Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 ani ani la Institutul Nistrean

Arhiva 3 septembrie 2015 195
Viceministrul Agriculturii, Eduard Grama

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.Studiile au fost dintr-o glumă”

Din CV-ul plasat pe site-ul Ministerului Agriculturii am aflat că Eduard Grama a studiat la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean din Bălți timp de 7 ani, în perioada 2003-2010. În prezent, durata studiilor acolo la frecvență redusă este de 5 ani. ”Atunci durata studiilor era de 6 ani. Eu m-am aflat în concediu academic un an, de aceea am absolvit facultatea în 7 ani. Studiile la Bălți au fost mai mult într-o glumă. Atunci lucram la Soroca, am locuit doi ani acolo, făceam o fabrică de hibrizi de floarea soarelui. Și cu prietenii mei ne-am gândit că hai să facem studii la Drept”, explică Eduard Grama.

Facultatea de Drept a Institutului Nistrean a fost declarată neconformă standardelor, la fel ca și alte trei facultăți de drept din alte universități, în urma unei evaluări comandate de Ministerul Educației. În aprilie 2015, ministrul Maia Sandu a declarat că acestor facultăți urmează să nu le mai fie acordată acreditare.

Actualul viceministru al Agriculturii a lucrat ani de-a rândul în diferite companii vinicole, inclusiv ”Chateau Vartely” și ”DK-Intertrade”, fără să aibă studii în vinificație, dar spune că principalii vinificatori din Moldova, conducători ai marilor companii, nu au studii în domeniu.

Companie fără profit

Eduard Grama a indicat în declarația de avere pentru anul 2012 faptul că este fondator a două companii: ”Expertvin” și ”Poliproiect”, însă nu a indicat veniturile din activitatea lor. În anul 2013 apare doar una dintre acestea. ”Cota mea din ”Expertvin” am vândut-o și am indicat venitul obținut din vânzare - 1 890 de lei. Nu prea avea venit, era un proiect foarte tânăr, de aceea am vândut cota mea partenerului meu”, spune Eduard Grama. În anul 2012 această companie a înregistrat venituri din vânzări de 317 mii de lei.

Despre a doua companie, ”Poliproiect”, viceministrul spune că aceasta este deținută de soția sa, dar că nu înregistrează profit: ”Această afacere a fost de fapt un restaurant. Când am plecat de la ”Chateau Vartely” am procurat restaurantul, adică afacerea. Acum activitatea acestei firme este stopată, nu are niciun venit acum. Singurul venit pe care l-am avut este salariul soției, l-am indicat în declarație”. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, SRL ”Poliproiect” a înregistrat în anul 2012 un venit din vânzări de 243 600 de lei.

Până a ajunge în funcția de viceministru al Agriculturii, Eduard Grama a fost, din 2010, admnistrator al Întreprinderii de Stat ”Vamservinform”, iar din decembrie 2012 șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău. Ca angajat al Serviciului Vamal, în anul 2012 a depus declarație de avere și a arătat că deține o mașină Skoda Superb, care în următoarea declarație nu apare. Lipsesc și veniturile din eventuala vânzare a ei. ”De fapt, era pentru prima dată când completam o declarație de avere și nu știam exact cum să procedez. Mașina era deja vândută, dar nu perfectasem actele de vânzare, așa că am trecut-o în declarație. Recunosc, a fost o situație în care nu am știut exact ce să fac, nici nu prea aveam cu cine să mă consult”, explică viceministrul.

Dintr-un venit de 14 mii de lei lunar își întreține familia și stinge un credit

Funcționarul deține o casă de locuit cu o construcție accesorie, procurată în anul 2013. El spune că a procurat casa când aceasta nu era finalizată și cu banii din credite a finalizat-o. Așa cum se arată în declarația de avere, Eduard Grama are contractat un credit de 179 de mii de dolari până în anul 2023, pe care trebuie să îl restituie cu o dobândă de 12.5%. L-am întrebat dacă reușește să facă față cheltuielilor - întreținerea unei familii cu trei copii și stingerea creditului - având un venit oficial lunar de 14 mii de lei. ”Am avut un apartament și l-am vândut ca să achit creditul. Am mai primit o donație de la părinții soției mele, 500 de mii de lei, totul e foarte transparent. Am folosit banii la acoperirea creditului. Așa că mi-a rămas doar o parte din credit de achitat. Ne descurcăm”, ne-a oferit explicații viceministrul Agriculturii.

Eduard Grama are 42 de ani și a fost numit în funcția de viceministru al Agriculturii în luna mai, în componența Guvernului Chiril Gaburici. Ulterior, el a fost reconfirmat în funcție și în Cabinetul condus de Valeriu Streleț.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
476
Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
228
Arhiva

Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere a...

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.

27 martie 2015
201
Arhiva

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conf...

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor pentru Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată.

27 mai 2019
708
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica...

Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.

10 mai 2016
236
Arhiva

Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova  în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

02 ianuarie 2015
234