Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 ani ani la Institutul Nistrean
Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.
”Studiile au fost dintr-o glumă”
Din CV-ul plasat pe site-ul Ministerului Agriculturii am aflat că Eduard Grama a studiat la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean din Bălți timp de 7 ani, în perioada 2003-2010. În prezent, durata studiilor acolo la frecvență redusă este de 5 ani. ”Atunci durata studiilor era de 6 ani. Eu m-am aflat în concediu academic un an, de aceea am absolvit facultatea în 7 ani. Studiile la Bălți au fost mai mult într-o glumă. Atunci lucram la Soroca, am locuit doi ani acolo, făceam o fabrică de hibrizi de floarea soarelui. Și cu prietenii mei ne-am gândit că hai să facem studii la Drept”, explică Eduard Grama.
Facultatea de Drept a Institutului Nistrean a fost declarată neconformă standardelor, la fel ca și alte trei facultăți de drept din alte universități, în urma unei evaluări comandate de Ministerul Educației. În aprilie 2015, ministrul Maia Sandu a declarat că acestor facultăți urmează să nu le mai fie acordată acreditare.
Actualul viceministru al Agriculturii a lucrat ani de-a rândul în diferite companii vinicole, inclusiv ”Chateau Vartely” și ”DK-Intertrade”, fără să aibă studii în vinificație, dar spune că principalii vinificatori din Moldova, conducători ai marilor companii, nu au studii în domeniu.
Companie fără profit
Eduard Grama a indicat în declarația de avere pentru anul 2012 faptul că este fondator a două companii: ”Expertvin” și ”Poliproiect”, însă nu a indicat veniturile din activitatea lor. În anul 2013 apare doar una dintre acestea. ”Cota mea din ”Expertvin” am vândut-o și am indicat venitul obținut din vânzare - 1 890 de lei. Nu prea avea venit, era un proiect foarte tânăr, de aceea am vândut cota mea partenerului meu”, spune Eduard Grama. În anul 2012 această companie a înregistrat venituri din vânzări de 317 mii de lei.
Despre a doua companie, ”Poliproiect”, viceministrul spune că aceasta este deținută de soția sa, dar că nu înregistrează profit: ”Această afacere a fost de fapt un restaurant. Când am plecat de la ”Chateau Vartely” am procurat restaurantul, adică afacerea. Acum activitatea acestei firme este stopată, nu are niciun venit acum. Singurul venit pe care l-am avut este salariul soției, l-am indicat în declarație”. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, SRL ”Poliproiect” a înregistrat în anul 2012 un venit din vânzări de 243 600 de lei.
Până a ajunge în funcția de viceministru al Agriculturii, Eduard Grama a fost, din 2010, admnistrator al Întreprinderii de Stat ”Vamservinform”, iar din decembrie 2012 șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău. Ca angajat al Serviciului Vamal, în anul 2012 a depus declarație de avere și a arătat că deține o mașină Skoda Superb, care în următoarea declarație nu apare. Lipsesc și veniturile din eventuala vânzare a ei. ”De fapt, era pentru prima dată când completam o declarație de avere și nu știam exact cum să procedez. Mașina era deja vândută, dar nu perfectasem actele de vânzare, așa că am trecut-o în declarație. Recunosc, a fost o situație în care nu am știut exact ce să fac, nici nu prea aveam cu cine să mă consult”, explică viceministrul.
Dintr-un venit de 14 mii de lei lunar își întreține familia și stinge un credit
Funcționarul deține o casă de locuit cu o construcție accesorie, procurată în anul 2013. El spune că a procurat casa când aceasta nu era finalizată și cu banii din credite a finalizat-o. Așa cum se arată în declarația de avere, Eduard Grama are contractat un credit de 179 de mii de dolari până în anul 2023, pe care trebuie să îl restituie cu o dobândă de 12.5%. L-am întrebat dacă reușește să facă față cheltuielilor - întreținerea unei familii cu trei copii și stingerea creditului - având un venit oficial lunar de 14 mii de lei. ”Am avut un apartament și l-am vândut ca să achit creditul. Am mai primit o donație de la părinții soției mele, 500 de mii de lei, totul e foarte transparent. Am folosit banii la acoperirea creditului. Așa că mi-a rămas doar o parte din credit de achitat. Ne descurcăm”, ne-a oferit explicații viceministrul Agriculturii.
Eduard Grama are 42 de ani și a fost numit în funcția de viceministru al Agriculturii în luna mai, în componența Guvernului Chiril Gaburici. Ulterior, el a fost reconfirmat în funcție și în Cabinetul condus de Valeriu Streleț.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție,...
Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.
Valentin Crudu a fost repus în funcție de Curtea Suprem...
Hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care fostul director al Direcției generale învățământ preșcolar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a fost restabilit în funcție reprezintă o reproducere în proporție de aproximativ 90 % a hotărârii Curții de Apel Chișinău, pronunțată în favoarea reclamantului. Ultima a anulat hotărârea primei instanțe, care lăsase în vigoare ordinul din decembrie 2012 prin care ministrul Maia Sandu l-a demis pe funcționar. Această situație pune problema calităţii motivării hotărârilor judecătoreşti. Unii avocaţi spun că astfel de situaţii sunt un lucru obişnuit pentru justiţia din Republica Moldova.
Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...
Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...
Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.
Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...
Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei.
Fostul edil al oraşului Ialoveni se vrea voluntar la CN...
Gheorghe Caracuian, ex-primarul oraşului Ialoveni, s-a aflat din nou în atenţia Comisiei Naţionale de Integritate. După ce acum doi, membrii Comisiei au constatat că fostul edil a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, în acest an Caracuian a fost verificat pentru că nu şi-ar fi declarat toată averea.
Aici așteptăm comentariul tău!