Profil candidat: ALEXANDR CHENDIGHELEAN

Alegeri în AP din UTAG 8 septembrie 2021 613Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Alexandr Chendighelean are 57 de ani, de profesie este pedagog și candidează pe circuscripța nr. 15, s. Bugeac. În prezent este om de afaceri. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din Bălți, potrivit datelor biografice publicate de Partidul Congresul Civic, din care candidatul face parte. În anii 2003 – 2007 a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, apoi, în perioada 2016-2019 – a făcut parte din Executivul găgăuz, în funcția de șef al Direcței generale pentru complexul agroindustrial. Din anul 2019 face parte din formațiunea Congresul Civic, condusă de fostul deputat comunist Mark Tkaciuc. Alexandr Chendeghilean a candidat cu acest partid la alegerile parlamentare din Republica Moldova din iulie 2021, însă nu a trecut pragul electoral.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În datele depuse la CEC a Găgăuziei candidatul arată că lucrează la SRL ”Doksancom”. Această companie a fost fondată de Alexandr Chendighelean în 2005, iar doi ani mai devreme, în anul 2003, tot el a fondat firma ”Oloi Pak” SRL. Ulterior, când a devenit funcționar public și a condus Direcția Agricultură, s-a retras din ambele firme, conducerea fiind preluată de partenera sa de afaceri, Maria Acbaș. În prezent, fondatoare unică la „Doksancom” este Maria Acbaș. Alexandr Chendighelean indică în declarația sa depusă la CEC că deține 50% din „Fabrica Oloi Pak”.

Candidatul nu indică vreun vehicul în proprietate. Deține o casă de locuit, dobândită în anul 2001 și care ar valora 88 de mii de lei, și un apartament dobândit îna nul 2009, care ar costa 39 de mii de lei.

În luna februarie 2018, portalul Moldova Curată a scris despre faptul că Alexandr Chendighelean nu-și declarase, în declarația de avere depusă la ANI, casa în care locuia, situată pe malul lacului Comrat. „Casa nu este în proprietatea mea. De unde ați luat că firma pe numele căreia e scrisă e a mea? Toate astea sunt în trecut. Acum eu sunt funcționar public și din punct de vedere juridic nu am nicio legătură directă cu firmele respective. În plus, în declarația de avere nu trebuie să indic bunuri care nu sunt în proprietatea mea”, a comentat atunci Alexandr Chendighelean.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

O investigație realizată de Moldova Curată în anul 2018 arată că ”Fabrica Oloi Pak” SRL a câștigat, pe durata aflării lui Alexandr Chendighelean în fruntea Direcției Agricultură,  contracte de achiziții publice în Găgăuzia și în alte localități din Sudul Moldovei în valoare totală de 8,4 milioane de lei. Firma obținea contracte cu statul și până la accederea acestuia în funcția publică. În decembrie 2017 Chendighelean a prezentat un raport în Adunarea Populară a Găgăuziei despre activitatea direcției pe care o conducea. Adunarea a adoptat o rezoluție prin care a declarat nesatisfăcătoare activitatea administrației Direcției și a decis inițierea procedurii de demitere a lui Chendighelean. Funcționarul a contestat decizia în instanța de judecată. La 26 octombrie 2018 un grup de deputați din Găgăuzia au inițiat o nouă procedură de demitere. Motivul – abateri în exercitarea atribuțiilor de serviciu și faptul că un control al Curții de Conturi ar fi scos la iveală denaturări ale evidenței contabile. Chendighelean a comentat inițiativa drept o comandă politică în spatele căreia ar sta Nicolai Dudoglo, fostul primar al orașului Comrat.

La începutul anului 2021 numele lui Alexandr Chendighelean a fost legat de un alt scandal, localizat în circumscripția electorală nr. 15 din satul Bugeac, unde candidează în prezent. În primele luni ale acestui an, când se știa că în luna mai urmau să aibă loc alegeri pentru Adunarea Populară, într-o clădire cu multe etaje, care aparține companiei ”Doksancom”, din satul Bugeac, au obținut viză de reședință temporară în jur de 500 de persoane. Primarul localității a declarat că aceasta ar fi o tentativă de fraudare a alegerilor prin aducerea organizată a unor persoane străine ca să voteze în localitate, pusă la cale de Alexandr Chendighelean. Solicitat de Moldova Curată, cel vizat a refuzat să comenteze subiectul.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Viorica Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros MoldovaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: DMITRI CONSTANTINOV

14 septembrie 2021
725
Alegeri în AP din UTAG

Sechestru pe averea consilierului municipal Stepan Cara...

Patimile afacerilor politicianului găgăuz

13 septembrie 2021
837
Alegeri în AP din UTAG

Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie p...

24 septembrie 2021
1096
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Serghei Cimpoeș

11 septembrie 2021
1083
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Ivan DIMITROGLO

14 septembrie 2021
528
Alegeri în AP din UTAG

Înregistrări masive de domiciliu în satul Bugeac din Gă...

Încercarea unor deputați locali de a zădărnici o fraudă electorală pare să fie zădărnicită, la rândul ei, de CEC-ul de la Comrat

15 martie 2021
1769