Profil candidat: Maria Culeșov

Arhiva 9 februarie 2019 1105

Integritatea în activitatea politică



Maria Culeșov candidează pe circumscripția națională a PDM, pe poziția 28. De profesie este inginer-constructor. În datele biografice prezentate la CEC se arată că este și ”manager în agrobusiness”. Din 8 decembrie 2009 și până în prezent ocupă funcția de director al Agenției de Dezvoltare Sud, structură subordonată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Face parte din Consiliul Politic Național al PDM și este vicepreședintele organizației raionale Cimișlia a PDM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de venituri pentru anul 2012, cea mai veche publicată de ANI, se arată că Maria Culeșov avea atunci un salariu de 101 173 de lei, adică în jur de 8 mii de lei lunar. Deținea un apartament cu o cameră și o cotă de proprietate de 2/3 într-un alt apartament, de 59,6 m. p. Candidata indica atunci că deține și un spațiu comercial de 44,7 m. p. La bunuri mobile declara un Ford fabricat în 2008 și cumpărat în același an cu 147 000 lei. Avea atunci de rambursat și două credite, dintre care unul de 150 000, cu dobânda de 13%, cu scadența în anul 2022.

Aceleași bunuri au fost declarate și pentru anul următor, 2013, dar și pentru 2014. Declarația pentru anul 2015 nu se găsește pe site-ul ANI, în schimb, în cea pentru anul 2016  se arată că salariul său de director la ADR Sud a crescut până la 179 435 de lei, la care se adaugă 68 276 lei din activitatea didactică la Universitatea din Cahul, dar și două transferuri bancare din Dubai. Unul – de 13 245 de euro și al doilea – de 5 383 de euro.

Solicitată de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat cine anume i-a transferat acești bani, Maria Culeșov a răspuns: ”În Dubai lucrează fiul nostru Vladislav, care muncește acolo de 10 ani. Acasă vine în vacanță o dată pe an. Când vine în vacanță mai ajută cu banii lucrați acolo, cu care ne ajuta să construim casa. Iar de câteva ori, când aveam nevoie de bani pentru construcția casei, făcea și transferuri. Toate transferurile din Dubai sunt de la feciorul nostru. Cu toate acestea mai am de la Moldincombank luat și un credit de 700 mii de lei”.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Maria Culeșov arată că salariul său la ADR Sud a fost, timp de doi ani, de 429 552 de lei, iar de la Universitatea din Cahul a obținut alte 80 de mii de lei. De asemenea, familia a încasat 834 350 de lei din vânzarea ”unei locuințe”.

Casa despre care candidata spune că este în construcție se regăsește în declarația de avere. Locuința nefinalizată are o suprafață de 212 metri pătrați. De asemenea, familia mai deține un apartament de 37 m. p. și două construcții, una de 9,5 m.p. și alta de 63,4 m.p. Maria Culeșov declară și autoturismul Ford, indicat și în declarațiile anterioare.

Creditul despre care candidata ne-a spus că l-a contractat pentru construcția casei este și el indicat în declarație. Familia a luat împrumutul de 700 000 de lei în anul 2018 pe un termen de 17 ani. Scadența va interveni în anul 2035.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau/și de partid

In anul 2015 Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele Mariei Culeșov, care era bănuită de încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. CNI a pornit controlul la sesizarea Centrului Național Anticorupție. Instituția a semnalat faptul că în anul 2011 Maria Culeșov și-a angajat ginerele în calitate de jurist la ADR Sud, iar în anul 2013 – soțul, în calitate de șofer. Ginerele a lucrat doi ani la ADR Sud, apoi a plecat din funcție.

În actul de constatare emis în anul 2015, CNI constată că Maria Culeșov s-a aflat în conflict de interese atunci când i-a angajat pe ambii. CNI a notat că în privința ginerelui, la momentul angajării acestuia, în anul 2011, Legea cu privire la CNI nu intrase în vigoare, deci instituția nu poate aplica o sancțiune în baza unei legi care nu exista la momentul comiterii încîlcării. Iar cât privește angajarea soțului, acesta a depus cerere de eliberare din funcție în timp ce inspectorii CNI efectuau controlul. Comisia a considerat acest fapt o soluționare a conflictului de interese și a clasat cazul.

Solicitată atunci de Moldova Curată să comenteze cele două angajări, Maria Culeșov a spus că la concursul pentru funcția de jurist au participat trei persoane, dar s-au prezentat doar două și a câștigat ginerele său. Referitor la soț, a spus că nu a știut că în acest fel încalcă regimul juridic al conflictelor de interese. ”Eu mi-am închipuit că în calitate de șofer nu are o răspundere așa de mare, nu este cine știe ce. Atunci (în iunie 2013 - n.r.) nu aveam altă candidatură ca să angajăm urgent pe cineva, dar acum vom căuta să angajăm o altă persoană”, a mai spus Maria Culeșov pentru Moldova Curată.

Cazier judiciar

Nu există informații privind eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
1041
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
1054
Arhiva

Președintele Adunării Populare de la Comrat, declarat i...

Preşedintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov, care a deținut în același timp și funcția de administrator al Fabricii de spirt din Comrat SRL „Comvincom”, vrea să dovedească și la Curtea Supremă ca CNI nu a avut dreptate atunci când a stabilit că s-a aflat în situație de incompatibilitate. Constantinov a câștigat procesul cu CNI în prima instanță, dar l-a pierdut la Curtea de Apel. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, spune că alesul nu a fost remunerat pentru activitatea la întreprindere, de aceea incompatibilitatea nu ar fi existat. În plus, Constantinov şi-a dat demisia din funcţia de administrator la 18 aprilie 2013, după ce CNI a pornit controlul pe numele lui.

21 ianuarie 2016
815
Arhiva

Profil candidat: Grigore Filipov

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
1189
Arhiva

От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...

Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.

25 octombrie 2016
2126
Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
961