Profil candidat: STEPAN CARA
Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).
Integritatea în activitatea politică
Stepan Cara are 27 de ani și candidează independent la alegerile pentru Adunarea Populară. Are studii în economie și drept. Din anul 2015 este consilier municipal la Comrat. În datele sale bigrafice indică faptul că deține funcția de director comercial la o firmă, fără să precizeze în care anume. La alegerile locale din anul 2019 a vrut să candideze la funcția de primar al municipiului Comrat, în Comisia Electorală din regiune nu i-a înregistrat candidatura. Cara a contestat în judecată decizia CEC, însă instanța i-a respins demersul.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale. Găsit de ANI în incompatibilitate de funcții
În timp ce activa în calitate de consilier municipal, Stepan Cara a fost angajat la Primăria Comrat în funcție de specialist pe evidențe contabile, în perioada 15 iulie 2019 – 25 octombrie 2019, fapt descoperit de Centrul Anticorupție și sesizat Autorității Naționale de Integritate (ANI). În actul de constatare emis în urma controlului efectuat, ANI a stabilit că Stepan Cara a încălcat regimul juridic al incompatibilităților și a dispus decăderea sa din dreptul de a exercita „o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, inclusiv funcția (mandatul) de consilier”. Această decizie a ANI nu este definitivă, întrucât Stepan Cara a atacat-o în judecată. Potrivit ANI, în prima instanță Cara a pierdut procesul.
În declarația de avere și interese personale depusă la ANI în calitate de consilier municipal pentru anul 2019, Stepan Cara nu indică nici un venit în bani. Arată, însă că deține 6 terenuri, dobândite în perioada 2014 – 2018, două dintre care sunt cumpărate cu sume mai mari de 100 000 de lei. De asemenea, candidatul are o casă, dobândită în anul 2018, cu suprafața de 70 de metri pătrați, care ar valora 370 000 de lei.
Într-un singur an, și-a cumpărat trei mașini, deși nu declară nici un venit
Candidatul declară că deține 5 mașini. Trei dintre ele au fost cumpărate într-un singur an, 2019, și valoarează în total 90 000 de euro, asta deși Stepan Cara nu indică nici un venit pentru anul 2019. Cea mai scumpă, Mercedes E-Coupe, produsă în 2019 și cumpărată în același an, valorează 65 000 de euro. Un camion Mercedes Atego, cumpărat tot în 2019, costă, potrivit declarației de avere, 20 000 de euro. Totodată, candidatul are de rambursat împrumuturi bancare – 61 000 de lei cu scadența în anul viitor și alte 600 000 de mii de lei până în 2028.
„Nu e secret pentru nimeni că eu desfășor activitate de antreprenoriat, cea mai mare parte a căreia se află nu în țara noastră, ci peste hotare. Deci eu lucrez, câștig, și îmi pot permite lucruri scumpe. Compania pentru care lucrez activează în sfera serviciilor de transport de mărfuri”, a explicat Stepan Cara sursa veniturilor sale în cadrul dezbaterilor electorale din 7 septembrie 2021, organizate de portalul regional Nokta.md.
Întrebat de moderator de ce nu a indicat veniturile din activitatea acestei companii, Stepan Cara a răspuns că el a indicat doar veniturile obținute pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiecții declarării sunt obligați să declare toate veniturile și toate bunurile, inclusiv cele obținute și deținute peste hotarele Republicii Moldova.
Stepan Cara nu a indicat în declarația de avere faptul că, din 2016, este fondator și administrator al Companiei „Skar-Invest”, aflată în prezent în proces de lichidare. De asemenea, de pe portalul declarațiilor de avere și interese personale, gestionat de ANI, declarația pentru anul 2020 a lui Stepan Cara lipsește, fapt care poate însemna că acesta nu a depus-o.
Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid
Potrivit biografiei sale, Stepan Cara nu a deținut funcții publice, cu excepția scurtei perioade de 3,5 luni cât a fost specialist pe evidențe contabile la Primăria Comrat.
Cazier judiciar. Cauză penală pentru escrocherie pornită pe numele lui Cara, apoi încetată
În informațiile despre sine, pe care le publică pentru alegători pe rețelele sociale sau în media, Stepan Cara nu indică niciodată numele firmei pe care a fondat-o în 2016 și pe care a condus-o, o perioadă, „Skar-Invest”. Firma figurează într-un scandal de escrocherie. În decembrie 2019 un om de afaceri din Bălți, Ivan Marineac, a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție al municipiului Comrat în privința lui Stepan Cara, cu care anterior, ca administrator al firmei „Skar-Invest”, a încheiat tranzacții de cumpărare a cerealelor. Marineac susține că, prin acțiunile lui Cara, i-a fost adus un prejudiciu de peste 1,7 milioane de lei. Procuratura Generală a informat, la cerere, portalul MoldovaCurata.md, că în baza acestei plângeri Inspectoratul de Poliție al mun. Comrat a pornit o cauză penală în privința lui Stepan Cara, în baza art. 190. al. 5 din Codul Penal – escrocherie în proporții deosebit de mari. Însă la 22 septembrie 2020 cauza penală a fost clasată, pe motiv că „fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii”.
Comentând acuzațiile lui Marineac, Sepan Cara a spus, în cadrul dezbaterilor electorale: „Eu cred că asta e pur și simplu o provocare legată anume de campania electorală. Eu nu am comis nicio faptă ilegală și nu am de gând să comit. Fiecare om care a comis fapte ilegale trebuie să răspundă pentru asta. Organele de drept ar trebui să ia măsuri împotriva celor care încalcă legea. În această situație eu nu am nici o legătură și nu am încălcat legea”.
Detalii despre dosarul penal pe numele lui Stepan Cara găsiți în această investigație.
Viorica Zaharia
Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!