Curtea de Conturi a confirmat lacunele în achiziția manualelor și un posibil conflict de interese, semnalate de Moldova Curată

Integritate 29 septembrie 2021 635
Nadejda Ioniță, șefă de Direcție la Curtea de Conturi, alături de colegii săi, în timpul prezentării Raportului de audit al achizițiilor publice la Ministerul Educației; Sursa foto: Ccrm.mdCurtea de Conturi a cerut Ministerului Educației să-și reformeze procedurile de achiziție a manualelor școlare, întrucât, în timpul efectuării unui audit al achizițiilor publice pentru anul 2020, a identificat o serie de proceduri neconforme cu legislația și riscuri de corupție. De asemenea, Curtea a semnalat și posibilul conflict de interese, descoperit de Moldova Curată anul trecut, și anume, faptul că fostul ministru Igor Șarov a dispus reeditarea a două manuale la editura ce aparține fiului său.

„Procedura de achiziționare a manualelor (39,74 mil. lei) combină nejustificat procurarea utilizării „dreptului de autor asupra manualelor” și procurarea „serviciilor de tipărire”, ceea ce generează deficiențe la determinarea corectă a valorii estimate de achiziție și a criteriilor de alegere a câștigătorului, precum și limitează esențial concurența și transparența. Astfel, în cazul necesității reeditării unui manual, MECC deja nu mai petrece o licitație publică, dar efectuează procurarea prin negocieri directe fără publicare de la operatorul economic câștigător al licitației inițiale, ceea ce a dus la majorarea valorii manualelor cu 8,4 mil. lei”, a declarat, în ședința Curții, Nadejda Ioniță, șefă de direcție la Curtea de Conturi.

„Există anumite înțelegeri tacite între Ministerul Educației și anumite tipografii...”

Membrii Curții de Conturi au observat că o parte din contractele de achiziții publice pentru editarea manualelor sunt încheiate în urma negocierilor directe, făcăr concurs de achiziții publice și că Regulamentul în baza căruia se fac achizițiile de manuale nu a fost publicat în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că el, de fapt, nu are putere juridică. „Există anumite înțelegeri tacite între Minister și anumite tipografii, de aceea ca să fugim de aceste suspiciuni rezonabile că există eschivări de la Legea 131 (privind achizițiile publice - n.n.), toate procedurile trebuie făcute prin licitație. Deoarece legea prevede că orice procedură prin care se achită sau se achiziționează servicii, bunuri, trebuie să fie prin proceduri deschise, dacă depășesc anumite praguri stabilite de lege”, a declarat membrul Curții de Conturi Petru Rotaru, în ședința din 28 septembrie.

„Se creează impresia că aici nu Ministerul dictează ce manuale avem, ci tipografiile”

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a recomandat Ministerului Educației să schimbe integral abordarea editării manualelor: ”Procedurile pe care le faceți se desfășoară cu abateri de la cadrul legal și normativ. Întrebarea este de ce acționați în continuare contrar acestui cadru? Se creează impresia că manualele nu diferă cu nimic de cărțile de poezie și proză. Adică autorul scrie un roman. El se duce, caută, găsește finanțare. S-a dus la tipografie, a publicat cartea, ele s-au dus în librării și mai departe se vând sau se duc în biblioteci. Dar. Noi vorbim despre manuale. Conținutul lor este responsabilitatea nu a autorului, dar se face la cerința concretă a curriculei elaborate de minister. Cel puțin așa era în trecut - Ministerul angaja grupuri de autori, care participau la concurs. Acești oameni erau plătiți pentru munca făcută. Se elaborau manuale și mai departe ele se tipăreau. Impresia este că aici tipografiile au devenit agentul economic de bază, că ele sunt cele care dictează ce manual, ce autor să fie etc. Noi ajungem la indicatori care arată că ulterior cumpărarea de manuale de face de către Minister în genere fără concurs. Asta contravine flagrant legislației care vizează achizițiile publice”.

Ministerul Educației promite că va schimba procedurile de achiziție a manualelor

La rândul său, actualul ministru al Educației, Anatol Topală, în funcție de aproximativ 2 luni, a răspuns că Ministerul lucrează deja la un nou regulament cu privire la achiziționarea manualelor: „În acest an au fost anuntate două licitații cu privire la manuale. Una trebuia să se desfășoare din banii bugetari ai acestui an. Grupul de lucru al Ministerului a anulat una din aceste licitații. Un rol important are și Regulamentul care noi considerăm că trebuie încă o dată revizuit, atent, și noi lucrăm acum la acest element. Vom analiza situația și cu a doua licitație, care ar trebui să se desfășoare cu bani din anul bugetar următor, cel mai probabil că nici aceasta nu va fi desfășurată. Vom proceda în felul următor – până la sfârșit de an vom elabora cadrul normativ și îl vom publica în modul corespunzător, iar la început de an bugetar vom anunța licitațiile pentru manuale. Cu privire la reglementări, suntem de acord că ele trebuie să corespundă legislației”.

Cazul lui Igor Șarov, menționat și în Raportul Curții de Conturi

Nadejda Ioniță, care a prezentat Raportul de audit, a menționat și faptul că, în timpul controlului, echipei de audit „nu i-au fost prezentate informațiile privind declararea conflictelor de interese la achiziționarea unor manuale, fiind încheiate 2 contracte în valoare de 2,5 milioane de lei, cu operatorul economic, fondatorul căruia este în grad de rudenie cu ex-top managerul autorității contractante, care, la rândul său, este și coautorul manualelor achiziționate”. Această situație, dar și modul cum Ministerul Educației ocolește procedurile de achiziții publice la procurarea manualelor, au fost descrise acum un an de către Moldova Curată în investigația „Vâna de aur a manualelor școlare și posibilul conflict de interese al fostului ministru Igor Șarov”. În articol se spunea despre faptul că editura fiului lui Igor Șarov, „Cartdidact”, a fost autorizată, prin ordin ministerial, în luna august 2020, să scoată de sub tipar două titluri de manuale școlare – de istorie, la care unul dintre autori este Igor Șarov, și de literatură universală, ambele pentru clasa a 11-a. Suma contractelor, încheiate fără procedură de achiziție, se ridică la peste 2,5 milioane de lei. Igor Șarov, care a condus Ministerul Educației în perioada martei-noiembrie 2020, nu a declarat acest conflict de interese în modul corespunzător la Autoritatea Națională de Integritate. Urmare a publicării articolului, ANI s-a autosesizat și, în urma controlului, a constatat că Igor Șarov a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Șarov a contestat actul ANI și acum litigiul este examinat de instanța de judecată.

Viorica Zaharia

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacțieiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
333
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
338
Interviu video

VICE-PREȘEDINTELE ANI, LILIAN CHIȘCĂ: ”MULȚI AU O PĂRER...

Vice-președintele ANI, Lilian Chișcă a explicat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată modul cum va funcționa sistemul electronic de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale, E-Integritate, și ce alte funcționalități va avea noul instrument. În ceea ce privește procedurile efective de verificare a averilor demnitarilor, noul vice-președinte al ANI spune că nu se știe când ar putea începe acest proces, care a fost oprit odată cu reforma instituției.

17 aprilie 2018
423
Avere la vedere

Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.

20 iunie 2017
562