Profil candidat: VLADIMIR CÎSSA

Alegeri în AP din UTAG 7 septembrie 2021 1286Portalul MoldovaCurata.md a selectat cele mai relevante informații despre integritatea persoanelor care candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară din Unitatea Teritorial Administrativă (UTA) Gagauz Yeri, la alegerile din 19 septembrie 2021, și Vi le prezintă în cadrul rubricii „Alegeri în AP a Găgăuziei 2021”. Informațiile au fost structurate în baza unor criterii de integritate, stabilite împreună cu organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Integritatea în activitatea politică

Vladimir Cîssa (anul nașterii 1980), actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), candidează pentru al patrulea mandat. Potrivit biografiei sale depuse la Comisia Electorală Centrală din  regiune, de profesie este jurist și până acum a candidat numai pe circumscripția electorală nr. 15, din satul său de baștină, Bugeac. Dacă la alegerile din 20 noiembrie 2016 Vladimir Cîssa a reprezentat Partidul Democrat din Moldova (PDM), de data aceasta el merge în alegeri independent.

Pe aceeași circumscripție s-a înregistrat în alegerile curente un alt candidat cu același nume și prenume - Vladimir Cîssa, de profesie agronom și născut în anul 1963.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a refuzat să îl înregistreze pe al doilea candidat, pe motiv că nu toate semnăturile colectate ar fi valabile. Însă, prin hotărârea  din 2 septembrie 2021, Curtea de Apel Comrat a obligat Comisia să înregistreze candidatul. Astfel, locuitorii circumscripției Bugeac vor trebui să aleagă, în ziua scrutinului, între doi candidați cu același nume și prenume: Vladimir Cîssa..

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Vladimir Cîssa a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2020 depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) un venit de circa 940 de mii de lei. Astfel, în calitate de președinte al APG, Vladimir Cîssa a avut un venit salarial de 246 891 de lei, echivalentul a circa 21 de mii de lei lunar, iar soția sa - un  salariu de 143 028 de lei.

Mașină de peste jumătate de milion de lei

Vladimir Cîssa mai indică în același document că a obținut peste jumătate de milion de lei (510 mii de lei) din vânzarea unui autoturism. Întrebat ce fel de mașină a vândut cu o sumă atât de mare - circa 26 de mii de euro, Vladimir Cîssa a răspuns:

„Când am luat mașina, nu era într-o stare funcțională. Verișorul soției mele a adus-o din Statele Unite, e vorba de un Audi Q7. Eu am cumpărat-o cu 27 de mii de euro și a fost declarată anterior”.

O mie de lei lunar indemnizație pentru hrană

Actualul candidat a declarat la ANI și venituri obținute din câteva prestații sociale: 16 mii de lei în calitate de fost pacient infectat cu Covid-19, îndemnizații în valoare totală de peste 10 500 de lei de la APG și suma de 11 723 de lei ca îndemnizație pentru alimentație, ceea ce ar echivala cu câte o mie de lei lunar. Vladimir Câssa a explicat pentru MoldovaCurata.md că întreg aparatul APG beneficiază de această îndemnizație pentru alimentație, iată de ce a luat-o și el: „Dacă au dat și mi se cade, atunci am luat-o”.

Vladimir Cîssa mai indică două terenuri intravilane și unul extravilan, o casă de locuit deținută prin abitație, două spații commerciale și de producție și un alt bun indicat la rubrica „altă avere imobilă”.

Vladimir Cîssa este proprietarul a două autoturisme: un BMW X5 în valoare de 290 de mii de lei și un Audi A 6  - în valoare de 160 de mii de lei.

Candidatul are de rambursat un credit în valoare de 200 de mii de lei, luat în anul 2016 pe o perioadă de zece ani.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În anul 2008, Vladimir Cîssa a candidat independent în circumscripția Bugeac, localitatea sa de baștină. El a deținut funcția de preşedinte al Comisiei pentru tineret, sport şi turism în Adunarea Populară a Autonomiei Găgăuze. În anul 2012, a obținut un nou mandat de deputat, însă, în paralel, a deținut și funcția de șef al Secției Comrat de Înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto, din cadrul Întreprinderii de Stat „Registru”.

A părăsit PDM la scurt timp după plecarea lui Vladimir Plahotniuc

În noiembrie 2016 a obținut al treilea mandat de deputat, figurând atunci pe lista PDM. În luna februarie 2017, Vladimir Cîssa a fost ales președinte al APG, poziție ocupată până atunci de Alexandr Tarnavski.

La alegerile parlamentare din anul 2019, Vladimir Cîssa a făcut campanie pentru Nicolai Dudoglo, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PDM. În luna iulie 2019 însă, la scurt timp de la plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară, Vladimir Cîssa a părăsit PDM.

Într-o postare pe Facebook, el a motivat că în conjunctura politică de atunci, apartenența sa la PDM va juca un rol negativ, de aceea renunță la acest  partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Lilia Zaharia

 

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: STEPAN CARA

07 septembrie 2021
784
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: VALENTIN GAIDARJI

14 septembrie 2021
957
Alegeri în AP din UTAG

Candidatul Victor Petrov, acuzat că își face campanie p...

24 septembrie 2021
1211
Alegeri în AP din UTAG

Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din...

13 septembrie 2021
751
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Demian CARASENI

12 septembrie 2021
663
Alegeri în AP din UTAG

Profil candidat: Nicolai DUDOGLO

14 septembrie 2021
844