Valentin Gaidarji de depășirea vitezei. Pentru încălcarea Regulamentului circulației rutiere el a fost sancționat cu o amendă echivalentă cu 30 de unități contravenționale, patru puncte de penalizare și interdicția de a conduce automobilul pentru jumătate de an.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

14 septembrie 2021
95
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Serghei Cimpoeș

11 septembrie 2021
85
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: ALEXANDR CHENDIGHELEAN

08 septembrie 2021
103
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
52