Într-o lună, ANI a pornit două controale la Consiliul local Vadul lui Vodă

Cu ochii pe ANI 9 august 2021 1438
Vedere de sus a unei părți din or. Vadul lui Vodă; Sursă foto: captură video Anticoruptie.mdDupă ce, la 12 iulie 2021 Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a pornit un control al averii secretarei Consiliului local Vadul lui Vodă, astăzi instituția anunță că un alt control, pe numele consilierului local Veaceslav Onofriiciuc, suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, a fost pornit de către inspectorii de integritate.

Veceslav Onofriiciuc este fiul primarului or. Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc. El a devenit consilier local după ultimele alegeri locale, din octombrie 2019, pe lista Partidului Socialiștilor. Moldova Curată a scris recent că la ședința Consiliului local din 19 februarie 2021, pe care a prezidat-o Veaceslav Onofriiciuc, au fost adoptate mai multe decizii prin care primarului i-au fost acordate împuterniciri suplimentare, inclusiv să decidă, în caz de urgențe, alocarea banilor din fondul de rezervă al Primăriei și să facă parte din comisia de licitații funciare. Astfel, Veaceslav Onofriiciuc a luat decizii în privința unei persoane apropiate, tatăl său.

Legea nr. 133 din anul 2016 privind declararea averii și intereselor personale obligă subiecții declarării să declare conflictele de interese la Autoritatea Națională de Integritate, lucru care nu a fost făcut.

După apariția articolului, ANI s-a autosesizat și a pornit un control.

Veaceslav Onofriiciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, și că dacă ar fi acționat ilegal la adoptarea deciziilor, Cancelaria de Stat, care verifică legalitatea tuturor deciziilor administrațiilor locale, ar fi reacționat. „Deci dacă exista un conflict de interese ori era ceva contrar legislației în vigoare, Cancelaria de Stat trebuia să se expună și să trimită actul înapoi către Consiliu și astfel să nu existe avizul pentru publicare. De fapt, asta ei fac de fiecare dată. Atâta timp cât nu a fost o astfel de notificare, eu cred că nu a fost nici un conflict de interese”, a spus Veaceslav Onofriiciuc pentru Moldova Curată.

ANI urmează să verifice faptele și să emită un act de constatare. Acesta este al doilea control pornit în ultima lună în privința factorilor de decizie din cadrul Consiliului local Vadul lui Vodă. Primul o vizează pe Ludmila Chetrari, secretara Consiliului, despre care Moldova Curată a scris că într-un an și-a cumpărat două mașini și două terenuri, bunuri a căror valoare depășea de aproape două ori veniturile sale legale.

Acest material apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.

Viorica Zaharia

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Suspiciuni legate de repartizarea aleatorie a dosarelor...

02 august 2021
1419
2021

Peste 56 de mii de declarații de avere și interese urme...

19 februarie 2021
1197
2021

Dezbateri. În ce măsură este posibilă declararea valori...

22 august 2021
1022
2021

Doi judecători și un procuror acuză că ar fi fost contr...

22 februarie 2021
3000
2021

ANI a pornit un control pe numele lui Igor Șarov, refer...

05 februarie 2021
1573
2021

ANI la cinci ani de activitate: Cadru normativ defectuo...

30 iulie 2021
2398