Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

Alegeri în AP din UTAG 10 septembrie 2021 215Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Ruslan Garbalî (anul nașterii, 1970) candidează independent pe circumscripția nr. 7 Ceadîr-Lunga, alături de alți trei candidați. El este inginer-economist. În anul 2015 a candidat la funcţia de bașcan al Găgăuziei ca reprezentant al Partidului Socialiștilor (PSRM), dar a acumulat doar circa 5 la sută din sufragii. Și în toamna anului 2016 a participat la alegeri, de data asta pentru Adunarea Populară din Găgăuzia și a devenit deputat, figurând tot pe lista PSRM.  La alegerile din 19 septembrie însă candidează independent.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 pe care a depus-o la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) Ruslan Garbalî declară un venit salarial de 102 550 de lei de la Agenția Servicii Publice și 140 128 de lei de la Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chișinău”. Întrebat ce funcții ocupă la ambele instituții, Ruslan Garbalî a explicat pentru MoldovaCurata.md că activează doar la S.A. Apă-Canal Chișinău.

„Soția mea lucrează la ASP, eu doar la Apă-Canal Chișinău. Sunt consilierul directorului general. A fost o greșeală că am pus în declarație faptul că am primit salariu de la ASP”, a declarat Ruslan Garbalî.

Candidatul a mai indicat un venit de 2561 de lei din arenda unui teren agricol, pe care îl și declară că l-ar avea în proprietate. Acesta este proprietarul unei case de locuit de 80 de metri pătrați cu o valoare cadastrală de 200 de mii de lei, dobândită în anul 2008. Garbalî a precizat pentru portalul MoldovaCurata.md că această casă se află în municipiul Chișinău. De asemenea, candidatul este proprietarul unui autoturism de model Skoda, achiziționat anul trecut, cu valoare de 400 de mii de lei. Acesta nu indică bani în conturi bancare sau credite.

Într-un interviu acordat revistei VIP Magazin în anul 2019, Ruslan Garbalî a declarat că ar conduce o fundație de binefacere:  

„În 2018, fundația mea filantropică, Birliklea Ilîk, a contribuit la construcția și reparația mai multor fântâni în sudul țării, la deschiderea unui teren de joacă pentru copii în orașul Ceadîr-Lunga, la construcția și sfințirea unei clopotnițe în satul Gaidar, a acordat asistență socială celor care au nevoie”. Pentru MoldovaCurata.md Garbalî a spus că banii pentru binefacere i-a acumulat pe parcurs din afaceri.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Până în anul 2013, Ruslan Garbalî a deținut funcția de șef al Direcției administrare gaj a Băncii de Economii (BEM). Ulterior el a fost administratorul firmei Transtrim-M SRL, afacere care are activități în domenii precum: importul şi/sau comercializarea cu ridicata sau cu amănuntul a benzinei, motorinei sau a gazului lichefiat la staţiile de alimentare, dar și activități în domeniului construcţiilor de clădiri şi  construcţiilor inginereşti, al instalaţiilor şi reţelelor tehnico-edilitare etc.

Din anul 2017 până anul trecut a deținut funcția de director al companiei „Chișinău Gaz”.

Cazier judiciar

Anul trecut, însă, Ruslan Garbalî s-a judecat cu omul de afaceri Gamco Evsevi și cu Natalia Malanici, care figura ca și garant ipotecar. În judecată, Garbalî, prin intermediul avocatului său, a menționat că i-a împrumutat lui Evsevi Gamco suma de 32 600 euro, care conform cursului BNM, constituia la acea dată 594 720 lei. Pentru a se asigura de rambursarea împrumutului a fost încheiat un contract de ipotecă a unui imobil, iar Natalia Malanici figura în calitate de garant ipotecar și Ruslan Garbalî în calitate de creditor ipotecar. În anul 2019, Ruslan Garbalî a câștigat procesul de judecată în instanța de fond și, potrivit magistraților, bunul imobil gajat urma să fie transmis lui Garbalî. Decizia instanței de fond a fost contestată, iar anul trecut Ruslan Garbalî a pierdut procesul la Curtea de Apel Chișinău, magistrații casând hotărârea Judecătoriei Chișinău, cu remiterea dosarului spre rejudecare, în aceiași instanță, dar cu un alt complet de judecată. Dosarul nu a mai fost rejudecat.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VICTOR PETROV

07 septembrie 2021
767
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: RUSLAN GARBALÎ

10 septembrie 2021
216
Alegeri în AP din UTAG

Înregistrări masive de domiciliu în satul Bugeac din Gă...

Încercarea unor deputați locali de a zădărnici o fraudă electorală pare să fie zădărnicită, la rândul ei, de CEC-ul de la Comrat

15 martie 2021
1174
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Alexandr TARNAVSKI

12 septembrie 2021
286